Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z awokado

Opis wykonania

Rewelacyjne połączenie smaków i przepyszna sałatka, którą polecam na śniadanie czy na lunch do pracy.

Kolorowa sałatka z chrupiącej sałaty, soczystych pomidorków, kremowego awokado i charakternej czerwonej cebuli. Kompozycja zwieńczona jest rozpływającym się w ustach delikatnym jajkiem i słodkawym sosem winegret. Sałatkę podaję z podpieczoną bagietką.

Sałatka z awokado - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj sos. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, miód i musztardę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz wymieszaj.
  2. Przygotuj dwa talerze i nakładaj po kolei wszystkie składniki. Na spodzie umieść liście sałaty. Na zielonej warstwie poukładaj przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  3. Teraz czas na awokado – owoc obierz i pokrój w kostki o wielkości ok. 2 cm i nałóż ich po kilka sztuk do każdej porcji sałatki.
  4. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
  5. Jajka wbij do osobnych miseczek lub szklanek. W garnku zagotuj ok. 1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2 – 2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Tak samo ugotuj drugie jajko.
  6. Na wierzchu każdej porcji sałatki ułóż jajko w koszulce.
  7. Wszystkie składniki na talerzu skrop wcześniej przygotowanym sosem i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka z awokado - zdjęcie 2