Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Mąka kokosowa właściwości i do czego można ją dodać?

Mąka kokosowa właściwości i do czego można ją dodać?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Właściwości mąki kokosowej
  2. Jak zrobić mąkę kokosową?
  3. Zastosowanie mąki kokosowej w kuchni

Właściwości mąki kokosowej

Mąka kokosowa nie tylko świetnie smakuje, ale jest również źródłem cennych składników odżywczych i wykazuje działanie prozdrowotne. Wyróżnia ją bardzo wysoka zawartość błonnika – nawet do 60 g błonnika w 100 g mąki. Dodatkowo jest bogata w: białko, tłuszcz, potas, wapń, żelazo oraz przeciwutleniacze. Przekłada się to na wiele korzyści zdrowotnych:

  • przyspieszenie metabolizmu (wsparcie redukcji masy ciała),
  • wydłużone uczucie sytości,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • wsparcie układu odpornościowego,
  • obniżenie stężenia glukozy we krwi,

Mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Jednocześnie może być spożywana przez osoby z celiakią, ponieważ nie zawiera glutenu. Z kolei ze względu na wysoką zawartość białka oraz tłuszczu dość często pojawia się w posiłkach na diecie ketogenicznej.

Jak zrobić mąkę kokosową?

Dostępność mąki kokosowej jest coraz większa. Bez problemu znajdziesz ją w sklepach. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, byś mąkę kokosową przygotował samodzielnie. Jest to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. I wcale nie potrzeba do tego specjalistycznego sprzętu. Wystarczy dobry blender ręczny oraz piekarnik.

  1. Zalej wiórki kokosowe wodą i odstaw ich na całą noc. Najlepiej od razu moczyć wiórki w garnku. Przyjmuje się następujące proporcje: 5 szklanek wody na 200 g wiórków kokosowych.
  2. Następnego dnia całość podgrzej. Uważaj, by nie zagotować mieszanki. Ciepłe wiórki z wodą zmiksuj blenderem.
  3. Po zakończeniu blendowania odcedź wiórki. Wyłóż sitko podwójnie złożoną gazą. Odsączone wiórki dobrze odciśnij. Otrzymany płyn zachowaj na póżniej.
  4. Odciśnięte wiórki kokosowe zalej się szklanką wrzątku, ponownie zblenduj, przelej przez sitko i odciśnij przez gazę. Ma to na celu usunięcie resztek tłuszczu z przygotowywanej mąki.
  5. Przygotowane wiórki następnie rozłóż cienką warstwą na blasze do pieczenia. Wiórki susz w piekarniku w temperaturze od 80 (z termoobiegiem) do 100°C (bez termoobiegu), przez 1,5 godziny. Co jakiś czas należy przemieszaj wiórki, aby się nie przypaliły. Podczas otwierania drzwiczek piekarnika uważaj na wydobywającą się parę. Gotowe wiórki powinny być całkowicie suche.
  6. Upieczone wiórki ponownie zblenduj. Na tym etapie powinieneś uzyskać drobny i sypki proszek.

Gotową mąkę kokosową obowiązkowo przechowuj w szczelnych pojemnikach, gdyż bardzo łatwo wchłania ona wodę z otoczenia. Wilgotna mąka może się zepsuć.

Płyn powstały w trzecim kroku to „mleko” kokosowe – jest pełne smaku i aromatu. Jest to jeden z roślinnych zamienników krowiego mleka. Jak najbardziej możesz je wykorzystać do przygotowania różnych napojów czy dań.

Zastosowanie mąki kokosowej w kuchni

Mąka kokosowa postrzegana jest głównie jako zamiennik dla mąki pszennej lub żytniej. Oczywiście doskonale nadaje się do przygotowania ciast czy ciasteczek. Jednak możesz wykorzystać ją na wiele innych sposobów. Mąka kokosowa znajduje zastosowanie zarówno w przepisach na dania słodkie, jak i wytrawne. Taka uniwersalność jest sporą zaletą i z pewnością zachęci do eksperymentowania w kuchni. Szczególnie docenią ją osoby na diecie niskowęglowodanowej, bezglutenowej czy ektogenicznej.

Wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem mąki kokosowej zyskują wyjątkowy smak i aromat. Jednocześnie będą przyjemnie wilgotne, treściwe i miękkie. Mąkę kokosową można z powodzeniem wykorzystać do pieczenia ciast, tart, keksów, babek, babeczek, drożdżówek, muffinek, kokosanek, tartaletek czy ciasteczek. Pieczona owsianka z mąką kokosową, malinami, białą czekoladą i płatkami migdałów będzie smakowała obłędnie. Tak jak już wspominaliśmy mąkę kokosową możesz użyć także do wytrawnych wypieków takich jak chleb, bułki, tarta czy spód do pizzy.

Mąkę kokosową można jeść na surowo, ponieważ powstaje ona z wiórków. Dzięki temu można ją dodawać do owsianek, puddingów, deserów, kremów czy koktajli. Mąka nada im wyraźniejszego smaku oraz sprawi, że będą gęstsze. Zdolność do wchłaniania wody możesz wykorzystać także w przypadku wytrawnych dań. Już nawet niewielki dodatek mąki kokosowej zagęści zupę czy sos.

Kolejnym ciekawym sposobem i smacznym sposobem jej użycia jest przygotowanie panierki. Mięso, ryby czy warzywa panieruje się w taki sam sposób jak w przypadku wykorzystywania bułki tartej. Po usmażeniu panierka z mąki kokosowej po usmażeniu nabiera pięknego złocistego koloru oraz jest apetycznie chrupiąca.
Zastosowanie mąki kokosowej  - infografika

Naleśniki z mąki kokosowej

Składniki:

  • 3 łyżki mąki kokosowej,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 0,75 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • opcjonalnie szczypta soli lub 1 łyżeczka cukru pudru (w zależności od dalszego wykorzystania naleśników)

Sposób przygotowania:

  1. W osobnych miskach wymieszaj mokre i suche składniki. Przy pomocy miksera lub blendera połącz mokre składniki.
  2. Gdy całość będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj. Gotowe ciasto powinno być płynne i mieć konsystencję śmietany.
  3. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Uważaj podczas obracania, ponieważ placki z mąki kokosowej mogą się rozrywać.

Wypróbuj także przepis na placuszki z mąki kokosowej.

Nic dziwnego, że coraz więcej osób wykorzystuje w swoich przepisach mąkę kokosową. Wyróżnia ją przyjemny oraz intensywny smak oraz aromat, a przy tym jest bogata w składniki odżywcze i charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami zdrowotnymi. Ogromną jej zaletą jest również możliwość wykorzystania zarówno w daniach na słodko, jak i wytrawnych.