Pomysły na przepisy czyli do jakich dań można wykorzystać gruszki?
- Przepisy na dania z gruszkami: dorsz z pomidorami i gruszką
- Powidła gruszkowe
- Przepis na gruszki w słoiku
- Sałatka z gruszkami, boczkiem i serem lazur
Gruszki to owoce pasujące zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Gruszki w kuchni można wykorzystać np. do powideł. Równie dobrze smakują z rybami bądź w sałatkach. Do dań obiadowych idealnie pasują gruszki w occie.
Przepisy na dania z gruszkami: dorsz z pomidorami i gruszką
Składniki:
- 50 dag filetu z dorsza,
- 1 gruszka,
- 1/2 szklanki soku jabłkowego,
- 1 cebula,
- szklanka pomidorów koktajlowych,
- koperek,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki tymianku,
- sól,
- pieprz.
Umyj i obierz gruszkę, a następnie pokrój ją w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni z rozgrzanym olejem. Na patelnię włóż dorsza oraz wlej sok jabłkowy. Duś całość przez około 10 minut pod przykryciem. Następnie dodaj gruszkę i pomidorki oraz przyprawy. Duś przez 3 minuty.
Powidła gruszkowe
Aby zrobić powidła gruszkowe, przygotuj:
- 2,5 kg słodkich gruszek,
- kilka goździków (nie więcej niż 4),
- 100-500 g cukru - w zależności od tego, jak słodki lubisz dżem.
Gruszki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Posyp owoce cukrem i odstaw je na 15 minut. Zamieszaj i zagotuj, w trakcie dodawaj goździki. Gotuj około 10 minut i zostaw masę gruszkową do ostygnięcia. Powtórz gotowanie jeszcze 4-5 razy, dotąd aż sok wyparuje, a masa zgęstnieje.
Przepis na gruszki w słoiku
Składniki niezbędne do przygotowania gruszek w słoiku to:
- 2 kg twardych gruszek,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Syrop zrobisz z:
- 1 litra wody,
- 0,5 kg cukru,
- 5 goździków,
- płaskiej łyżeczki ziaren kolendry,
- 2 łyżek soku z cytryny.
Wlej zimną wodę do miski i wymieszaj ją z 2 łyżkami soku z cytryny. Umyj i obierz gruszki. Pokrój je na ćwiartki i włóż do wody z sokiem. Dzięki temu nie ściemnieją. Zagotuj wodę, 2 łyżki soku z cytryny, goździki, cukier oraz kolendrę. Gotuj syrop przez 3-5 minut. Dodaj do niego pokrojone gruszki. Wkładaj je stopniowo, aby syrop cały czas się gotował. Gotuj przez 10 minut, dotąd aż owoce lekko się zeszklą. Po tym czasie wyjmij je z syropu i przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Następnie zagotuj syrop po raz kolejny i zalej nim gruszki. Zakręć słoiki, postaw do góry dnem i zostaw, aż wystygną.
Sałatka z gruszkami, boczkiem i serem lazur
Gruszki w kuchni nadają się również do sałatki. Aby zrobić sałatkę z dodatkiem sera lazur i boczku, przygotuj:
- 20 dag boczku,
- 10 dag sera lazur,
- 1 gruszka,
- kilka liści sałaty,
- orzechy włoskie do posypania sałatki.
Sos zrobisz z:
- 1 pomarańczy,
- 1 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczki musztardy francuskiej,
- pieprzu,
- soli.
Wymieszaj składniki na sos. Pokrój boczek w paski o szerokości ok. 3 cm. Przysmaż je na patelni z olejem na chrupiące chipsy. Odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Umyj, obierz i pokrój gruszkę w plasterki. Ułóż sałatę w salaterce, a na niej gruszkę i ser. Sałatkę posyp boczkowymi chipsami oraz posiekanymi orzechami włoskimi i polej sosem.