Sałatka z awokado
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Rewelacyjne połączenie smaków i przepyszna sałatka, którą polecam na śniadanie czy na lunch do pracy.
Składniki
1 szt. awokado
2 szt. jajka
250 g pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
ulubiona zielenina (wybrałem mieszankę szpinaku, rukoli i cykorii sałatowej – radicchio)
8 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon
1 łyżka miodu
sól i grubo zmielony pieprz do smaku
Sałatka z awokado
Sałatka z awokado
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kolorowa sałatka z chrupiącej sałaty, soczystych pomidorków, kremowego awokado i charakternej czerwonej cebuli. Kompozycja zwieńczona jest rozpływającym się w ustach delikatnym jajkiem i słodkawym sosem winegret. Sałatkę podaję z podpieczoną bagietką.
Opis przygotowania:
- W pierwszej kolejności przygotuj sos. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, miód i musztardę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki blendera, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz wymieszaj.
- Przygotuj dwa talerze i nakładaj po kolei wszystkie składniki. Na spodzie umieść liście sałaty. Na zielonej warstwie poukładaj przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
- Teraz czas na awokado – owoc obierz i pokrój w kostki o wielkości ok. 2 cm i nałóż ich po kilka sztuk do każdej porcji sałatki.
- Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
- Jajka wbij do osobnych miseczek lub szklanek. W garnku zagotuj ok. 1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Zmniejsz moc płyty grzewczej, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2–2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Tak samo ugotuj drugie jajko.
- Na wierzchu każdej porcji sałatki ułóż jajko w koszulce.
- Wszystkie składniki na talerzu skrop wcześniej przygotowanym sosem i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze