- Historia kuchni bałkańskiej
- Tradycyjne potrawy kuchni bałkańskiej
- Przepis na burek
- Baklava – przepis na bałkańskie słodkości
Kuchnia bałkańska to zbiorcze określenie dla dań pochodzących z Chorwacji, Serbii, Macedonii, Bośni i Hercegowiny. Poznaj ich najsłynniejsze dania oraz narodowe przysmaki.
Historia kuchni bałkańskiej
Tradycyjna kuchnia bałkańska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycje kulinarne na Bałkanach zmieniały się na przestrzeni wieków i są dość eklektyczne. Kształtowały się w zależności od aktualnego klimatu, ale także wpływów narodów, religii i kultur, które pojawiały się na tym obszarze. Znajdziesz tu wpływy kuchni europejskiej na zachodzie, specjały kuchni orientalnej na wschodzie, świeże owoce morza na południu oraz warzywa, potrawy mięsne i ryby na północy. W skład kuchni bałkańskiej wchodzą regionalne specjały z Grecji, Albanii, Bułgarii, Serbii, Chorwacji, Macedonii, Słowenii i Czarnogóry.
Tradycyjne potrawy kuchni bałkańskiej
Jedzenie w krajach Półwyspu Bałkańskiego jest bardzo różnorodne, jednak można znaleźć pewne cechy wspólne. Kuchnia każdego z państw bałkańskich charakteryzuje się prostymi, sycącymi i pełnymi aromatycznych przypraw potrawami. Dania są mocne i wyraziste w smaku. Znajdziemy w nich takie składniki jak czerwona papryka, cebula, pomidor i biały ser. Bardzo popularne jest mięso (grillowane, pieczone lub wędzone) wieprzowe, wołowe i jagnięce. Do najbardziej znanych dań kuchni bałkańskiej z pewnością należy ajvar, ale także różnego rodzaju grillowane kotleciki oraz ciasta filo nadziewane różnego rodzaju farszami z mięsa, sera oraz warzyw.
Ajvar
Ajvar to najpopularniejsza pasta warzywna na Półwyspie Bałkańskim. Przyrządzana jest ze słodkiej papryki z dodatkiem bakłażana, pomidorów, czosnku i ostrej papryki. Wyrazista w smaku pasta odmieni każde, nawet najprostsze danie. Idealna do kanapek i dań obiadowych. Sprawdź, jak przygotować ją w domu.
Składniki:
-
6 dużych, czerwonych papryk
-
1 duży bakłażan
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1 ząbek czosnku
-
1 szczypta chili
-
1 szczypta cukru
-
sól do smaku
Przygotowanie
-
Paprykę i bakłażana opal na palnikach kuchenki. Zrób to tak, jak w przypadku cebuli na rosół. Warzywa obracaj co kilka minut, aby równomiernie się opalały.
-
Gotowe warzywa zdejmij z kuchenki i odstaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj miskę z wodą i ręczniki papierowe. Mokrymi palcami ściągaj skórkę z warzyw.
-
Obrane ze skórki warzywa pokrój w grubą kostkę. Następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oleju z pozostałymi składnikami ajvaru. Gdy papryki zmiękną zdejmij garnek lub patelnię z ognia i zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
-
Ajvar przełóż do słoików i pasteryzuj. Bez pasteryzacji ajvar można przechowywać w lodówce maksymalnie do 7 dni.
Cevapcici
Cevapcici to danie mięsne pochodzenia bałkańskiego. Przygotowuje się je z mięsa mielonego, doprawionego czosnkiem, ostrą papryką i pieprzem, a następnie formuje podłużne kotleciki i wrzuca na grilla. Podawane są z pitą.
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
-
1-2 ząbki czosnku
-
1 jajko
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
½ łyżeczki ostrej papryki
-
2 łyżki oleju
-
½ łyżeczki pieprzu
-
sól do smaku
Przygotowanie
-
Mięso umieść w misce, dodaj jajko, olej oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
-
Schłodzone mięso wyrabiaj w dłoniach na nieduże podłużne kotleciki.
-
Smaż je na patelni grillowej, obracając co jakiś czas.
-
Podawaj z chlebkami pita i ajwarem.
Sałatka szopska
Sałatka szopska to tradycyjna sałatka serwowana w Bułgarii i na Bałkanach. Przyrządzana jest z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera.
Składniki:
-
2 pomidory malinowe
-
1 ogórek zielony
-
1 papryka
-
1 szalotka
-
150 g słonego sera bułgarskiego, szopskiego, bałkańskiego
-
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
-
Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórek obierz i pokrój w paski. Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj.
-
W misce umieść wszystkie składniki, skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj starty ser.
-
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Pljeskavica
Pljeskavica to narodowe danie Serbii, popularne również w Bośni i Hercegowinie oraz Chorwacji. To grillowany kotlet przygotowywany z mieszanki mięsa mielonego (zazwyczaj jest to jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina). Robiony na grillu, podawany na ciepło z cebulą i pitą.
Składniki:
-
800 g mielonego mięsa (mieszanka dwóch lub więcej rodzajów, np. jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny, baraniny)
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
½ łyżeczki ostrej papryki
-
pieprz, sól do smaku
-
do podania pita
Przygotowanie
-
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
-
W misce umieść mięso. Dodaj cebulę, czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Uformuj kotlety i smaż je na patelni grillowej obracając co jakiś czas.
-
Podawaj z chlebkiem pita.
Przepis na burek
Burek to nadziewany placek wykonany z ciasta filo, popularny w krajach śródziemnomorskich, arabskich i na Bałkanach. Wypełniony jest nadzieniem mięsnym, serowym lub warzywnym, np. szpinakiem. Aby przygotować burek potrzebne będzie ciasto filo, które możesz zrobić w swojej kuchni.
Składniki:
-
400 g mąki
-
mąka ziemniaczana do oprószenia
-
300 ml ciepłej wody
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
-
W misce umieść mąkę, sól i wodę, zmiksuj. Gdy składniki zaczną się łączyć, wlej oliwę, nadal miksując. Miksuj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
-
Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką ziemniaczaną. Podziel na mniejsze kawałki, uformowane w kulki. Ułóż je na blaszce oprószonej mąką ziemniaczaną, w odległości kilku centymetrów od siebie. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw w chłodnym pomieszczeniu na 2 godziny.
-
Po dwóch godzinach rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Następnie rozciągaj je dłońmi tak, aby było cienkie jak papier. Warstwę ciasta delikatnie przykryj wilgotnym ręcznikiem.
-
Tak samo przygotuj kolejne warstwy, układaj je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata mąką.
-
Ciasto filo piecz w temperaturze około 190-200°C.
W przygotowaniu domowego ciasta filo doskonale sprawdzi się piekarnik marki Bosch. Sprzęt ten posiada funkcję PerfectChef, czyli automatyczne ustawianie optymalnej temperatury, rodzaju grzania i czasu dla niezliczonej ilości różnych potraw. Ponadto jest łatwy w obsłudze dzięki pierścieniowi sterującemu z wyraźnym tekstem i zdjęciami.
Burek z serem
Ciasto filo można wypełnić różnym nadzieniem. Bardzo popularny jest farsz serowy. Może to być ser feta lub połączenie dwóch gatunków sera. Wypróbuj przepis na burek z serem.
Składniki:
-
400 g twarogu półtłustego
-
200 g fety
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
-
2 łyżki masła
-
ciasto filo
Przygotowanie
-
Przygotuj farsz – twaróg wraz z fetą przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
-
Blachę posmaruj masłem i wyłóż ciasto filo. Umieść na nim połowę farszu i przygotuj następną warstwę ciasta z ok. 4 placków. Nałóż drugą warstwę farszu, a na nią kolejną warstwę ciasta (z 4 placków). Górną warstwę posmaruj masłem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Burek z mięsem
Potrawy z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Wypróbuj przepis na burek z mięsem mielonym.
Składniki:
-
400 g mielonego mięsa wieprzowego
-
2 ząbki czosnku
-
1 cebula
-
po ½ łyżeczki słodkiej papryki , bazylii i oregano
-
sól, pieprz do smaku
-
2 łyżki masła
-
ciasto filo
Przygotowanie
-
Przygotuj farsz - cebulę pokrój w kostkę i smaż do złotego koloru. Dodaj mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Podsmaż i odstaw.
-
Blachę posmaruj masłem i wyłóż ciasto filo. Umieść na nim połowę farszu i przygotuj następną warstwę ciasta z ok. 4 placków. Nałóż drugą warstwę farszu, a na nią kolejną warstwę ciasta (z 4 placków). Górną warstwę posmaruj masłem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na 30 minut.
Burek ze szpinakiem
Szpinak w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się doskonale w sałatkach, przekąskach, a także daniach głównych. Przygotuj burek ze szpinakiem.
Składniki:
-
100 g mrożonego szpinaku
-
200 g sera feta
-
200 g twarogu półtłustego
-
3 ząbki czosnku
-
sól, pieprz do smaku
-
2 łyżki masła
-
ciasto filo
Przygotowanie
-
Przygotuj farsz – twaróg przeciśnij przez praskę do ziemniaków i połącz z serem feta. Wymieszaj. Szpinak podsmaż z wyciśniętym czosnkiem. Dodaj masę serową i mieszaj doprawiając solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
-
Blachę posmaruj masłem i wyłóż ciasto filo. Umieść na nim połowę farszu i przygotuj następną warstwę ciasta z ok. 4 placków. Nałóż drugą warstwę farszu, a na nią kolejną warstwę ciasta (z 4 placków). Górną warstwę posmaruj masłem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 minut.
Baklava – przepis na bałkańskie słodkości
W kuchni bałkańskiej jest także miejsce na słodkości. Jednym z najpopularniejszych deserów jest baklava. Specjał przygotowany jest z ciasta filo przekładanego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem.
Składniki:
Ciasto:
-
500 g ciasta filo
-
300 g orzechów włoskich
-
200 g masła
-
3 łyżki cukru
-
1 łyżeczka cynamonu
Syrop:
-
150 ml wody
-
50 g miodu
-
150 g cukru
-
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
-
Masło rozpuść w garnku i pozostaw do przestudzenia.
-
Orzechy umieść w pojemniku blendera i zmiksuj delikatnie na mniejsze kawałki. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Odstaw.
-
Formę wysmaruj roztopionym masłem. Wyłóż dwa płaty ciasta. Ich wierzch posmaruj masłem. Na niego wyłóż następne dwa płaty, posmaruj masłem i znowu umieść na nich dwa płaty.
-
Na ciasto wyłóż ⅓ rozdrobnionych orzechów. Przykryj kolejnymi sześcioma płatami ciasta filo posmarowanymi masłem. Teraz kolejna część orzechów i ponownie sześć płatów ciasta filo posmarowanych masłem. Ostatnią warstwę układaj w ten sam sposób. Na wierzch ułóż warstwę (sześć płatów) ciasta filo, a wierzch także posmaruj masłem.
-
Ciasto w formie podziel ostrym nożem na nieduże kwadraty lub trójkąty.
-
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut, aż do zarumienienia.
-
Podczas pieczenia przygotuj syrop. Do garnka wlej wodę. Dodaj cukier i miód. Zagotuj, a następnie gotuj na średniej mocy palnika, aż powstanie syrop, ok. 10-15 minut. Dodaj sok z cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.
-
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, odstaw na ok. 5-10 minut i polej zimnym syropem.
Rozsmakuj się w kuchni bałkańskiej i wypróbuj nasze przepisy na przekąski, dania główne oraz desery. To prawdziwe rarytasy, dzięki którym poznasz smak południowej części Europy.