- Ciasto na naleśniki wytrawne - sprawdzony przepis
- Jak zrobić idealny wytrawny farsz do naleśników?
- Klasyczne naleśniki wytrawne z kurczakiem i szpinakiem
- Naleśniki wytrawne na obiad – sycące propozycje
Znudziły Ci się tradycyjne naleśniki na słodko? Odkryj z nami świat wytrawnych naleśników i zaskocz swoich bliskich niezwykłymi smakami i połączeniami składników. Przedstawiamy 4 inspirujące pomysły na wytrawne naleśniki, które odmienią Twoje kulinarne doświadczenia. Zasmakuj się w proporcjach, które z powodzeniem zaserwujesz na obiad lub kolację.
Ciasto na naleśniki wytrawne - sprawdzony przepis
Zapoznaj się z naszym podstawowym przepisem na ciasto na naleśniki. Właściwe proporcje składników zagwarantują sukces podczas smażenia oraz odpowiednią konsystencję i smak gotowych placków.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Możesz to zrobić zarówno mikserem, robotem kuchennym, jak i blenderem. Aby uzyskać cieńsze placki, dodaj nieco więcej mleka. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, aż nabiorą złocistego koloru.
Przeczytaj również: Z czym zrobić naleśniki? Przepisy na słodko i wytrawnie.
Jak zrobić idealny wytrawny farsz do naleśników?
Sekretem pysznych naleśników wytrawnych jest dobrze przygotowany farsz. Oprócz doboru poszczególnych składników dość istotne jest to, by były one drobno posiekane lub zmielone. Zwarty farsz o niewielkich kawałkach znacznie ułatwi zawijanie naleśników. Wtedy również nałożysz większą ilość farszu, dzięki czemu naleśniki będą bardziej sycące. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu farszu, by nadać mu wyrazisty smak.
Klasyczne naleśniki wytrawne z kurczakiem i szpinakiem
Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem to jeden z najpopularniejszych przepisów. Nic dziwnego, bo to połączenie smakuje wyśmienicie i doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści świeżego szpinaku
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ugotuj lub upiecz pierś z kurczaka. Następnie rozdrobnij ją.
- Na oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Gdy cebula będzie szklista, dodaj kurczaka, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na koniec rzuć świeży szpinak na patelnię i wymieszaj. Liście powinny lekko „zwiędnąć”.
- Gotowy farsz nałóż na naleśniki, zwiń i podawaj z sosem śmietanowym lub pomidorowym.
Wypróbuj przepis: Naleśniki z soczewicą i szpinakiem.
Naleśniki wytrawne na obiad – sycące propozycje
Naleśniki wytrawne z mięsem mielonym
To sycąca propozycja, która idealnie sprawdzi się jako obiad. Poniżej znajdziesz bazowy przepis, który łatwo urozmaicić i dopasować do własnych preferencji. Wystarczy dodać kukurydzę, pieczarki, bakłażana, cukinię, paprykę, fasolę lub ciecierzycę.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego (np. wołowego lub drobiowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli, pieprzu i oregano
- starty ser do posypania
Sposób przygotowania:
- Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek na patelni.
- Gdy cebula będzie szklista, dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i całość dobrze wymieszaj. W tym momencie możesz dodać opcjonalne składniki.
- Nałóż farsz na naleśniki, zwiń i podawaj posypane startym serem.
Wypróbuj przepis: Jaglane naleśniki z farszem mięsnym.
Naleśniki wytrawne z szynką i serem
To ekspresowy przepis nie tylko dla zabieganych osób. Mimo prostoty i krótkiego czasu przygotowania całość jest bardzo smaczna i sycąca.
Składniki:
- 4 plastry dobrej jakości szynki
- 100 g startego sera
- 1 łyżka masła
- Szczypta pieprzu i musztardy
Sposób przygotowania:
- Na każdym naleśniku posyp trochę sera i ułóż plaster szynki.
- Następnie szynkę posyp pozostałą ilością sera i złóż naleśnik w kopertę lub w trójkąt.
- Podsmaż naleśniki na maśle, aż ser się rozpuści.
- Podawaj z odrobiną musztardy lub ulubionym sosem. Opcjonalnie możesz dodać liście rukoli lub roszponki. Całość możesz zwieńczyć samodzielnie wykonanym sosem czosnkowym.
Czy wiesz, że jeśli dodasz do środka jeszcze plaster ananasa otrzymasz naleśniki a’la tosty hawajskie? Dodatkowo, jeśli lubisz nietypowe połączenia smakowe, dodaj do środka kilka suszonych żurawin lub drobno pokrojoną suszoną morelę.
Wytrawne naleśniki z hummusem i warzywami
Oczywiście wytrawne naleśniki nie zawsze muszą być z mięsem. Polecamy spróbować ich w wersji wegetariańskiej. To zdrowa, lekka opcja idealna na kolację. Dzięki dużej ilości warzyw będzie odżywcza i jednocześnie sycąca.
Składniki:
- 100 g hummusu
- 1 świeży ogórek
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 rzodkiewki
- 1 garść rukoli
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Posmaruj całą powierzchnię naleśnika cienką warstwą hummusu.
- Następnie pokrój warzywa w cienkie paski i ułóż na hummusie. Warzywa ułóż z jednej strony przy brzegu by łatwiej było zawinąć naleśnik.
- Na koniec dodaj rukolę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Zwiń naleśnik i podawaj na zimno lub lekko podsmażony.
Aby naleśniki były bardziej sycące możesz dodać jajko na twardo, kawałki fety lub startą mozzarellę. Z hummusem dobrze będzie komponowała się również marchewka, cebulka dymka, bazylia. Jeśli lubisz orzeźwiające smaki, hummus posyp niewielką ilością świeżo startej skórki z cytryny. Jeśli jesz ryby i owoce morza, wypróbuj dodatek wędzonego łososia lub krewetek.
Naleśniki to zawsze dobry pomysł. Są proste w przygotowaniu a całkowicie odmienią zwykły obiad lub kolację. Ich największą zaletą jest to, że można je przygotować na wiele sposobów – z mięsem, z rybą, z owocami morza, warzywami, serem czy hummusem. Dzięki temu farsz można dowolnie modyfikować według własnych upodobań i za każdym razem jeść całkowicie nowe danie. Wypróbuj nasze 4 pomysły na naleśniki i ciesz się nowymi smakami!