Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Rewelacyjne połączenie smaków i przepyszna sałatka, którą polecam na śniadanie czy na lunch do pracy.

Składniki

1 szt. awokado
2 szt. jajka
250 g pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
ulubiona zielenina (wybrałem mieszankę szpinaku, rukoli i cykorii sałatowej – radicchio)
8 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon
1 łyżka miodu
sól i grubo zmielony pieprz do smaku

Opis wykonania

Kolorowa sałatka z chrupiącej sałaty, soczystych pomidorków, kremowego awokado i charakternej czerwonej cebuli. Kompozycja zwieńczona jest rozpływającym się w ustach delikatnym jajkiem i słodkawym sosem winegret. Sałatkę podaję z podpieczoną bagietką.

Sałatka z awokado - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj sos. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, miód i musztardę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki blendera, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz wymieszaj.
  2. Przygotuj dwa talerze i nakładaj po kolei wszystkie składniki. Na spodzie umieść liście sałaty. Na zielonej warstwie poukładaj przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  3. Teraz czas na awokado – owoc obierz i pokrój w kostki o wielkości ok. 2 cm i nałóż ich po kilka sztuk do każdej porcji sałatki.
  4. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
  5. Jajka wbij do osobnych miseczek lub szklanek. W garnku zagotuj ok. 1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Zmniejsz moc płyty grzewczej, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2–2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Tak samo ugotuj drugie jajko.
  6. Na wierzchu każdej porcji sałatki ułóż jajko w koszulce.
  7. Wszystkie składniki na talerzu skrop wcześniej przygotowanym sosem i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka z awokado - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Idealne połączenie na śniadanie👍zastrzyk energii!
bsylvia
Pyszna sałatka, idealna do wypróbowania! Polecam!