Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs

Pomysły na przepisy czyli do jakich dań można wykorzystać gruszki?

Pomysły na przepisy czyli do jakich dań można wykorzystać gruszki?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Przepisy na dania z gruszkami: dorsz z pomidorami i gruszką
  2. Powidła gruszkowe
  3. Przepis na gruszki w słoiku
  4. Sałatka z gruszkami, boczkiem i serem lazur

Gruszki to owoce pasujące zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Gruszki w kuchni można wykorzystać np. do powideł. Równie dobrze smakują z rybami bądź w sałatkach. Do dań obiadowych idealnie pasują gruszki w occie.

Przepisy na dania z gruszkami: dorsz z pomidorami i gruszką

Składniki:

  • 50 dag filetu z dorsza,
  • 1 gruszka,
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego,
  • 1 cebula,
  • szklanka pomidorów koktajlowych,
  • koperek,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • sól,
  • pieprz.

Umyj i obierz gruszkę, a następnie pokrój ją w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni z rozgrzanym olejem. Na patelnię włóż dorsza oraz wlej sok jabłkowy. Duś całość przez około 10 minut pod przykryciem. Następnie dodaj gruszkę i pomidorki oraz przyprawy. Duś przez 3 minuty.

Powidła gruszkowe

Aby zrobić powidła gruszkowe, przygotuj:

  • 2,5 kg słodkich gruszek,
  • kilka goździków (nie więcej niż 4),
  • 100-500 g cukru - w zależności od tego, jak słodki lubisz dżem.

Gruszki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Posyp owoce cukrem i odstaw je na 15 minut. Zamieszaj i zagotuj, w trakcie dodawaj goździki. Gotuj około 10 minut i zostaw masę gruszkową do ostygnięcia. Powtórz gotowanie jeszcze 4-5 razy, dotąd aż sok wyparuje, a masa zgęstnieje.

Przepis na gruszki w słoiku

Pomysły na przepisy czyli do jakich dań można wykorzystać gruszki?  - zdjęcie 1

Składniki niezbędne do przygotowania gruszek w słoiku to:

  • 2 kg twardych gruszek,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Syrop zrobisz z:

  • 1 litra wody,
  • 0,5 kg cukru,
  • 5 goździków,
  • płaskiej łyżeczki ziaren kolendry,
  • 2 łyżek soku z cytryny.

Wlej zimną wodę do miski i wymieszaj ją z 2 łyżkami soku z cytryny. Umyj i obierz gruszki. Pokrój je na ćwiartki i włóż do wody z sokiem. Dzięki temu nie ściemnieją. Zagotuj wodę, 2 łyżki soku z cytryny, goździki, cukier oraz kolendrę. Gotuj syrop przez 3-5 minut. Dodaj do niego pokrojone gruszki. Wkładaj je stopniowo, aby syrop cały czas się gotował. Gotuj przez 10 minut, dotąd aż owoce lekko się zeszklą. Po tym czasie wyjmij je z syropu i przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Następnie zagotuj syrop po raz kolejny i zalej nim gruszki. Zakręć słoiki, postaw do góry dnem i zostaw, aż wystygną.

Sałatka z gruszkami, boczkiem i serem lazur

Gruszki w kuchni nadają się również do sałatki. Aby zrobić sałatkę z dodatkiem sera lazur i boczku, przygotuj:

  • 20 dag boczku,
  • 10 dag sera lazur,
  • 1 gruszka,
  • kilka liści sałaty,
  • orzechy włoskie do posypania sałatki.

Sos zrobisz z:

  • 1 pomarańczy,
  • 1 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • pieprzu,
  • soli.

Wymieszaj składniki na sos. Pokrój boczek w paski o szerokości ok. 3 cm. Przysmaż je na patelni z olejem na chrupiące chipsy. Odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Umyj, obierz i pokrój gruszkę w plasterki. Ułóż sałatę w salaterce, a na niej gruszkę i ser. Sałatkę posyp boczkowymi chipsami oraz posiekanymi orzechami włoskimi i polej sosem.