Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Słodkie placuszki z jarmużem i sosem mango

Słodkie placuszki z jarmużem i sosem mango

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Nietypowe, intensywnie zielone placuszki z jarmużu.

Jarmuż kojarzy się głównie z wytrawnymi daniami. Jednak na słodko smakuje równie doskonale, a mango idealnie podkreśla jego smak.



Opis przygotowania:



  1. Jarmuż umyj pod bieżącą wodą. Liście pozbaw zgrubiałych łodyg.

  2. Figi namaczaj w ciepłej wodzie przez co najmniej 5-10 minut.

  3. Do kielicha blendera przełóż jarmuż, olej, żółtka, miód oraz jogurt. Z opakowania jogurtu odłóż 1-2 łyżki, które będą potrzebne do przygotowania sosu. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.

  4. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszaj z masą jarmużową. Na koniec dodaj ziarna słonecznika.

  5. Placuszki smaż bez tłuszczu z każdej strony po około 3-4 minuty. Do smażenia użyj patelni teflonowej.

  6. Mango obierz, usuń pestkę i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj na gładko z dodatkiem jogurtu naturalnego.

  7. Placuszki podawaj polane sosem z mango.

TIP DIETETYCZNY



  • Placuszki będą smakować równie dobrze jeśli jogurt naturalny zastąpisz jogurtem greckim.

  • Figi możesz pominąć lub zamienić na inne suszone owoce.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena