Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słodka i lekka sałatka z jarmużem.

Składniki

4 garści jarmużu
1 gruszka
2 figi
4 suszone morele
Garść orzechów nerkowca
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu

Opis wykonania

Jarmuż często kojarzy się z daniami wytrawnymi, jednak doskonale komponuje się również z owocami.

Opis przygotowania:

  1. Jarmuż umyj, a następnie porwij na mniejsze kawałki.
  2. Z gruszki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w półplasterki. Figi pokrój na osiem części. Morele drobno posiekaj lub pokrój w paseczki.
  3. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i polej je sosem powstałym z wymieszania octu z miodem.       

TIP DIETETYCZNY

  • Jeśli nie lubisz smaku świeżego jarmużu możesz go sparzyć wrzątkiem. Będzie łagodniejszy.
  • Morele możesz zastąpić żurawiną i rodzynkami, gruszkę jabłkiem, a figi śliwkami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych