9 sosów idealnych do grilla
Sezon grillowy kojarzy się niezmiennie z dobrze wysmażoną kiełbaską, ale coraz częściej szukamy nowych, zaskakujących pomysłów. Grill nie musi być nudny! W przydomowych ogrodach, parkach i nad wodą unosi się aromat marynowanych mięs i grillowanych warzyw. Na naszych rusztach skwierczą peklowane żeberka, szaszłyki, domowe burgery i ryby. Nie boimy się eksperymentować i lubimy zaskakiwać gości.
Niezależnie od tego, czy grillujesz mięso, czy warzywa, idealnym dodatkiem do każdej potrawy będzie własnoręcznie przygotowany sos do grilla. Ketchup i musztarda to solidna podstawa, ale potraktuj je jako wstęp do niebanalnego sosu. Prezentujemy Ci kilka, prostych przepisów na domowe sosy do grilla stworzone na bazie majonezu, ketchupu i jogurtu. Oparliśmy je o łatwo dostępne składniki. Potraktuj je jako inspirację lub odkryj swoje, autorskie połączenia.
Sos cytrynowo-ziołowy to doskonały dodatek do ryby i drobiu. Sos miodowo-musztardowy pasuje do grillowanych warzyw, mięsa oraz sałatek, a pikantny sos kowbojski podkreśli smak dobrze wysmażonego burgera. Miłośników ketchupu zachęcamy do wzbogacenia tego popularnego sosu o kilka składników. Imbirowy sos azjatycki i diabelnie ostra Krwawa Merry urozmaicą smak każdej potrawy. Sos combo to grillowa klasyka z oryginalną nutą siekanego korniszona. Dużą popularnością cieszą się sosy na bazie jogurtu. Sos czosnkowy i sos miętowy to absolutnie wszechstronne i lubiane dodatki do grillowanych warzyw i mięs. Sos indyjski z dodatkiem curry świetnie podkreśli smak egzotycznych owoców morza.
Przygotowaliśmy dla ciebie ściągawkę w formie gotowej do wydruku infografiki. Pamiętaj, aby gotowy sos umieścić na godzinę w lodówce, aby wszystkie przyprawy się przegryzły. Jednocześnie zachęcamy do autorskiego łączenia ulubionych składników. Ogranicza Cię tylko twoja wyobraźnia. Jeśli odkryjesz ciekawy przepis, nie zapomnij się nim podzielić!