Sernik z brzoskwiniami
![Sernik z brzoskwiniami](https://akademiasmaku.pl/storage/7728/conversions/sernik-z-brzoskwiniami-4903-single.webp)
8 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9589/conversions/BKslwZD6fdN3Cu-thumb.webp)
Do mąki dodajemy cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy nożem.
Dodajemy żółtka i wyrabiamy na jednolitą masę.
Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (ciasto można przygotować dzień wcześniej).
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9590/conversions/32UbkozlndrufP-thumb.webp)
4 żółtka ucieramy w robocie kuchennym z 80 g cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając.
Dodajemy wanilię i ubijamy jeszcze przez 5 minut, aż masa będzie puszysta.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę i odstawiamy.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9591/conversions/pc67ME75IhinNI-thumb.webp)
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim tortownicę.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9592/conversions/m8BZQZ0rvy8bNB-thumb.webp)
Na spód ciasta wlewamy masę serową i układamy na niej pokrojone brzoskwinie.
Na brzoskwiniach układamy wcześniej ubitą pianę z białek.
Pieczemy przez ok. 40 minut.
Komentarze