Nietypowe, intensywnie zielone placuszki z jarmużu.
Jarmuż kojarzy się głównie z wytrawnymi daniami. Jednak na słodko smakuje równie doskonale, a mango idealnie podkreśla jego smak.
Opis przygotowania:
- Jarmuż umyj pod bieżącą wodą. Liście pozbaw zgrubiałych łodyg.
- Figi namaczaj w ciepłej wodzie przez co najmniej 5-10 minut.
- Do kielicha blendera przełóż jarmuż, olej, żółtka, miód oraz jogurt. Z opakowania jogurtu odłóż 1-2 łyżki, które będą potrzebne do przygotowania sosu. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszaj z masą jarmużową. Na koniec dodaj ziarna słonecznika.
- Placuszki smaż bez tłuszczu z każdej strony po około 3-4 minuty. Do smażenia użyj patelni teflonowej.
- Mango obierz, usuń pestkę i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj na gładko z dodatkiem jogurtu naturalnego.
- Placuszki podawaj polane sosem z mango.
TIP DIETETYCZNY
- Placuszki będą smakować równie dobrze jeśli jogurt naturalny zastąpisz jogurtem greckim.
- Figi możesz pominąć lub zamienić na inne suszone owoce.