Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Racuchy w 5 odsłonach

Racuchy w 5 odsłonach
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Klasyczne racuchy z jabłkami
  2. Szybkie racuchy z jabłkami na kefirze
  3. Proste przepisy na racuchy

Racuchy to jeden z tych przysmaków, które przywołują ciepłe wspomnienia z dzieciństwa – zapach smażonego ciasta, smak jabłek i chrupiąca skórka to klasyka domowej, babcinej kuchni. Chociaż znane są głównie w wersji tradycyjnej, z jabłkami, to wariacje z innymi dodatkami również zyskują popularność. W tym artykule prezentujemy pięć odsłon racuchów – od klasycznych po nowoczesne propozycje.

Klasyczne racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Są puszyste, delikatnie słodkie. Możesz je serwować jako deser lub szybką przekąskę czy obiad.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
  3. Dodaj jajka i mleko, zmiksuj na gładką masę.
  4. Wmieszaj starte jabłka.
  5. Na rozgrzanym oleju smaż racuchy z obu stron na złoty kolor. Porcje nakładaj na patelnię łyżką.
  6. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posyp cukrem pudrem i podawaj.

Klasyczne racuchy z jabłkami

Przygotuj: Racuchy Natalii Smagiel.

Co zrobić, żeby racuchy były puszyste?

Czynnikiem, który sprawia, że racuchy są puszyste, jest odpowiedni spulchniacz: proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. W przypadku racuchów drożdżowych, ważne jest, aby ciasto dobrze wyrosło – najlepiej trzymaj je przez 40–60 min w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką.

Szybkie racuchy z jabłkami na kefirze

Jeśli szukasz prostszego sposobu na przygotowanie racuchów, wybierz wersję na kefirze. Są lekkie, delikatnie kwaskowe i puszyste.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Dodaj kefir, jajko, cukier. Mieszaj jedynie do połączenia się składników.
  3. Jabłka obierz, zetrzyj na tarcie o grubych oczkach i połącz z ciastem.
  4. Na rozgrzanym oleju smaż racuchy z obu stron na złoty kolor. Porcje nakładaj na patelnię łyżką.
  5. Gotowe racuchy na kefirze odsącz z nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło.

Szybkie racuchy z jabłkami na kefirze

Proste przepisy na racuchy

Racuchy drożdżowe z jabłkami w wersji fit 

Aby przygotować zdrową wersję racuchów, warto zastąpić tradycyjną mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą. W ten sposób sprawisz, że będą bardziej sycące. Cukier można zastąpić erytrytolem. Racuchy smaż na minimalnej ilości oleju roślinnym lub upiecz w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Racuchy z serem i owocami

Dla miłośników słodkich, ale jednocześnie pożywnych racuchów, idealnym wyborem będą racuchy z twarogiem i owocami. Do ciasta dodaj ser twarogowy, który wzbogaci smak i dostarczy białka. Możesz również dodać świeże owoce, np.: jagody, truskawki, banany, maliny czy borówki. To wzbogaci ich smak i doda im witamin. Podawaj racuchy z odrobiną jogurtu naturalnego lub miodu, który podkreśli ich smak.

Racuchy z owocami na białym talerzu

Racuchy na słono z serem

Dla tych, którzy wolą wytrawne dania, świetnym rozwiązaniem będą racuchy z serem. W tym przypadku zrezygnuj z cukru w cieście i zamiast tego dodaj starty ser żółty, a także zioła: bazylia, oregano czy szczypiorek. Racuchy możesz również wzbogacić o drobno pokrojone warzywa, np. paprykę, cebulę, pomidory lub grzyby, np. pieczarki. W takiej formie sprawdzą się jako przekąska na ciepło albo jako dodatek do sałatki.

Spróbuj: Racuchów na maślance z płatkami owsianymi i mleczkiem kokosowym.

Racuchy to bardzo uniwersalne danie, które można dowolnie modyfikować w zależności od gustu. Dzięki różnorodnym wersjom – zarówno słodkim, jak i wytrawnym – każdy znajdzie coś dla siebie. Przygotuj je na śniadanie, podwieczorek lub szybki posiłek w ciągu dnia. Wypróbuj nasze przepisy i ciesz się smakiem tego prostego, ale wyjątkowego dania!