Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rodzaje kaw i napojów na bazie kawy

Rodzaje kaw i napojów na bazie kawy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Włoskie kawy – jak je przygotowywać?
  2. Espresso i ristretto
  3. Americano
  4. Cappuccino
  5. Cafe Latte
  6. Latte macchiatto
  7. Flat white
  8. Moccha
  9. Kawa mrożona – Cafe Frappe

Cappucino, espresso, americano, flat white, mocha, cafe latte... długo można by wymieniać! Dość powiedzieć, że wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie poranka bez kofeinowego naparu. Poznaj rodzaje kaw, by rozsmakować się we wszystkich jej odsłonach.

Włoskie kawy – jak je przygotowywać?

Bardzo ważny jest dobór odpowiedniej szklanki do rodzaju kawy. Na przykład cafe latte serwuje się w wysokich, przezroczystych szklankach, które zwężają się ku dołowi. Praktyczne, szerokie ucho pozwala uniknąć oparzenia. Szklanki te są dość wysokie, a ich pojemność sięga 200-400 ml.

Filiżanki do espresso cechują się natomiast najmniejszą pojemnością, mogą pomieścić 50-100 ml. Są to jednak pojemności w zupełności wystarczające, ponieważ pojedyncze espresso to około 25 ml kawy. Do podawania tej kawy służą najczęściej filiżanki wykonywane porcelany lub szkła. Cappuccino pija się w filiżankach niskich, wykonywanych ze szkła albo porcelany, podawanych na spodkach. Natomiast podczas przygotowywania kawy mrożonej wybór najczęściej pada na wąską, wysoką szklankę na nóżce. Tak podana kawa to przyjemność także dla oczu.

Rodzaje kaw i napojów na bazie kawy - zdjęcie 1

Czarna kawa jest podawana bez dodatków mlecznych i jest dość intensywna. Z kolei biała kawa charakteryzuje się delikatniejszym smakiem, ponieważ zawiera dodatek mleka lub napoju roślinnego.

W procedurze przygotowania napoju liczą się takie czynniki, jak:

  • Wysoka jakość ziaren kawy – wpływa na nią rodzaj gleb, na jakich uprawiane są krzewy, usytuowanie upraw na odpowiedniej wysokości, wilgotność powietrza i nasłonecznienie.
  • Odpowiednia temperatura wody – optymalnie jest to 90-96℃. Im niższa temperatura wody, tym więcej czasu potrzeba na zaparzenie kawy. Dzięki systemowi SensoFlow w ekspresach marki Bosch bez trudu utrzymasz temperaturę parzenia kawy właśnie w tym przedziale.
  • Dodatki – w zależności od uznania mogą być to goździki, czekolada w posypce, cynamon lub syropy.
  • Ekspres – dobrej jakości urządzenie pozwala na przygotowanie pysznej kawy. Warto zwrócić też uwagę na łatwość obsługi oraz rozmiar urządzenia – dobrym rozwiązaniem może okazać się ekspres ciśnieniowy do zabudowy, który nie zabierze cennego miejsca na blacie roboczym i pięknie wkomponuje się w aranżację kuchni.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat ekspresów do kawy, przeczytaj nasze porady: Kawa tak mocna, jak lubisz oraz Kawy 1000 i jednej nocy.

Espresso i ristretto

Espresso to jeden z najbardziej znanych rodzajów kawy. W klasycznym wydaniu przygotowuje się je poprzez zaparzenie około 7 gramów zmielonych ziaren kawy. Ciśnienie wody przepływającej przez kawę powinno wynosić 9 bar, a jej temperatura 88-92 ℃. W ciągu około 25 sekund ekstrakcji zazwyczaj uzyskuje się 25 ml gęstego naparu, który stanowi bazę dla wszystkich innych rodzajów kawy.

Rodzaje kaw i napojów na bazie kawy - zdjęcie 2

Szczególnym rodzajem espresso, bo bardzo krótkim, jest ristretto (wł. ‘wąski’). Różnica tkwi w ilości wody oraz w czasie ekstrakcji. W przypadku ristretto jest ona bowiem zdecydowanie szybsza, co sprawia, że zawiera ono mniej kofeiny, a jego walory smakowe zostają zachowane. Przygotowanie naparu wygląda dokładnie tak jak w przypadku espresso, lecz używa się mniej wody i skraca czas parzenia.

Dowiedz się jak zaparzyć ekstra mocną i aromatyczną małą czarną.

Americano

Americano jest czarną kawą, przygotowywaną na bazie pojedynczego albo podwójnego espresso i wrzątku. Do filiżanki wlać należy gorącą wodę i do niej dodać przygotowany wcześniej napar. Sugerowane porcje to 1/3 espresso i 2/3 wody, jednakże można eksperymentować, np. słodząc, dodając syrop smakowy albo mleko.

Cappuccino

Rodzaje kaw i napojów na bazie kawy - zdjęcie 3

Nie wszystkie nazwy kaw są równie rozpoznawalne, ale kawa cappuccino z pewnością zalicza się do tych najbardziej popularnych. Wzorcowe proporcje do jej przygotowania wynoszą 25 ml espresso na 100 ml mleka przed spienieniem. Podstawową zasadą jest właśnie odpowiednio spienione mleko, które powinno przypominać jogurt, a nie może mieć sztywnej struktury. Najlepiej sprawdza się to o 3,2% zawartości tłuszczu, o temperaturze 55℃. Walory smakowe i aromaty cappuccino są łagodniejsze niż w przypadku espresso.

Cafe Latte

Latte to kawa idealna dla osób ceniących bardzo łagodne smaki. Posiada ona dużą ilość spienionego mleka, a jej cecha charakterystyczna to wyjątkowy wygląd w postaci trzech warstw o różnych kolorach. Niezbędne jest posiadanie garnuszka, miksera (spieniacza mleka) i wspomnianej wysokiej szklanki do jej przygotowania. Jak zrobić kawę latte? Otóż do espresso dodaje się delikatnie spienione w garnuszku, gorące mleko.

Latte macchiatto

Rodzaje kaw i napojów na bazie kawy - zdjęcie 4

Ten rodzaj kawy różni się od cafe latte proporcjami składników i sposobem przygotowywania. Jeśli używa się syropu smakowego, należy wlać go w pierwszej kolejności na spód szklanki, a następnie spienić mleko przełożyć do szklanki tak, by nie zmieszało się z syropem. Po zaparzeniu podwójnego espresso trzeba wlać je do szklanki po jej ściance.

Flat white

Ten napój należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu, do którego niezbędny jest ekspres w celu przyrządzenia dwóch espresso (60 ml). Pełnotłuste mleko trzeba w dalszej kolejności podgrzać do 65-70℃, dzięki czemu kawie można nadać kremową konsystencję. Flat white to kawa, do której w zamierzeniu nie dodaje się cukru.

Moccha

Jeden z wariantów kawy latte, jednakże w odróżnieniu od niej – nie zawiera spienionego mleka. Zamiast niego dodaje się do niej bitą śmietanę, cynamon albo kakao w formie posypki. Do jej sporządzenia potrzebne są espresso, gorące mleko oraz czekolada – może być mleczna lub ciemna. Jest to kawa słodka, podawana najczęściej do deserów.

Kawa mrożona – Cafe Frappe

Rodzaje kaw i napojów na bazie kawy - zdjęcie 5

Przepis na kawę mrożoną jest bardzo prosty, potrzeba w tym celu około 30 ml espresso, 50 ml naparu mocnej kawy (lub dwie łyżki kawy rozpuszczalnej), schłodzone mleko, zimną wodę oraz opcjonalne dodatki jak kostki lodu, owoce sezonowe, syrop smakowy, płatki migdałów czy orzechy. Kawa musi ostygnąć, potem w shakerze trzeba ubić z niej sztywną pianę. Do wysokiej szklanki należy wlać zimne mleko, a następnie dodać kawę razem z pianą, dzięki czemu otrzymuje się bardzo orzeźwiający napój na lato.

Rodzaj kawy warto dostosować do swoich potrzeb. O poranku, gdy potrzebujesz silnego bodźca, który pobudzi Cię do działania, idealnie sprawdzi się esencjonalne espresso. Z kolei wieczorem, oglądając ulubiony serial, możesz uraczyć się mleczną latte, która nie spowoduje problemów z zaśnięciem, a nawet może je przyspieszyć.