Parfait kawowe
6 porcje
420 min
Średnie
Składniki
Wartości odżywcze
Parfait kawowe
Parfait kawowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ubijamy śmietanę na sztywno i odstawiamy.
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy na płycie grzewczej, aż pojawią się bąbelki (syrop będzie wtedy gotowy).
Porada
Ubijanie śmietany na sztywno nie sprawi Ci problemu, jeśli skorzystasz z robota kuchennego z serii MUM lub OptiMUM. To idealna pomoc w kuchni!
Żółtka wbijamy do misy robota kuchennego, dodajemy kawę (rozpuszczoną w 2 łyżkach wody) i ubijamy, dolewając stopniowo gorący syrop.
Ubijamy dopóki masa całkowicie nie ostygnie.
Dodajemy stopniowo ubitą śmietanę połączoną z mlekiem
Przełkładamy do okrągłej miski i wstawiamy do zamrażalnika na 6 godzin.
Zamrożone parfait wybijamy z miski, odwracamy, polewamy syropem klonowym i posypujemy zmieloną kawą.
Komentarze