
Dlaczego warto jeść brukselkę?
Ta kapusta miniaturowych rozmiarów niestety nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. Wiele osób odstrasza jej charakterystyczny zapach. Dobrze przyrządzona brukselka smakuje wyśmienicie i przechodzi aromatem pozostałych składników dania. Jednak zdecydowanie ważniejszą jej zaletą jest prozdrowotny wpływ substancji w niej zawartychna organizm. Poznaj korzyści płynące z regularnego spożywania brukselki.
Właściwości brukselki
Prawidłowa jej nazwa to kapusta brukselska. Powstała w wyniku skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Jest połączeniem wszystkiego, co najlepsze w obu warzywach. Brukselka jest bogatym i cennym źródłem witaminy C, E, K, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość kwasu foliowego oraz glukozynolanów, w tym sulforafanu. Jej liście zawierają również spore ilości składników mineralnych takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, mangan oraz selen.
Prozdrowotne działanie brukselki
Składniki mineralne zawarte w zielonych listkach brukselki wpływają korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego. Poprawiają pracę serca oraz regulują ciśnienie krwi. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia nadciśnienia, miażdżycy, zawału oraz innych schorzeń.
Błonnik oraz związki zawarte w brukselce poprawiają zachodzące procesy trawienne. Niweluje to problemy z zaparciami. Kolejną korzyścią płynącą z regularnego spożywania brukselki jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz ustabilizowanie glikemii. Dzięki tym właściwościom brukselka polecana jest podczas diet odchudzających oraz osobom z cukrzycą i insulinoopornością.
Zawarta w brukselce witamina K poprawia krzepliwość krwi, a razem z kwasami omega -3 łagodzi stany zapalne i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Brukselka dobra dla kobiet w ciąży
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego powinna pojawiać się regularnie w jadłospisie kobiet spodziewających się potomstwa. Kwas foliowy uchroni dziecko przed wystąpieniem wad rozwojowych. Dodatkowo znacznie zmniejsza ryzyko poronienia. Brukselka powinna pojawiać się również w diecie par starających się o dziecko. Wspomniany kwas foliowy korzystnie wpływa na płodność nie tylko w przypadku kobiet, ale również i u mężczyzn. Kwas foliowy wpływa na jakość nasienia oraz jego ruchliwość.
Właściwości antynowotworowe
Tak jak inne warzywa kapustne brukselka również charakteryzuje się wysoką zawartością glukozynolanów, a w szczególności sulforafanu. Sulforafan jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów m.in. prostaty, piersi, płuc czy jelita grubego. Brukselka polecana jest również podczas i po zakończeniu leczenia, aby osiągnąć lepsze rezultaty oraz zapobiec nawrotowi choroby.
Jak przyrządzać brukselkę?
Brukselkę można jeść na surowo, jednak smaczniejsza jest po krótkiej obróbce termicznej. Można ją gotować, smażyć, zapiekać i piec. Najkorzystniejszejsze jest gotowanie na parze, ponieważ pozwala zachować jak najwięcej cennych związków i przeciwutleniaczy. Brukselkę należy gotować krótko, do 5 minut. Po dłuższym czasie będzie rozgotowana i gorzka. Podczas gotowania nie należy przykrywać jej pokrywką, ponieważ wydzielające się pod wpływem temperatury gazy siarkowe skumulują się w warzywach i popsują ich smak. Aby poprawić smak gotowanych brukselek do wrzątku można dodać piętkę chleba lub szczyptę cynamonu.