Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

420 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Zimny deser zaskakujący delikatną konsystencją i smakiem. Idealny na ciepłe dni oraz jako dodatek do ulubionej kawy!

Składniki

8 żółtek
200 g cukru
70 ml wody
200 ml śmietany kremówki 36%
100 ml mleka
100 g pokruszonej bezy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
408.5 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
50.6 g
Błonnik
6 g
Białko
0 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Ubijamy śmietanę na sztywno i odstawiamy.

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy na płycie grzewczej, aż pojawią się bąbelki (syrop będzie wtedy gotowy).

Porada

Ubijanie śmietany na sztywno nie sprawi Ci problemu, jeśli skorzystasz z robota kuchennego z serii MUM lub OptiMUM. To idealna pomoc w kuchni!

Bosh Logo
Bosh

Żółtka wbijamy do misy robota kuchennego, dodajemy kawę (rozpuszczoną w 2 łyżkach wody) i ubijamy, dolewając stopniowo gorący syrop.

Ubijamy dopóki masa całkowicie nie ostygnie.

Dodajemy stopniowo ubitą śmietanę połączoną z mlekiem

Przełkładamy do okrągłej miski i wstawiamy do zamrażalnika na 6 godzin.

Zamrożone parfait wybijamy z miski, odwracamy, polewamy syropem klonowym i posypujemy zmieloną kawą.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych