Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Parfait kawowe

Opis wykonania

Zimny deser zaskakujący delikatną konsystencją i smakiem. Idealny na ciepłe dni oraz jako dodatek do ulubionej kawy!

Parfait kawowe - krok 1

Ubijamy śmietanę na sztywno i odstawiamy.

Parfait kawowe - krok 2

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy aż pojawią się bąbelki (syrop będzie wtedy gotowy).

Parfait kawowe - krok 3

Żółtka wbijamy do misy, dodajemy kawę (rozpuszczoną w 2 łyżkach wody) i ubijamy, dolewając stopniowo gorący syrop.

Ubijamy dopóki masa całkowicie ostygnie.

Dodajemy stopniowo ubitą śmietanę połączoną z mlekiem

Parfait kawowe - krok 4

Przełkładamy do okrągłej miski i wstawiamy do zamrażalnika na 6 godzin.

Zamrożone parfait wybijamy z miski, odwracamy, polewamy syropem klonowym i posypujemy zmieloną kawą.