Zdarzyło Ci się przynajmniej raz ugotować więcej ziemniaków, niż było potrzebne? Co zrobić, jeśli ugotowaliśmy za dużo ziemniaków na obiad? Na pewno ich nie wyrzucać! Z pozostałości można przygotować wyśmienite i łatwe dania na kolejny dzień. Wbrew pozorom sposobów na wykorzystanie takich ziemniaków jest wiele. Sprawdź, jak dać ugotowanym ziemniakom "drugie życie".
Za dużo ugotowanych ziemniaków? To nie problem!
Podczas obierania ziemniaków łatwo przeszacować ich ilość. Jednakże dowiadujemy się o tym najczęściej podczas nakładania posiłku na talerz lub już w trakcie jedzenia. Nadmiar ugotowanych ziemniaków nie musi oznaczać konieczności jedzenia ich na siłę lub wyrzucania do kosza. Obecnie wiele osób zwraca uwagę na kwestię marnowania żywności i stara się je ograniczać. Ale zamiast namawiać domowników na kolejną dokładkę albo po raz kolejny forsować klasyczny wariant ze zsiadłym mlekiem, wypróbuj nasze propozycje.
Co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków?
Ugotowane wcześniej ziemniaki można upiec, usmażyć, zmielić czy rozgnieść tłuczkiem i podać w całkiem nowej formie. Mogą to być proste talarki, kluski czy kopytka, ale również gniazdka, mini tarty czy krokieciki. Ziemniaki są niezwykle uniwersalnym produktem, który może być bazą wielu dań. Sprawdzą się na obiad, kolację i na przekąskę. Ich sposób wykorzystania i podania zależy od naszej inwencji i kreatywności. Ale nawet jeśli w trakcie gotowania coś pójdzie nie tak, łatwo można to naprawić.
Kluski, pyzy, kopytka
Jeśli ugotowane ziemniaki są wysokoskrobiowej odmiany, doskonale nadadzą się jako dodatek do różnego rodzaju potraw mącznych, takich jak: kluski, kopytka, pyzy, knedle, bliny czy pierogi.
W przypadku klusek śląskich lub szarych pyz oraz kopytek ziemniaki będą jednym z głównych składników ciasta. W pierogach sprawdzą się jako nadzienie, np. do ruskich pierogów. Zamiast pierogów można przygotować też naleśniki z ruskim farszem.
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków
Samą tylko ziemniaczaną zapiekankę można przygotować na kilka sposobów, patrząc pod kątem wykorzystania w niej ziemniaków. Ziemniaki można pokroić na plasterki i układać warstwowo na przemian z innymi składnikami dania jak w mussace. Do mussaki dodaje się pomidory, bakłażana oraz mięso mielone. Równie dobrze sprawdzi się połączenie ziemniaków z łososiem, brokułami i śmietanowo-serowym sosem. W wersji wegetariańskiej można przygotować zapiekankę ziemniaczaną z serem pleśniowym lub inspirowane filmem animowanym ratatouille.
Ziemniaki do zapiekanki można także pokroić w kostkę, a następnie połączyć z cebulą, papryką, marchewką oraz kiełbasą, boczkiem lub kawałkami kurczaka.
Innym wariantem wykorzystania ziemniaków w zapiekance jest użycie ich w formie zmielonej lub tłuczonej w stylu angielskiej zapiekanki pasterskiej. Warstwa purée ziemniaczanego przykrywa pozostałe składniki jak mięso i warzywa.
Placki ziemniaczane
To klasyka kuchni polskiej, jednak ile osób, tyle sposobów ich przygotowania i podania. W Internecie nie brakuje więc przepisów, które uwzględniają także dodatek ugotowanych ziemniaków. Jedni jedzą placki z cukrem, inni ze śmietaną, są także amatorzy placków z cukrem i śmietaną. W wielu regionach królują placki po zbójnicku lub z gulaszem. Podstawą tego gulaszu są: mięso, pieczarki, cebula, papryka, pomidory oraz… ogórki kiszone.
Chrupiące placki ziemniaczane doskonale będą smakowały również z innymi dodatkami jak sos czosnkowy czy ketchup.
Kulki ziemniaczane i talarki
Ugotowane ziemniaki można ponownie podać jako dodatek do obiadu. Jednak nie trzeba przy tym powtarzać wcześniejszego posiłku. Jeśli ziemniaki były gotowane w całości lub w połówkach, można pokroić je na plasterki i podsmażyć na oleju lub oliwie. Powstaną w ten sposób przyjemnie chrupiące talarki.
Z kolei tłuczone ziemniaki i purée świetnie nadadzą się do przygotowania kulek ziemniaczanych. Wystarczy dodać do nich jajko, mąkę pszenną i/lub ziemniaczaną, parmezan oraz ulubione przyprawy. Z powstałej masy formuje się kuleczki i obtacza w bułce tartej. Następnie smaży się je na oleju lub piecze w piekarniku.
Zarówno talarki, jak i kuleczki mogą być również samodzielną przekąską. Można wtedy połączyć je np. z sosem czosnkowym.
Gniazdka ziemniaczane
Ciekawą formą wykorzystania ziemniaków z obiadu są gniazdka. Będą doskonałe na pożywną przekąskę lub nietypową kolację. Przygotowuje się je w foremkach na muffiny lub babeczki. Starte na tarce lub rozgniecione ziemniaki miesza się z jajkiem, cebulą, parmezanem oraz przyprawami. Następnie powstałą masą wykłada się spód i boki foremek. W ten sposób tworzymy charakterystyczne gniazdko lub koszyczek. Do środka można dodać kawałki wędliny, mięsa, ryby (łosoś, tuńczyk), pokrojone warzywa (paprykę, pomidora, cebulę, cukinię, szparagi, bakłażana, brokuła, dynię), grzyby oraz różnego rodzaju sery. Do farszu można jeszcze dodać jajko, by całość związać ze sobą.
Na tej samej zasadzie – ale na większą skalę – zamiast gniazdek w foremkach na muffiny można przygotować tartę z ziemniaczanym spodem.