Sernik z brzoskwiniami
8 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do mąki dodajemy cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy nożem.
Dodajemy żółtka i wyrabiamy na jednolitą masę.
Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (ciasto można przygotować dzień wcześniej).
4 żółtka ucieramy w robocie kuchennym z 80 g cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając.
Dodajemy wanilię i ubijamy jeszcze przez 5 minut, aż masa będzie puszysta.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę i odstawiamy.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim tortownicę.
Na spód ciasta wlewamy masę serową i układamy na niej pokrojone brzoskwinie.
Na brzoskwiniach układamy wcześniej ubitą pianę z białek.
Pieczemy przez ok. 40 minut.
Komentarze