Słodkie inspiracje z jarmużem

Deser z jarmużem? Czemu nie!

Intensywnie zielone i falowane liście kojarzą się głównie z daniami wytrawnymi. Ich smak doskonale współgra z różnymi rodzajami mięs i warzyw. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że jarmuż z powodzeniem można wykorzystać również w słodkich przepisach. Jakie słodkie dania warto z nim przygotować? Jakie owoce dobrze komponują się z jarmużem? Wypróbuj nasze pomysły!

Placuszki jarmużowe

Są świetna propozycją na II śniadanie lub podwieczorek. Ich bazą są jajka, jogurt naturalny oraz niewielka ilość oleju i miodu. Pozostałe dodatki zależą od preferencji smakowych oraz inwencji twórczej kucharza. Placuszki będą doskonale smakowały z dodatkiem jabłek, gruszek, śliwek, truskawek, mango i fig. Do masy na placuszki można dorzucić pokrojone suszone owoce. Dodadzą one więcej smaku i słodyczy. Ciekawym i efektownym w podaniu pomysłem będzie przygotowanie dodatkowego sosu owocowego na bazie samych owoców lub z dodatkiem jogurtu.

Szczególnie polecamy placuszki jarmużowe z jabłkami i sosem z owoców jagodowych lub placuszki z gruszkami i sosem z mango.

Zielone ciasto

Nieustającą popularnością wśród miłośników słodkich wypieków cieszy się biszkoptowe ciasto z dodatkiem szpinaku. Ma ono piękny zielony kolor. Można je upiec również z jarmużem, a wtedy kolor będzie jeszcze bardziej intensywny.  Ponieważ jarmuż ma wyrazisty smak wystarczy dodać około 3/4 sugerowanej gramatury szpinaku. Reszta składników ciasta pozostaje bez zmian.

Wierzch ciasta można ozdobić granatem, truskawkami lub borówkami.

Sałatki z jarmużem i owocami

Słodkie danie sprawdzą się nie tylko jako podwieczorek, ale i jako lekki i zdrowy poczęstunek podczas spotkania ze znajomymi.

Bazą sałatki są oczyszczone, porwane na mniejsze kawałki i sparzone wrzatkiem liście jarmużu. Pozostałymi składnikami sałatki mogą być pomarańcze, jabłka, śliwki, gruszki, jagody, truskawki, maliny oraz brzoskwinie. Do jarmużu pasują również egzotyczne owoce, takie jak: ananas, melon, granat, papaja, mango czy figi. Świetnym uzupełnieniem sałatki będą bakalie. Orzechy i migdały można podać surowe lub prażone. Przykładowe połączenia smakowe to:

  • jarmuż, gruszka, suszone morele, orzechy nerkowca,
  • jarmuż, jabłko, ananas, żurawina, orzechy włoskie,
  • jarmuż, jagody, truskawki, mango, płatki migdałowe.

 Dressing można przygotować na bazie octu balsamicznego, miodu lub wina.

Słodkie obiady z jarmużem

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich dań obiadowych nasze propozycje na pewno Ci zasmakują. Pierwszą z nich są naleśniki. Aby przygotować farsz wystarczy wymieszać serek ricotta z jarmużem, figami i nasionami słonecznika. Drugą propozycją są pieczone, słodkie ziemniaki faszerowane jarmużem i serkiem mascarpone. Połówki batatów należy upiec w piekarniku, a następnie wydrążyć. Następnie należy podsmażyć na patelni jarmuż z miąższem batata i serkiem. Ciepłym farszem wypełnia się wydrążone ziemniaki i ponownie zapieka. Gotowe danie podaje się posypane płatkami migdałowymi.

Okazuje się, że jarmuż doskonale odnajduje się w słodkich daniach. Możliwości jego wykorzystania jest wiele i zależą one głównie od inwencji i kreatywności osoby przygotowującej danie.