Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Proszek kawowy z fusów – jak go zrobić?

Proszek kawowy z fusów – jak go zrobić?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Drugie życie fusów po kawie
  2. Jak suszyć fusy z kawy?
  3. Proszek kawowy – jak zrobić go z fusów?
  4. Przepisy na desery kawowe

Jesteś miłośnikiem kawy? Pijesz ją regularnie? Czy wiesz, że fusy po zaparzeniu kawy można ponownie wykorzystać? Mielone ziarna kawy świetnie sprawdzają się w pielęgnacji skóry. Można je dodać także do ciastek czy deserów. Jak samodzielnie zrobić proszek kawowy z fusów?

Drugie życie fusów po kawie  

Świeżo mielona kawa smakuje wyśmienicie. Wysokiej jakości ziarna mają wyraźnie wyczuwalne nuty, które wpływają na smak naparu. Jednak kawa nie kończy się na jej spożyciu – można wykorzystać ją na różne sposoby.

Nawet po zaparzeniu można zużyć pozostałe fusy, np. mieszając je z oliwą z oliwek, by w prosty i tani sposób otrzymać peeling do ciała. Nie tylko skutecznie usuwa martwy naskórek, ale również poprawia krążenie, ujędrnia i zmniejsza cellulit. To nie jedyny sposób, by wykorzystać fusy po kawie w pielęgnacji ciała. Z ich dodatkiem można przygotować ujędrniającą i przeciwzmarszczkową maseczkę do twarzy. Wystarczy dodatek miodu oraz jogurtu lub jajka. Z kolei u osób z ciemnymi włosami fusy sprawdzą się jako odżywka. Można je wcierać lub wymieszać z olejkiem do włosów. Przy okazji można zrobić również coraz popularniejszy peeling skóry głowy.

Jeśli jesteś miłośnikiem zarówno kawy, jak i kwiatów, ciekawym zastosowaniem fusów jest dodawanie ich do roślin doniczkowych zamiast nawozu. Warto pamiętać, by dodawać fusy do roślin kwasolubnych, ponieważ neutralizują wapń z kranówki służącej do podlewania. Ziarna kawy wykazują zdolność pochłaniania zapachów. Z tego względu zaparzone fusy mogą sprawdzić się jako odświeżacz do lodówki lub łazienki.

Wracając do kulinariów – zaparzoną kawą lub powstałym z fusów proszkiem kawowym z powodzeniem można aromatyzować desery takie jak musy, kremy, ciasteczka, babeczki oraz ciasta.

Jak suszyć fusy z kawy?

Suszenie fusów w domu jest bardzo proste. Po wypiciu kawy wystarczy odcisnąć fusy z pozostałej ilości naparu. Następnie należy rozłożyć je równomiernie cienką warstwą na gazie lub ręczniku papierowym, co przyspieszy ich suszenie. Aby skrócić suszenie do zaledwie kilku minut, wystarczy włożyć fusy do piekarnika nagrzanego do około 100-120 st. C.          

Proszek kawowy – jak zrobić go z fusów?

W przypadku części przepisów najlepszym rozwiązaniem jest dodanie proszku kawowego. Dzięki temu fusy nie zaburzają konsystencji deseru i nie są wyczuwalne jako grudki. Przygotowując proszek kawowy należy w pierwszej kolejności wysuszyć fusy. Po odparowaniu wody mieli się je w blenderze lub maszynce, a następnie rozciera się na pył w moździerzu.   

Proszek kawowy - zdjęcie 1

Przepisy na desery kawowe   

Nawet niewielki dodatek kawy może całkowicie odmienić prosty deser czy ciasto. Jej smak doskonale komponuje się z czekoladą. Można to wykorzystać podczas przygotowywania czekoladowo-kawowych wypieków.

Parfait kawowe

Parfait to francuski deser na zimno. Odrobinę przypomina lody, ale jest od nich bardziej kremowy, ze względu na użycie dużej ilości śmietanki. Co ciekawe, w języku francuskim parfait oznacza… doskonały. Jak zatem przygotować doskonałe parfait kawowe?

  1. Ubij na sztywno śmietankę kremówkę 36%.

  2. Zagotuj syrop cukrowy z 70 ml wody i 200 g cukru.

  3. Zmiksuj 8 żółtek i gorącą esencję kawową, następnie dolewaj gorący syrop cukrowy i mieszaj do ostygnięcia. Na koniec dodaj ubitą śmietankę połączoną ze 100 ml mleka.

  4. Całość przełóż do miseczek i zamrażaj przez 6 godzin.

  5. Przed podaniem posyp proszkiem kawowym.

Proszek kawowy - zdjęcie 2

Czekoladowo-kawowe muffiny na bazie fasoli

Wykorzystaj kawę do przygotowania fasolowych muffinek czekoladowych. Wystarczy zblendować puszkę fasoli, 2 jaja, banana, filiżankę kawy, pół szklanki cukru, 2 łyżki oleju i pół łyżeczki sody. Wierzch możesz polać polewą czekoladową i posypać proszkiem kawowym (lub dodać proszek do środka babeczek). Połączenie kawy z czekoladą można zastosować podczas przygotowania masy do ciasta lub kremu. Wystarczy dodać proszek kawowy na koniec i dokładnie wymieszać.

Krem kawowy można ułożyć warstwowo w pucharkach razem z owocami i biszkoptami. Proszek kawowy można dodać także do mascarpone podczas robienia tiramisu. Dzięki temu aromat i smak deseru będą intensywniejsze. Z dodatkiem fusów przygotujesz również kawowy sernik na zimno, lody, budyń, krem czy trufle.

Kawa ma wiele zastosowań, które warto wykorzystać w kuchni, pielęgnacji czy podczas dbania o dom. Nie wyrzucaj więc fusów z kawy – wykorzystaj je w sposób, który najbardziej Ci odpowiada.