Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Piekarnik z parowarem – doskonały wybór dla wielbicieli zdrowej kuchni

1. Gotowanie na parze – dlaczego warto?
2. Sposoby na gotowanie na parze
3. Funkcje piekarnika parowego i szuflady grzewczej

Zdrowa kuchnia zaczyna się od... dobrych przepisów, metod gotowania i odpowiedniego sprzętu, pozwalającego szybko i wygodnie przygotować posiłki. Jeśli więc zależy Ci na robieniu lekkostrawnych oraz pełnych witamin dań, postaw na gotowanie na parze, które w piekarniku z parowarem jest łatwe i przyjemne. Ten wielofunkcyjny sprzęt wybierają smakosze, osoby dbające o zdrowy styl życia oraz te przestrzegające różnego rodzaju diet. Wybrał go również Mateusz Gessler i od razu polubił swojego drugiego szefa kuchni w swojej kuchni.

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

Chcesz, by dania dla Ciebie i Twojej rodziny nie zawierały niepotrzebnego tłuszczu, a jednocześnie nie lubisz iść na kompromisy w kwestii smaku? Doskonałym rozwiązaniem będzie zaprzyjaźnienie się z gotowaniem na parze. Potrawy przygotowane w ten sposób są nie tylko modne, na co zwrócił uwagę Mateusz, ale także smaczne i bogate w niezbędne składniki odżywcze. Dobrej jakości produkty – np. z ekologicznych, lokalnych upraw – oraz odpowiedni piekarnik z parowarem sprawią, że Twoje dania są:

  • zdrowsze, gdyż zachowają o 30% więcej witamin i minerałów niż potrawy smażone lub duszone w tradycyjny sposób,
  • chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, dzięki zastosowaniu termoobiegu w połączeniu z parą,
  • naturalnie smaczne i aromatyczne, a przy podgrzewaniu zachowają odpowiednią wilgotność,
  • niskokaloryczne, gdyż do ich przygotowania nie stosuje się dodatkowego tłuszczu.

Myślisz, że kuchnia oparta na gotowaniu na parze jest trudna i wymaga wiele czasu na przygotowanie posiłków? Nic bardziej mylnego! Trenerzy i dietetycy zachęcają do stosowania piekarników parowych, a jednym z kluczowych argumentów jest... ekspresowe przygotowywanie posiłków. Eksperci twierdzą, że gotowanie na parze w piekarniku może być nawet o 20% szybsze w stosunku do tradycyjnego.

[photo id="617"]

Gotowanie na parze jest dobre szczególnie dla osób, które walczą z nadwagą, cholesterolem i nadciśnieniem. W piekarniku z parowarem bez trudu zrobisz od razu cały obiad, w tym mięso czy rybę oraz warzywne dodatki. Połączenie mocy piekarnika z funkcją pary umożliwia przygotowanie składników dania na trzech poziomach piekarnika, a wszystkie składniki będą tak samo chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.

Ten sposób przyrządzania posiłków doceniają również kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci, ponieważ dla obu tych grup szczególnie ważna jest jakość i pewność składu tego, co jedzą. Jeśli rozszerzasz dietę niemowlaka i nie chcesz karmić go popularnymi „słoiczkami”, zastosuj gotowanie na parze.

[photo id="618"]

Sposoby na gotowanie na parze

Skoro wiesz już, że gotowanie na parze to pierwszy krok do zdrowia, czas na wybór odpowiedniego sprzętu. Oto kilka ciekawych rozwiązań:

  • Pojemnik do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej, np. wykonany ze szkła, pozwoli na szybkie przygotowywanie jednego typu posiłku.
  • Garnek do gotowania na parze – często jest kilkupoziomowy i pozwala na gotowanie zarówno mięsa, jak i warzyw. Jednak w przeciwieństwie do piekarnika, proces ten jest czasochłonny.
  • Piekarnik parowy – to bez wątpienia najwygodniejsze i najbardziej kompleksowe rozwiązanie.

Na rynku znajdziesz wiele modeli piekarników parowych. Jednym z nich jest piekarnik z parowarem marki Bosch, posiadający funkcję Termoobieg 4D, dzięki której ciepło jest rozprowadzane równomiernie na każdym poziomie.

[photo id="619"]

Wybrałeś odpowiedni sprzęt do gotowania na parze? Czas poznać 5 ważnych zasad, o których musisz pamiętać, przygotowując posiłki tą metodą.

1. Na parze możesz ugotować: ryby, owoce morza, delikatne białe mięso (indyk, kurczak), warzywa oraz owoce.

2. Do gotowania na parze nie jest konieczne stosowanie dużej ilości tłuszczu. Potrawy wystarczy skropić odrobiną dobrej jakości oliwą, by nabrały ulubionego smaku.

3. Nie musisz solić warzyw. Podczas parowania wydobywa się naturalnie w nich zawarty sód, który nada im właściwy smak.

4. By uzyskać dodatkowy aromat, używaj ziół (świeżych lub suszonych).

5. Przed gotowaniem zamarynuj mięso lub rybę.

Dlaczego stosowanie pary jest lepsze od tradycyjnych metod? Otóż wysoka temperatura gotowania sprawia, że sporo cennych składników odżywczych zostaje w wodzie, którą później wylewamy. Potrawy przygotowane w piekarniku z parowarem mają więcej witamin i mikroelementów, nie nasiąkają tłuszczem i wyróżniają się intensywnym, naturalnym smakiem.

Funkcje piekarnika parowego i szuflady grzewczej

Niezależnie od tego, jakiej wielkości jest Twoja kuchnia, na pewno zmieścisz w niej odpowiedni piekarnik parowy. Możesz wybrać piekarnik z parowarem o standardowych wymiarach (595 x 594 x 548 mm) lub też nieco niższą (o 144 mm) wersję kompaktową. Oba urządzenia posiadają trzy wyjątkowe funkcje, które sprawią, że zarówno gotowanie, jak i utrzymanie w czystości tego sprzętu, będzie proste, intuicyjne i przyjemne. Funkcje te poznasz w dalszej części artykułu.

[photo id="620"]

Wróćmy do samego piekarnika i funkcji, na które warto zwrócić uwagę, by gotowanie było nie tylko przyjemne, ale także efektywne. Chcesz poczuć pełną kontrolę nad procesem gotowania na parze i niczym najlepszy szef kuchni zawsze trafić ze stopniem wypieczenia „w punkt”? Wystarczy, że użyjesz termosondy PerfectRoast, w którą wyposażone są piekarniki z parowarem. Sonda kontroluje temperaturę na trzech głębokościach z dokładnością do jednego stopnia. Zarówno soczysty karp, delikatna jagnięcina czy ulubione ciasto domowników będą dla Ciebie... bułką z masłem. Funkcję PerfectRoast możesz również stosować w trybie grzania mikrofalowego.

– Ratunku! W jakiej temperaturze należy upiec łososia, żeby był soczysty?

Znasz to, prawda? Dzięki funkcji PerfectChef, którą bardzo ceni sobie nasz szef kuchni – Mateusz Gessler, takie dylematy nie będą Cię już dotyczyć. W piekarnikach z parowarem marki Bosch możesz automatycznie ustawić optymalną temperaturę, rodzaj grzania i czas dla ogromnej liczby rozmaitych potraw. Mateusz dobrze wie, że nie każdy jest w stanie zapamiętać, w jakiej temperaturze piecze się drób, rybę, ciasta i szereg innych potraw. Dlatego zachwyciła go funkcja, która całkowicie wyręczy nas w tym zadaniu – wystarczy wybrać rodzaj potrawy z menu. Od tej pory w Twojej kuchni może być dwóch szefów, z czego jeden zawsze z głową pełną przepisów.

Wielu użytkowników piekarników martwi się ich czyszczeniem, dlatego na koniec wspomnijmy o funkcji, którą docenią osoby kochające porządek w kuchni i... dbające  o środowisko. Dzięki opcji EcoClean Direct czyszczenie piekarnika parowego będzie łatwe i energooszczędne. Na tylnej ścianie piekarnika znajduje się powłoka z ceramicznych mikrocząsteczek, która rozbija krople tłuszczu, osiadające na nich podczas pieczenia. Dzięki temu czystość piekarnika parowego utrzymywana jest na bieżąco.

PoradaMateusz Gessler
Wybrałem ten piekarnik z trzech powodów. Po pierwsze, jest łatwy w obsłudze, po drugie – jest prosty w czyszczeniu, a po trzecie, bardzo mi się podoba!
Bosh

[photo id="621"]

W nowej kuchni Mateusza projekt Doroty Szelągowskiej zakłada umieszczenie piekarnika klasycznie, poniżej blatu. Pod nim znalazło się jeszcze miejsce na inne, ważne urządzenie w kuchni – szufladę grzewczą. Przyjrzyjmy się bliżej funkcjonalności tego sprzętu, dzięki któremu nie musisz się już martwić spóźniającymi się gośćmi. W szufladzie grzewczej Twoje potrawy na długo pozostaną ciepłe i chrupiące, jak tuż po przyrządzeniu. Można wykorzystać ją również do podgrzewania naczyń. Z tego rozwiązania zawsze korzysta Mateusz, dla którego – ze względu na wykonywany zawód – podanie dania na gorącym talerzu jest szczególnie istotne. Teraz także Ty możesz sprawić, że domownicy i goście poczują się niczym w pierwszorzędnej restauracji. Potrawa, umieszczona na gorącym talerzu, zachowa swoją temperaturę zdecydowanie dłużej. Szuflada grzewcza – urządzenie proste i wygodne w obsłudze – znacznie ułatwia pracę w kuchni i pozwala oszczędzić mnóstwo czasu, który w kuchni zawsze biegnie swoim rytmem.

Na uwagę zasługuje także prowadnica, która umożliwia szybkie i bezpieczne wyciągnięcie dania z gorącego piekarnika. Koniec z poparzonymi palcami i ciężkimi blachami. Taki sposób wyciągania dań to bezpieczne rozwiązanie, jeżeli posiadamy dzieci lub – jak Mateusz – dużo kotów.

PoradaDorota Szelągowska
Ogromną zaletą prowadnicy jest jej stabilność. Dzięki temu rozwiązaniu można wygodnie wsunąć jeszcze płynne ciasto do piekarnika, bez obaw, że się wyleje – zwłaszcza takie w silikonowej foremce.
Bosh

Chcesz zadbać o swoją zdrową dietę, a przy okazji zaoszczędzić czas i gotować jak Mateusz Gessler? Te cele możesz z łatwością połączyć, decydując się na piekarnik z parowarem, który nasz mistrz kuchni obdarzył prawdziwym uczuciem. Dorota twierdzi, że Mateusz wraz z piekarnikiem stworzyli już prawdziwy związek, a jego efektem są pyszne i zdrowe dania.

Data publikacji: 2019-06-13
Strefa gotowania
Innowacyjna płyta indukcyjna marki Bosch została harmonijnie wpasowana w piękny, kamienny blat roboczy. Piekarnik z parowarem i szuflada grzewcza, znajdujące się poniżej blatu, tworzą centrum kulinarnego świata w prywatnej kuchni Mateusza. To tu mistrz kuchni przygotowuje posiłki dla swojej rodziny i znajomych.
Kredens
Ta część kuchni nawiązuje wizualnie do klasycznego kredensu. Tutaj znalazły swoje miejsce ulubione sprzęty Mateusza: robot kuchenny Optimum oraz w pełni zabudowana zmywarka. Tuż obok idealnie wpasował się poręczny i zawsze gotowy do pracy odkurzacz bezprzewodowy.
Pralka i suszarka w słupku
Projekt Doroty Szelągowskiej maksymalnie wykorzystuje każdą dostępną przestrzeń. Jednym z pomysłowych i funkcjonalnych rozwiązań jest pralka i suszarka w słupku. Idealnym miejscem na te sprzęty okazała się mała wnęka w korytarzu przy łazience. Prawda, że genialne?