- Przegrzebki – co to za rodzaj małż?
- Jakie walory odżywcze mają małże św. Jakuba?
- Jak zrobić przegrzebki?
Przegrzebki, czyli małże św. Jakuba, to składnik wielu wykwintnych dań. Aby wydobyć i podkreślić ich smak trzeba wiedzieć, jak je przygotować. Ze względu na swój wyjątkowy smak oraz sposób przygotowania najczęściej są one serwowane w najlepszych restauracjach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by również w domowym zaciszu poczuć się ekskluzywnie, przyrządzając potrawy z takich owoców morza. Dowiedz się, jak przygotować przegrzebki.
Przegrzebki – co to za rodzaj małż?
Małże św. Jakuba to owoce morza zamknięte są w charakterystycznej dwuklapowej muszli. Z zewnątrz jest karbowana i dwukolorowa (kremowa oraz brązowa). Zabarwienie muszli może mieć różny wzór. Ich średnica zazwyczaj osiąga od 10 do 15 cm. Wewnątrz muszli znajduje się biały mięsień (ta część jest jadalna) oraz czerwony koral, który usuwa się podczas czyszczenia muszli.
Przegrzebki poławia się na obszarze północno-wschodniego Atlantyku oraz wzdłuż brzegu Morza Śródziemnego. Małże św. Jakuba żyją w ciepłych wodach na różnych głębokościach w mulistym, piaszczystym oraz żwirowym dnie. Ich nazwa nawiązuje do szlaku pielgrzymkowego do katedry Santiago de Compostela, który nazywany jest Drogą św. Jakuba
Czytaj też: Jak przygotować inne owoce morza?
Jakie walory odżywcze mają małże św. Jakuba?
Przegrzebki po prawidłowym przygotowaniu mają przyjemny, delikatny i słodki smak. Jednocześnie są jędrne, mają maślaną konsystencję i przyjemny zapach morza. Ich wyjątkowy smak nie potrzebuje wielu składników i ozdobników. Wystarczy oliwa, czosnek oraz bazylia.
Małże św. Jakuba doskonale smakują samodzielnie lub jako element klasycznych dań. Można podawać je z makaronem, pieczywem, chrupiącymi grzankami oraz ryżem. Przegrzebki najczęściej się smaży na patelni, jednak z powodzeniem można je także grillować lub piec.
Te wyjątkowe małże będą również znakomicie smakowały podane w sosie koperkowym, szafranowym, śmietanowym lub winnym. Jak najbardziej można je łączyć z rybami oraz innymi owocami morza jak kraby lub krewetki np. w formie risotto lub aromatycznej zupy. W przypadku dań z makaronem warto zdecydować się na połączenie ich z pomidorami, świeżymi ziołami (natką pietruszki, bazylią, kolendrą czy tymiankiem), różnego rodzaju serami (mascarpone, gorgonzolą, camembertem), a nawet gruszką. Dodatek podsmażonych przegrzebków urozmaici klasyczne dania kuchni włoskiej np. carbonarę czy ravioli z fenkułem.
Dowiedz się więcej: Co to są mule?
Jak zrobić przegrzebki?
Przed smażeniem lub gotowaniem małży św. Jakuba należy je odpowiednio przygotować. Jak przygotować przegrzebki krok po kroku?
- Najpierw dokładnie je oczyść. Przy pomocy szczoteczki usuń ewentualne resztki piasku lub mułu.
- Następnie przy pomocy małego noża otwórz muszlę i oddziel od niej biały mięsień. Czerwono-pomarańczowy koral otaczający mięsień usuń.
- Przegrzebki po wyjęciu z muszli delikatnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Tak przygotowane małże możesz podać na surowo lub poddać obróbce termicznej.
- Jeśli zdecydujesz się na gotowanie, pamiętaj, że wystarczy zaledwie kilka chwil, by były gotowe.
- W przypadku smażenia to 1–2 minuty z każdej strony. Z kolei duszone lub gotowane będą potrzebowały około 4 minut.
Niezwykle istotne jest skrupulatne pilnowanie czasu obróbki termicznej. Przeciągnięte małże będą miały gumową konsystencję i stracą swój wyjątkowy smak. Do przygotowania przegrzebków wykorzystaj nowoczesną płytę indukcyjną Bosch. Wyposażona jest ona wiele przydatnych funkcji i rozwiązań takich jak strefa FlexZone, czujnik PerfectCook, technologie PowerBoost i PanBoost oraz system Home Connect. Dzięki nim gotowanie i smażenie jest znacznie łatwiejsze, przyjemniejsze oraz szybsze. Systemy te pomogą Ci przypilnować przegrzebki, dzięki czemu wyjdą perfekcyjne.
Przegrzebki serwuj od razu po przyrządzeniu. Zapewni to jak najlepszy ich smak. Przestudzone lub odgrzewane nie będą już tak dobrze smakowały i mogą zrobić się gumowe. Dla dodatkowego efektu wizualnego podsmażone przegrzebki podaj na oczyszczonych muszlach. Zdecydowanie zwiększy to atrakcyjność Twojego dania.
Małże św. Jakuba mogą wydawać się drogie i trudne w przygotowaniu. Jednak postępując zgodnie z naszymi wskazówkami, każdemu uda się je przygotować.