- Sernik z brzoskwiniami – król brzoskwiniowych deserów!
- Szybkie desery brzoskwiniowe w pucharkach
- Domowe przetwory z brzoskwiń
Brzoskwinie to wyjątkowe owoce. Szczególnie warto korzystać z nich w pełni sezonu, kiedy są łatwo dostępne, idealnie dojrzałe, soczyste i słodkie, a do tego bardzo tanie. Można zajadać się nimi na świeżo, robić z nich przetwory, a także wykorzystywać do szybkich deserów, owsianek czy koktajli.
Bardzo dobrze pasują również do dań wytrawnych z serem i mięsem w roli głównej. Wracając jednak do deserów, brzoskwinie to prawdopodobnie najlepsze i najbardziej uniwersalne deserowe owoce, niezależnie od tego czy chcesz coś smakowitego przyrządzić błyskawicznie, czy masz na gotowanie dużo czasu.
Sernik z brzoskwiniami – król brzoskwiniowych deserów!
Sernik z brzoskwiniami to przepis, który zachwyci małych i dużych. Do tego typu ciast i deserów możesz z powodzeniem wykorzystać zarówno dojrzałe, świeże brzoskwinie, jak również brzoskwinie z puszki pływające w słodkiej zalewie.
Taki sernik w wersji pieczonej urozmaicamy bezową pianką z białek jaj, dzięki której serowe wnętrze z dodatkiem brzoskwiniowych cząstek przykryte będzie lekką jak chmurka, chrupiącą z zewnątrz i piankową w środku pierzynką.
Sernik z brzoskwiniami na zimno
Jeżeli natomiast szukasz drogi na skróty, polecamy przygotować sernik z brzoskwiniami na zimno. Spód wykonasz w kilka minut miksując ulubione ciasteczka zbożowe lub owsiane z dodatkiem masła. Taką masę wystarczy po zmiksowaniu przełożyć do formy i dokładnie rozgnieść dłońmi, tak by pokryła całe naczynie.
Masę serową przygotujesz po prostu z dowolnego tłustego białego sera i odrobiny żelatyny. Bardzo dobrze w sernikowej masie czują się mascarpone i ser ricotta. Zaraz po wylaniu sera na przygotowany wcześniej spód możesz nałożyć na wierzch pokrojone w plasterki brzoskwinie. W trakcie kilkugodzinnego chłodzenia sernika w lodówce, brzoskwinie stopniowo zatopią się w nim, dzięki czemu po przekrojeniu każda porcja gotowego ciasta będzie się rewelacyjnie prezentować.
Szybkie desery brzoskwiniowe w pucharkach
Z brzoskwiń bardzo łatwo przygotujesz aksamitny mus owocowy. Do idealnie gładkiego musu z brzoskwiń przyda się blender Bosch. A kiedy już mus będzie gotowy, możesz z jego pomocą wyczarować piękne desery, np. warstwowe brzoskwiniowe orzeźwienie.
Wystarczy, że do szklanych pucharków dodasz trochę jogurtu lub ulubionego serka, następnie brzoskwiniowy mus lub pokrojone w kostkę owoce, a na samej górze umieścisz coś chrupiącego, np. pokruszone herbatniki. Dla największych łasuchów dopuszczalna jest odrobina czekoladowej lub karmelowej polewy.
Szybkie desery w pucharkach w bardzo prostu sposób przyrządzisz w wersji fit. Jeżeli tłusty ser zastąpisz dietetycznym jogurtem, a słodkie ciasteczka kruszonką z orzechów, zapewnisz swojemu organizmowi paliwo najwyższej jakości.
Domowe przetwory z brzoskwiń
Brzoskwinie, podobnie jak inne sezonowe owoce, świetnie nadają się do przyrządzania domowych przetworów. Ich miękki miąższ bardzo szybko rozpada się pod wpływem wysokiej temperatury i w ten sposób powstają pyszne musy, dżemy czy powidła, które pozwolą Ci się cieszyć smakiem lata przez całą jesień i zimę.
Przyrządzanie domowych przetworów z brzoskwiń w każdym przypadku wygląda podobnie. Zaczynamy od sparzenia owoców, dzięki czemu łatwiej pozbawimy je skóry. Następnie usuwamy pestki i możemy przystąpić do gotowania pomarańczowego miąższu.
Pozostałe kroki zależą już tylko od tego, na jakim efekcie nam zależy. W najprostszej wersji wystarczy, że będziesz bardzo długo gotować brzoskwinie na wolnym ogniu bez żadnych dodatków, do czasu aż powstanie z nich gęste powidło o pomarańczowo-brązowej barwie i intensywnie owocowym smaku.
Brzoskwinie w syropie – przepis
Jeżeli dysponujesz sporą liczbą świeżych brzoskwiń, najlepszym sposobem na ich skuteczne zakonserwowanie jest przygotowanie gorącego syropu, w którym owoce przetrwają w dobrej kondycji przez wiele miesięcy.
Składniki
-
Brzoskwinie – 1 kg
-
Woda – 1 l
-
Cukier – 0,5 kg
-
Sok z cytryny – 2 łyżki
Wykonanie
-
Brzoskwinie obierz, przekrój na pół i pozbaw pestek, tak by powstały dwie równe połówki miąższu.
-
Połówki brzoskwiń przełóż do słoików.
-
W rondelku wymieszaj wrzącą wodę z cukrem, dodaj sok z cytryny i mieszaj do czasu, aż powstanie syrop i cały cukier się rozpuści.
-
Gorącą zalewą zalej brzoskwinie umieszczone wcześniej w słoiku.
-
Słoiki zamknij szczelnie i poddaj pasteryzacji, np. z pomocą piekarnika Bosch.
Dżem brzoskwiniowy domowej roboty
Składniki
-
brzoskwinie – 1 kg
-
cukier – 1 kg
-
sok z 1 cytryny
Wykonanie
-
Brzoskwinie obierz ze skóry, przekrój na pół i pozbaw je pestek.
-
Owoce włóż do garnka, najlepiej takiego z grubym dnem.
-
Dodaj cukier, sok z cytryny i zagotuj na średnim ogniu.
-
Po doprowadzeniu zawartości garnka do wrzenia ustaw na płycie grzewczej minimalną moc i gotuj owoce bardzo wolno, do czasu aż całość wyraźnie zgęstnieje a objętość masy zmniejszy się nawet o połowę.
-
W trakcie gotowania dżemu, musisz systematycznie mieszać zawartość garnka, tak by nic nie przywarło do dna naczynia i się nie przypaliło.
-
Gorący dżem przełóż do słoików i dokładnie zamknij.
-
Słoiki dla pewności możesz poddać pasteryzacji na sucho w piekarniku.
Póki brzoskwinie są jeszcze dostępne na sklepowych półkach, warto przygotować z nich przetwory na zimę, by nieco osłodzić ten chłodny czas. Skorzystaj z powyższych przepisów i uzupełnij domową spiżarnię o dżemy i inne przetwory z brzoskwiń.