Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szybki deser z brzoskwiniami

Szybki deser z brzoskwiniami
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Sernik z brzoskwiniami – król brzoskwiniowych deserów!
  2. Szybkie desery brzoskwiniowe w pucharkach
  3. Domowe przetwory z brzoskwiń

Brzoskwinie to wyjątkowe owoce. Szczególnie warto korzystać z nich w pełni sezonu, kiedy są łatwo dostępne, idealnie dojrzałe, soczyste i słodkie, a do tego bardzo tanie. Można zajadać się nimi na świeżo, robić z nich przetwory, a także wykorzystywać do szybkich deserów, owsianek czy koktajli.

Bardzo dobrze pasują również do dań wytrawnych z serem i mięsem w roli głównej. Wracając jednak do deserów, brzoskwinie to prawdopodobnie najlepsze i najbardziej uniwersalne deserowe owoce, niezależnie od tego czy chcesz coś smakowitego przyrządzić błyskawicznie, czy masz na gotowanie dużo czasu.

Sernik z brzoskwiniami – król brzoskwiniowych deserów! 

Sernik z brzoskwiniami to przepis, który zachwyci małych i dużych. Do tego typu ciast i deserów możesz z powodzeniem wykorzystać zarówno dojrzałe, świeże brzoskwinie, jak również brzoskwinie z puszki pływające w słodkiej zalewie.

Taki sernik w wersji pieczonej urozmaicamy bezową pianką z białek jaj, dzięki której serowe wnętrze z dodatkiem brzoskwiniowych cząstek przykryte będzie lekką jak chmurka, chrupiącą z zewnątrz i piankową w środku pierzynką.

Deser z brzoskwiniami - zdjęcie 1

Sernik z brzoskwiniami na zimno       

Jeżeli natomiast szukasz drogi na skróty, polecamy przygotować sernik z brzoskwiniami na zimno. Spód wykonasz w kilka minut miksując ulubione ciasteczka zbożowe lub owsiane z dodatkiem masła. Taką masę wystarczy po zmiksowaniu przełożyć do formy i dokładnie rozgnieść dłońmi, tak by pokryła całe naczynie.

Masę serową przygotujesz po prostu z dowolnego tłustego białego sera i odrobiny żelatyny. Bardzo dobrze w sernikowej masie czują się mascarpone i ser ricotta. Zaraz po wylaniu sera na przygotowany wcześniej spód możesz nałożyć na wierzch pokrojone w plasterki brzoskwinie. W trakcie kilkugodzinnego chłodzenia sernika w lodówce, brzoskwinie stopniowo zatopią się w nim, dzięki czemu po przekrojeniu każda porcja gotowego ciasta będzie się rewelacyjnie prezentować.

Szybkie desery brzoskwiniowe w pucharkach   

Z brzoskwiń bardzo łatwo przygotujesz aksamitny mus owocowy. Do idealnie gładkiego musu z brzoskwiń przyda się blender Bosch. A kiedy już mus będzie gotowy, możesz z jego pomocą wyczarować piękne desery, np. warstwowe brzoskwiniowe orzeźwienie.

Wystarczy, że do szklanych pucharków dodasz trochę jogurtu lub ulubionego serka, następnie brzoskwiniowy mus lub pokrojone w kostkę owoce, a na samej górze umieścisz coś chrupiącego, np. pokruszone herbatniki. Dla największych łasuchów dopuszczalna jest odrobina czekoladowej lub karmelowej polewy.

Deser z brzoskwiniami - zdjęcie 2

Szybkie desery w pucharkach w bardzo prostu sposób przyrządzisz w wersji fit. Jeżeli tłusty ser zastąpisz dietetycznym jogurtem, a słodkie ciasteczka kruszonką z orzechów, zapewnisz swojemu organizmowi paliwo najwyższej jakości.

Domowe przetwory z brzoskwiń

Brzoskwinie, podobnie jak inne sezonowe owoce, świetnie nadają się do przyrządzania domowych przetworów. Ich miękki miąższ bardzo szybko rozpada się pod wpływem wysokiej temperatury i w ten sposób powstają pyszne musy, dżemy czy powidła, które pozwolą Ci się cieszyć smakiem lata przez całą jesień i zimę.

Przyrządzanie domowych przetworów z brzoskwiń w każdym przypadku wygląda podobnie. Zaczynamy od sparzenia owoców, dzięki czemu łatwiej pozbawimy je skóry. Następnie usuwamy pestki i możemy przystąpić do gotowania pomarańczowego miąższu.

Pozostałe kroki zależą już tylko od tego, na jakim efekcie nam zależy. W najprostszej wersji wystarczy, że będziesz bardzo długo gotować brzoskwinie na wolnym ogniu bez żadnych dodatków, do czasu aż powstanie z nich gęste powidło o pomarańczowo-brązowej barwie i intensywnie owocowym smaku.

Brzoskwinie w syropie – przepis        

Jeżeli dysponujesz sporą liczbą świeżych brzoskwiń, najlepszym sposobem na ich skuteczne zakonserwowanie jest przygotowanie gorącego syropu, w którym owoce przetrwają w dobrej kondycji przez wiele miesięcy.

Składniki

  • Brzoskwinie – 1 kg

  • Woda – 1 l

  • Cukier – 0,5 kg

  • Sok z cytryny – 2 łyżki

Wykonanie

  1. Brzoskwinie obierz, przekrój na pół i pozbaw pestek, tak by powstały dwie równe połówki miąższu.

  2. Połówki brzoskwiń przełóż do słoików.

  3. W rondelku wymieszaj wrzącą wodę z cukrem, dodaj sok z cytryny i mieszaj do czasu, aż powstanie syrop i cały cukier się rozpuści.

  4. Gorącą zalewą zalej brzoskwinie umieszczone wcześniej w słoiku.

  5. Słoiki zamknij szczelnie i poddaj pasteryzacji, np. z pomocą piekarnika Bosch.

Dżem brzoskwiniowy domowej roboty

Deser z brzoskwiniami - zdjęcie 3

Składniki

  • brzoskwinie – 1 kg

  • cukier – 1 kg

  • sok z 1 cytryny

Wykonanie

  1. Brzoskwinie obierz ze skóry, przekrój na pół i pozbaw je pestek.

  2. Owoce włóż do garnka, najlepiej takiego z grubym dnem.

  3. Dodaj cukier, sok z cytryny i zagotuj na średnim ogniu.

  4. Po doprowadzeniu zawartości garnka do wrzenia ustaw na płycie grzewczej minimalną moc i gotuj owoce bardzo wolno, do czasu aż całość wyraźnie zgęstnieje a objętość masy zmniejszy się nawet o połowę.

  5. W trakcie gotowania dżemu, musisz systematycznie mieszać zawartość garnka, tak by nic nie przywarło do dna naczynia i się nie przypaliło.

  6. Gorący dżem przełóż do słoików i dokładnie zamknij.

  7. Słoiki dla pewności możesz poddać pasteryzacji na sucho w piekarniku.

Póki brzoskwinie są jeszcze dostępne na sklepowych półkach, warto przygotować z nich przetwory na zimę, by nieco osłodzić ten chłodny czas. Skorzystaj z powyższych przepisów i uzupełnij domową spiżarnię o dżemy i inne przetwory z brzoskwiń.