Parfait kawowe
![Parfait kawowe](https://akademiasmaku.pl/storage/7237/conversions/parfait-kawowe-4405-single.webp)
6 porcje
420 min
Średnie
Składniki
Wartości odżywcze
Parfait kawowe
Parfait kawowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8308/conversions/W1FEnnQI8biTUC-thumb.webp)
Ubijamy śmietanę na sztywno i odstawiamy.
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy na płycie grzewczej, aż pojawią się bąbelki (syrop będzie wtedy gotowy).
Porada
Ubijanie śmietany na sztywno nie sprawi Ci problemu, jeśli skorzystasz z robota kuchennego z serii MUM lub OptiMUM. To idealna pomoc w kuchni!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Żółtka wbijamy do misy robota kuchennego, dodajemy kawę (rozpuszczoną w 2 łyżkach wody) i ubijamy, dolewając stopniowo gorący syrop.
Ubijamy dopóki masa całkowicie nie ostygnie.
Dodajemy stopniowo ubitą śmietanę połączoną z mlekiem
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8309/conversions/V0Pmw1aZaw7Bk5-thumb.webp)
Przełkładamy do okrągłej miski i wstawiamy do zamrażalnika na 6 godzin.
Zamrożone parfait wybijamy z miski, odwracamy, polewamy syropem klonowym i posypujemy zmieloną kawą.
Komentarze