Rodzaje gruszek – którą użyć do czego?

Rodzaje gruszek – którą użyć do czego?

Większość z nas doskonale zna soczysty, słodki i lekko ziarnisty miąższ gruszki. Jest to jeden z najpopularniejszych owoców, który możemy spotkać w polskich sadach i ogrodach. Ceniona jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale również i wartości odżywcze. W kuchni jest wykorzystywana zarówno do dań na słodko, jak i tych wytrawnych. Gruszki występują w licznych odmianach, z których każda może mieć nieco inne zastosowanie.

Gruszka – właściwości i wartości odżywcze

Co ciekawe pierwsze wzmianki o drzewkach gruszy sięgają aż do starożytności. Do Europy trafiły z terenów ówczesnej Persji. Łatwość uprawy na różnych terenach oraz smak owoców sprawiły, że obecnie gruszka jest powszechnie dostępna. W Polsce obok jabłek stanowi podstawę sadownictwa.

Kaloryczność gruszki w 100 g to średnio od 57 do 60 kcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika oraz niskim indeksem glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. W miąższu obecne są także witaminy z grupy B, witamina C oraz polifenole.

Regularne spożywanie gruszek wspomaga obniżenie ciśnienia tętniczego, zmniejsza ryzyko udarów oraz wspomaga uregulowanie glikemii.

Jaka odmiana gruszy?

Grusze bardzo łatwo się krzyżować pomiędzy gatunkami. Z tego względu aktualnie wyróżnia się ich ponad 70. Różnią się one między sobą m.in. wielkością, słodkością i barwą skórki owoców. Poszczególne odmiany różnią się także terminem dojrzewania owoców oraz odpornością na przymrozki. Stare i nietypowe odmiany najczęściej uprawiane są w prywatnych sadach. Z kolei w sklepach dostępnych jest kilka najpopularniejszych odmian. Warto poznać różnice między nimi i samodzielnie się o nich przekonać.

Najpopularniejsze odmiany gruszek: Konferencja, Klapsa, Lukasówka, Komisówka - infografika

Gruszka Konferencja

Jedna z najpopularniejszych odmian gruszy. Można ją hodować w każdym terenie i nie ma specjalnych wymagań uprawowych. Owoce dojrzewają na koniec września. Charakteryzują się one soczystym, kremowym, aromatycznym i żółto-białym miąższem. Skórka Konferencji jest gładka, matowa, z typowym ordzawieniem.

Owoce doskonale nadają się do deserów, jedzenia na surowo oraz do przygotowywania przetworów.

Sprawdź pomysły na przetwory z gruszek.

Gruszka Klapsa

Nazywane także Faworytką. Łatwa w uprawie i odporna na mrozy. Owoce Klapsy dojrzewają już w drugiej połowie sierpnia. Odmiana wyróżnia się dużymi owocami (nawet do 200 g) oraz charakterystycznym czerwonym rumieńcem na zielonej skórce.

Gruszki Klapsa mają słodki, bardzo soczysty i kremowy miąższ. Wręcz rozpływa się on w ustach. Dodatkowo wyczuwalny jest delikatny korzenny aromat. Faworytki nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego po zbiorze lub zakupie należy je zjeść maksymalnie w ciągu 2 tygodni.

Ta odmiana gruszy najczęściej jedzona jest na surowo. Można zjeść ją jako samodzielną przekąskę lub dodać do owsianki, koktajlu, musów czy sałatek owocowych. Sprawdzi się także do gotowania kompotów. Ze względu na słodycz owoców nie trzeba będzie ich dodatkowo dosładzać.

Gruszka Lukasówka

Odmiana o bardzo dużych owocach (220–240 g) dojrzewających na przełomie września i października. Bardzo dobrze znosi przechowywanie po zbiorze. W odpowiednich warunkach chłodniczych może wytrzymać nawet kilka miesięcy.

Miąższ Lukasówki jest średnioziarnisty, rozpływający się, słodki i z winnym posmakiem.

Owoce głównie są traktowane jako deserowe, jednak wykorzystuje się je również do przygotowania suszu lub soków.

Gruszka Komisówka

Jest to odmiana zaliczana do zimowych – wynika to z późnego dojrzewania owoców.

Są one gotowe do zbiorów dopiero w drugiej połowie października. Komisówka jest chętnie uprawiana ze względu na bardzo duże owoce. Owoce drzewek zaszczepionych na pigwie mogą osiągać nawet 400–450 g. Soczysty, kremowy i słodki miąższ otacza zielono-żółta skórka, na której od strony słońca pojawia się lekki pomarańczowy rumieniec. Owoce mają wyczuwalny winny posmak.

Stare odmiany gruszek

Aktualnie coraz więcej osób interesuje się owocami pochodzącymi ze starych, często zapomnianych odmian. Co można zrobić ze starych odmian gruszek?

  • Bergamotka Złocista – ta stara odmiana pochodzi najprawdopodobniej z Francji i owocuje pod koniec września. Owoce należy zjeść zaraz po zbiorze lub wykorzystać na przetwory np. kompoty, susz lub z dodatkiem marynat octowych. Miąższ Bergamotki jest słodko-kwaśny, kremowy i z wyczuwalną korzenną nutą.
  • Bonkreta Williamsa – ta odmiana pochodzi z Anglii. Owoce są średniej wielkości i wyróżnia je charakterystyczny jajowaty kształt. Dojrzewają na początku września. Jasnopomarańczowa skórka skrywa kremowy i soczysty miąższ o delikatnym słodkim smaku. Gruszki tej odmiany doskonale nadają się na przetwory.
  • Paryżanka – odmiana pochodząca z Francji. Owoce posiadają zieloną i szorstką skórkę. Pod nią znajduje się delikatny, masłowy miąższ z winnym posmakiem. Doskonale nadaje się na przetwory. Zbiory Paryżanki przypadają na drugą połowę października i można je przechowywać do kilku miesięcy.

Gruszki to wartościowe owoce, które warto regularnie uwzględniać w naszym jadłospisie. Tym bardziej że są one niezwykle smaczne. Zaletą owoców gruszki jest możliwość wykorzystania ich na różne sposoby oraz przygotowania przetworów z ich dodatkiem.