Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rodzaje i typy mąki oraz ich zastosowanie

Rodzaje i typy mąki  oraz ich zastosowanie
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Rodzaje mąki
  2. Typy mąki – co oznaczają liczby?
  3. Mąka pszenna – różne typy i zastosowania

Na rynku znajdziesz bogatą ofertę mąk. Każda z odmian ma inne właściwości i zastosowania. Pieczesz chleb, przygotowujesz ciasto, a może przyrządzasz naleśniki? Kluczem do sukcesu w kuchni jest wybór odpowiedniego rodzaju i typu mąki. W artykule przyjrzymy się im bliżej, abyś mógł świadomie wybierać te, które najlepiej spełnią Twoje kulinarne oczekiwania.

Rodzaje mąki

Nie wiesz, jakie są rodzaje mąki? Z grubsza można podzielić je na dwie kategorie:

  • bezglutenowe;
  • glutenowe.

Do pierwszej z nich definitywnie należą mąki pozyskiwane z: ziemniaków, ryżu, kokosów czy migdałów. Ich znakiem rozpoznawczym, jak sama nazwa wskazuje, jest brak glutenu, czyli mieszaniny białek roślinnych w ziarnach wybranych zbóż. Z tego powodu mąki bezglutenowe są perfekcyjnym rozwiązaniem dla osób z wrażliwymi jelitami i chorujących na celiakię (na opakowaniach szukaj symbolu przekreślonego kłosa). Sprawdź, czym się charakteryzują:

  • mąka gryczana – jest dość ciężka, dlatego najlepiej łączyć ją z lżejszą odmianą, np. kukurydzianą. Świetna do bułek, chleba i pierogów. Może mieć ostry lub gorzkawy posmak.
  • mąka ziemniaczana – cechuje się dużym stopniem miałkości. Idealna do wypieku biszkoptów, ale także do zagęszczania sosów, zrobienia budyniu i kisielu.
  • mąka ryżowa – ma neutralny smak, dzięki czemu jest ona bardzo uniwersalna – perfekcyjna do wyrobu racuchów, placków i naleśników. Wykorzystasz ją też do stworzenia kruchych wypieków.
  • mąka jaglana – łagodny, choć lekko gorzkawy smak, żółtawy kolor i właściwości sklejające to jej główne wyróżniki. Z jej wykorzystaniem zrobisz spód tarty bądź kruche ciasteczka.
  • mąka migdałowa – bogata w składniki odżywcze mąka ze zmielonych migdałów – użyj jej do przygotowania pizzy, gofrów i tortów. Robi się z niej też francuskie przysmaki – makaroniki.
  • mąka kokosowa – uzyskiwana z miąższu kokosa; trzeba ją przesiać i pamiętać, że wchłania dużo płynów; ma słodki smak oraz dużo węglowodanów i białka; sprawdzi się do wyrobu ciast.
  • mąka z amarantusa – ma orzechowy smak i właściwości spulchniające wypieki.
  • mąka z ciecierzycy – wyśmienicie skleja ciasto, zawiera też dużo białka; zagęścisz nią również sos czy zupę; lubiana przez wegetarian i wegan.
  • mąka z tapioki – małe kuleczki z manioku o neutralnym, uniwersalnym smaku; przed wykorzystaniem mocz je we wrzątku przez pół godziny; uzyskana mąka jest lekka, idealna do zagęszczania zup i sosów; przydatna także jako podstawa naleśników i placków.

Rodzaje mąki

Dowiedz się więcej: Mąka bezglutenowa – rodzaje, zastosowanie i wartości odżywcze.

Żytnia, pszenna, orkiszowa i jęczmienna – to rodzaje mąk glutenowych. Sprawa komplikuje się w przypadku owsa. Samo to zboże nie zawiera ziaren z glutenem, ale często uprawia się go koło pszenicy, przez co może ulec zanieczyszczeniu.

Typy mąki – czym się różnią?

Nie wiesz, co oznaczają typy mąki? Różnice między nimi wynikają z zawartości substancji mineralnych oraz stopnia zmielenia ziarna. Mąki z większą ilością popiołu są ciemniejsze. Dla przykładu: mąka żytnia jest ciemniejsza od tortowej, a ta z kolei od najdelikatniejszej i najjaśniejszej, czyli włoskiej mąki do pizzy.

Typy mąki – co oznaczają liczby? 

Im wyższy typ mąki (większa liczba), tym więcej substancji mineralnych (popiołu) i błonnika zawiera. Dodatkowo mąki oznaczone wyższym numerem chłoną więcej wody.

  • W obrębie mąk żytnich mamy do czynienia z: mąką jasną do bułek i chlebów (typu 580, 620), mąką pytlową – perfekcyjną do żuru na zakwasie (720) i mąką sitkową do cięższych wypieków (1400).
  • Z kolei wśród mąk orkiszowych znajdziemy m.in. mąkę orkiszową pełnoziarnistą do zakwaszania (2000), mąkę graham z dodatkiem otrębów – świetną do wyrobu pieczywa (1850) oraz mąkę orkiszową jasną (550, 650, 750) do ciast, placków i naleśników.

Zobacz też: Mąka kokosowa – właściwości i do czego można ją dodać?

Mąka pszenna – różne typy i zastosowania 

Mąka pszenna jest uniwersalna i wysokoglutenowa. Pozyskiwana z pszenicy mąka jeszcze lepiej zachowuje się, gdy będzie napowietrzana za pomocą przesiewacza.

  • zacznijmy od mąki typu 00, czyli włoskiej mąki pszennej do makaronów, pizzy czy foccaci,
  • dalej mamy mąkę tortową (405 i 450), wprost wymarzoną do smacznych wypieków, zwłaszcza z biszkoptem w roli głównej,
  • mąka pszenna typu 500 sprawdzi się, jeśli marzysz o apetycznych pierogach, kluskach i naleśnikach, a typu 750 – mąka chlebowa – nada się do wypieku chlebów pełnoziarnistych,
  • warto też wykorzystać w kuchni inne typy mąki pszennej: krupczatkę (do kruchych ciasteczek), razową (1700), a także pełnoziarnistą (2000).

Sprawdź, czym zastąpić mąkę pszenną.

Każda z mąk ma swoje unikalne zastosowanie. Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom powstanie wiele wspaniałych potraw i wypieków!