Awokado to owoc o delikatnym i kremowym miąższu. Można spotkać się również z inną jego nazwą - smaczliwka. Odmian awokado jest wiele, jednak niezależnie od koloru skórki czy kształtu owoca miąższ ma tę same, cenne dla zdrowia właściwości. Ciekawi Cię, dlaczego warto regularnie jeść awokado? Zachęcamy do lektury.
Wartości odżywcze awokado
Jaskrawozielony miąższ jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. W przypadku awokado, oprócz wysokiej ich zawartości, ważny jest stosunek poszczególnych kwasów tłuszczowych. Otóż w awokado znajdziemy właściwe proporcje między kwasami omega-3 i omega-6. Dodatkowo znajdują się w nim również kwasy omega-9. W przeciwieństwie do większości owoców awokado zawiera niewielkie ilości węglowodanów prostych.
Awokado jest cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych, takich jak beta-karoten, witaminy C i E, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, potas czy magnez. Jednocześnie owoc jest bogaty w błonnik, likopen, zeaksantynę oraz luteinę.
Właściwości zdrowotne awokado
Potas w połączeniu z błonnikiem, kwasami tłuszczowymi i witaminą C wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Potas wpływa na wartości ciśnienia, kwas askorbinowy na elastyczność naczyń, a błonnik i kwasy tłuszczowe obniżają stężenie cholesterolu frakcji LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia frakcji HDL. Jednocześnie kwasy tłuszczowe zwiększają wrażliwość organizmu na działanie insuliny, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II.
Niski indeks glikemiczny związany z małą ilością węglowodanów prostych, wysoka zawartość błonnika i kwasów tłuszczowych wspomaga dbanie o sylwetkę oraz ułatwia odchudzanie i zwiększa jego skuteczność. Stwierdzono, że osoby regularnie spożywające awokado mają niższą masę ciała, niższy wskaźnik BMI oraz nie doświadczają efektu jo-jo.
Podobnie jak jagody i borówki, awokado w swoim miąższu zawiera zeaksantynę oraz luteinę, które pozytywnie wpływają na kondycję oczu, poprawiają ostrość widzenia oraz zapobiegają występowaniu schorzeń związanych ze wzrokiem, a szczególnie tych z plamką żółtą.
Likopen, beta-karoten oraz witaminy C i E to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób, hamują procesy starzenia się organizmu. Znane są także z działania antynowotworowego. Regularne dostarczanie ich do organizmu znacząco poprawia jego funkcjonowanie.
Dodatkowo obecne w awokado kwasy, aż 4-krotnie zwiększają przyswajalność likopenu oraz beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A.
Awokado to nie tylko smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. Nie tylko wyjątkowy smak oraz kremowa konsystencja powinny nas skłaniać do przygotowania dań z tym owocem. Jego spożywanie niesie za sobą realne korzyści dla całego organizmu i to właśnie one powinny nas ostatecznie przekonać, by jak najczęściej sięgać po awokado i eksperymentować ze sposobami jego podania.