Na rynku znajdziesz bogatą ofertę mąk. Każda z odmian ma inne właściwości i zastosowania. Pieczesz chleb, przygotowujesz ciasto, a może przyrządzasz naleśniki? Kluczem do sukcesu w kuchni jest wybór odpowiedniego rodzaju i typu mąki. W artykule przyjrzymy się im bliżej, abyś mógł świadomie wybierać te, które najlepiej spełnią Twoje kulinarne oczekiwania.
Rodzaje mąki
Nie wiesz, jakie są rodzaje mąki? Z grubsza można podzielić je na dwie kategorie:
- bezglutenowe;
- glutenowe.
Do pierwszej z nich definitywnie należą mąki pozyskiwane z: ziemniaków, ryżu, kokosów czy migdałów. Ich znakiem rozpoznawczym, jak sama nazwa wskazuje, jest brak glutenu, czyli mieszaniny białek roślinnych w ziarnach wybranych zbóż. Z tego powodu mąki bezglutenowe są perfekcyjnym rozwiązaniem dla osób z wrażliwymi jelitami i chorujących na celiakię (na opakowaniach szukaj symbolu przekreślonego kłosa). Sprawdź, czym się charakteryzują:
- mąka gryczana – jest dość ciężka, dlatego najlepiej łączyć ją z lżejszą odmianą, np. kukurydzianą. Świetna do bułek, chleba i pierogów. Może mieć ostry lub gorzkawy posmak.
- mąka ziemniaczana – cechuje się dużym stopniem miałkości. Idealna do wypieku biszkoptów, ale także do zagęszczania sosów, zrobienia budyniu i kisielu.
- mąka ryżowa – ma neutralny smak, dzięki czemu jest ona bardzo uniwersalna – perfekcyjna do wyrobu racuchów, placków i naleśników. Wykorzystasz ją też do stworzenia kruchych wypieków.
- mąka jaglana – łagodny, choć lekko gorzkawy smak, żółtawy kolor i właściwości sklejające to jej główne wyróżniki. Z jej wykorzystaniem zrobisz spód tarty bądź kruche ciasteczka.
- mąka migdałowa – bogata w składniki odżywcze mąka ze zmielonych migdałów – użyj jej do przygotowania pizzy, gofrów i tortów. Robi się z niej też francuskie przysmaki – makaroniki.
- mąka kokosowa – uzyskiwana z miąższu kokosa; trzeba ją przesiać i pamiętać, że wchłania dużo płynów; ma słodki smak oraz dużo węglowodanów i białka; sprawdzi się do wyrobu ciast.
- mąka z amarantusa – ma orzechowy smak i właściwości spulchniające wypieki.
- mąka z ciecierzycy – wyśmienicie skleja ciasto, zawiera też dużo białka; zagęścisz nią również sos czy zupę; lubiana przez wegetarian i wegan.
- mąka z tapioki – małe kuleczki z manioku o neutralnym, uniwersalnym smaku; przed wykorzystaniem mocz je we wrzątku przez pół godziny; uzyskana mąka jest lekka, idealna do zagęszczania zup i sosów; przydatna także jako podstawa naleśników i placków.
Dowiedz się więcej: Mąka bezglutenowa – rodzaje, zastosowanie i wartości odżywcze.
Żytnia, pszenna, orkiszowa i jęczmienna – to rodzaje mąk glutenowych. Sprawa komplikuje się w przypadku owsa. Samo to zboże nie zawiera ziaren z glutenem, ale często uprawia się go koło pszenicy, przez co może ulec zanieczyszczeniu.
Typy mąki – czym się różnią?
Nie wiesz, co oznaczają typy mąki? Różnice między nimi wynikają z zawartości substancji mineralnych oraz stopnia zmielenia ziarna. Mąki z większą ilością popiołu są ciemniejsze. Dla przykładu: mąka żytnia jest ciemniejsza od tortowej, a ta z kolei od najdelikatniejszej i najjaśniejszej, czyli włoskiej mąki do pizzy.
Typy mąki – co oznaczają liczby?
Im wyższy typ mąki (większa liczba), tym więcej substancji mineralnych (popiołu) i błonnika zawiera. Dodatkowo mąki oznaczone wyższym numerem chłoną więcej wody.
- W obrębie mąk żytnich mamy do czynienia z: mąką jasną do bułek i chlebów (typu 580, 620), mąką pytlową – perfekcyjną do żuru na zakwasie (720) i mąką sitkową do cięższych wypieków (1400).
- Z kolei wśród mąk orkiszowych znajdziemy m.in. mąkę orkiszową pełnoziarnistą do zakwaszania (2000), mąkę graham z dodatkiem otrębów – świetną do wyrobu pieczywa (1850) oraz mąkę orkiszową jasną (550, 650, 750) do ciast, placków i naleśników.
Zobacz też: Mąka kokosowa – właściwości i do czego można ją dodać?
Mąka pszenna – różne typy i zastosowania
Mąka pszenna jest uniwersalna i wysokoglutenowa. Pozyskiwana z pszenicy mąka jeszcze lepiej zachowuje się, gdy będzie napowietrzana za pomocą przesiewacza.
- zacznijmy od mąki typu 00, czyli włoskiej mąki pszennej do makaronów, pizzy czy foccaci,
- dalej mamy mąkę tortową (405 i 450), wprost wymarzoną do smacznych wypieków, zwłaszcza z biszkoptem w roli głównej,
- mąka pszenna typu 500 sprawdzi się, jeśli marzysz o apetycznych pierogach, kluskach i naleśnikach, a typu 750 – mąka chlebowa – nada się do wypieku chlebów pełnoziarnistych,
- warto też wykorzystać w kuchni inne typy mąki pszennej: krupczatkę (do kruchych ciasteczek), razową (1700), a także pełnoziarnistą (2000).
Sprawdź, czym zastąpić mąkę pszenną.
Każda z mąk ma swoje unikalne zastosowanie. Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom powstanie wiele wspaniałych potraw i wypieków!