Makarony warzywne – jak zrobić?
- Dlaczego warto jeść makarony z warzyw?
- Jak kroić warzywa na makaron?
- Najpopularniejsze rodzaje makaronów warzywnych
- Jak zrobić makaron z cukinii i innych warzyw krok po kroku?
- Z czym podawać makaron warzywny?
- Często zadawane pytania
Makarony warzywne stanowią zdrową i niskowęglowodanową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Najpopularniejsze warzywa do ich przygotowania to cukinia i marchewka – każde z nich nadaje daniu unikalny smak i kolor. Dlaczego warto sięgnąć po tę opcję? Makarony warzywne zawierają znacznie mniej kalorii, są bogate w błonnik i witaminy, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. W tym artykule znajdziesz praktyczne przepisy na makaron z cukinii i marchewki, dowiesz się, jak używać spiralizera i obieraczki do warzyw oraz poznasz najlepsze sposoby obróbki termicznej, które sprawią, że Twoje dania będą nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim pyszne.
Dlaczego warto jeść makarony z warzyw?
Makarony przygotowane z warzyw to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanych kalorii, nie rezygnując przy tym z ulubionych potraw. Jeden z największych plusów makaronów warzywnych to ich niska wartość energetyczna przy wysokiej zawartości błonnika i witamin. Takie dania są lekkostrawne, sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz zapewniają uczucie sytości na dłużej. Co więcej, naturalne cukry obecne w warzywach są przyswajane wolniej niż skrobia pszenna, co korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi.
Kto najbardziej doceni makaron warzywny? Na pewno osoby na diecie redukcyjnej lub odchudzającej, a także te, które stosują dietę bezglutenową czy keto. Z tego typu makaronu bez problemu korzystać mogą również diabetycy i osoby ze skłonnościami do nietolerancji glutenu. Trudno też nie wspomnieć o walorach smakowych – makarony z warzyw są delikatne, a jednocześnie potrafią skutecznie wchłaniać aromaty sosów i przypraw, zapewniając niesamowite doznania kulinarne.

Jakie są różnice między makaronem z warzyw a klasycznym pszennym?
Makaron warzywny nie powoduje uczucia ciężkości, jest o wiele bardziej kolorowy, a przy tym dostarcza szerszy wachlarz mikroelementów. Chociaż tradycyjny makaron pszenny pozostaje niezastąpionym składnikiem wielu kuchni świata, jego warzywne odpowiedniki stanowią atrakcyjną alternatywę dla wszystkich, którzy chcą jeść zdrowiej.
Zobacz: Czym jest laktoowowegetarianizm i laktowegetarianizm? Czym się różnią?
Jak kroić warzywa na makaron?
Makaron warzywny robi się z twardych warzyw, więc warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Najlepiej poradzą sobie z nimi specjalnego przyrządy kuchenne, służącego właśnie do krojenia warzyw w długie, cienkie nitki: krajalnica spiralna, twister lub spiralizer do warzyw.
Oczywiście bez tych specjalistycznych przyrządów też można sobie poradzić. Wystarczą chęci i ostry nóż kuchenny bez ząbków, lub specjalny nóż przypominający zwykłą obieraczkę do warzyw, ale wyposażony jest w tnące kolce. Przy jego pomocy bez trudu pokroisz warzywa na cieniutkie paseczki. Pokrojone w ten sposób warzywa mają zresztą swoją nazwę - warzywa Julienne.

Najpopularniejsze rodzaje makaronów warzywnych
Dzięki różnorodności warzyw można przygotować wiele kolorowych i aromatycznych wariantów, które świetnie sprawdzają się w sałatkach, daniach głównych i szybkich obiadach.
Makaron z cukinii
Największą popularnością cieszy się makaron z cukinii, znany pod nazwą „zoodles”. Cukinia ma delikatny smak, szybko mięknie podczas obróbki termicznej i świetnie komponuje się zarówno z lekkimi, jak i cięższymi sosami czy dodatkami. Jej neutralność smakowa sprawia, że może być bazą do wielu eksperymentów.

Makaron z marchewki
Z kolei makaron z marchewki charakteryzuje się lekko słodkim posmakiem. Idealnie nadaje się do orientalnych potraw. Marchewka, ze względu na swoją twardość, wymaga minimalnie dłuższej obróbki niż cukinia, ale efekt wart jest poświęcenia kilku dodatkowych minut.
Makaron z batata
Kolejną, pyszną propozycją jest makaron ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. Przygotujesz go bardzo łatwo. Batata umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie paseczki (przy użyciu wspomnianych narzędzi lub ostrego noża). Na patelni podgrzej oliwę wymieszaną z wodą i wrzuć pokrojone części batata. Dodaj swoje ulubione, sypkie przyprawy (np. bazylię, czosnek niedźwiedzi, kurkumę, sól i pieprz) zamieszaj i pozostaw pod przykryciem ok. 2 minut. Po tym czasie, „makaron” połącz z ulubionymi dodatkami: sosem lub warzywami.
Makaron z dyni
Do przygotowania warzywnego makaronu wykorzystać możesz również dynię. Warto sięgnąć po specjalną odmianę - dynię makaronową. Różni się ona zarówno kształtem jak i miąższem od innych. Jest lekko podłużna i ma żółtą lub żółto-zieloną skórkę. Jej miąższ również jest żółty, a podczas gotowania lub pieczenia rozdziela się na nitki.
Przepis na makaron z dyni jest bardzo prosty. Warzywo wystarczy przekroić na pół, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczenie zajmie około 45 minut.
Po tym czasie dynię wyjmij z piekarnika i przy pomocy łyżki pozbądź się pestek. Następnie widelcem wyjmuj miąższ, który w tym momencie będzie miał już konsystencję makaronowych niteczek. Po przełożeniu go do miski, skrop go oliwą, posól i dokładnie wymieszaj.

Inne warzywa
Poza cukinią, marchewką i batatem nie sposób nie wspomnieć o innych warzywach, które z powodzeniem można zamienić w makaron. Pomysły? Burak – intensywnie czerwony, bogaty w witaminy. Pietruszka i ogórek zaś to doskonałe warzywa na makarony serwowane na zimno: w sałatkach lub jako przystawka.
Jak zrobić makaron z cukinii i innych warzyw krok po kroku?
Do przygotowania domowego makaronu z warzyw przydają się specjalne narzędzia kuchenne. Najprościej zacząć od spiralizera, czyli specjalnej tarki pozwalającej uzyskać cienkie, długie paski przypominające spaghetti. Alternatywą są maszynki do makaronu warzywnego oraz obieraczki typu julienne, które także świetnie radzą sobie z zamianą cukinii czy marchewki w apetyczne nitki.
Gotowanie makaronu warzywnego rozpoczyna się od właściwego przygotowania składników. Warzywa należy dokładnie umyć, obrać ze skóry (jeśli jest zbyt twarda lub gorzka) i usunąć ewentualne pestki czy gniazda nasienne. Niezbędny jest również wybór odpowiedniej techniki krojenia – jeśli nie dysponujesz spiralizerem, makaron z cukinii możesz zrobić zwykłą obieraczką do warzyw, krojąc ją na cienkie paski wzdłuż. Tak uzyskane „wstążki” są równie efektowne i apetyczne.
Czy makaron z warzyw da się zrobić bez specjalistycznych narzędzi? Oczywiście! Wystarczy zwyczajny nóż kuchenny i trochę cierpliwości. Cukinię, marchew czy pietruszkę pokrój w cienkie plastry, a następnie w paski szerokości makaronu tagliatelle. Możesz również wypróbować tarkę o dużych oczkach. Niezależnie od metody, pamiętaj, że kluczową kwestią jest zachowanie równej grubości pasków, by warzywa równomiernie się gotowały.

Po pokrojeniu czas na krótką obróbkę termiczną. Najlepiej wrzucić makaron warzywny na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy lub masła klarowanego i smażyć przez 2-3 minuty, aż paseczki zmiękną, ale wciąż będą al dente. Jeżeli preferujesz bardziej miękki makaron, można je także na moment zblanszować w osolonym wrzątku (ok. 1 minuta).
Zobacz: Który makaron jest bezglutenowy?
Z czym podawać makaron warzywny?
Makarony warzywne znakomicie komponują się z lekkimi dodatkami. Świetną propozycją są grillowane warzywa: papryka, bakłażan, cukinia czy szparagi. Doskonale smakuje także w połączeniu z tofu, kurczakiem lub krewetkami. W wersji wegańskiej warto sięgnąć po podsmażone grzyby shiitake lub pieczarki.
Bardzo ważnym elementem dania są sosy – najlepiej takie, które podbiją lub podkreślą smak warzywnego makaronu. Do najpopularniejszych należą sos czosnkowy (na bazie jogurtu naturalnego), śmietanowy z bazylią lub pietruszką oraz orzechowy inspirowany kuchnią azjatycką (masło orzechowe, sos sojowy, imbir, czosnek, limonka).

Sprawdź: Przepis na makaron z cukinii z ragu
Makaron warzywny można podać na wiele sposobów. Latem świetnie sprawdza się jako składnik sałatki z pieczonym łososiem i młodym szpinakiem. Na ciepło jest doskonałym dodatkiem do obiadu, zwłaszcza do pieczonych ryb, drobiu czy potraw kuchni śródziemnomorskiej. Oczywiście równie dobrze smakuje jako samodzielne, lekkie danie – wystarczy skropić go oliwą z oliwek, posypać parmezanem i dodać swoje ulubione przyprawy.
Często zadawane pytania
Z jakich warzyw można zrobić makaron?
Makaron warzywny można przygotować z wielu warzyw o zwartym miąższu, które dobrze trzymają kształt po pokrojeniu. Najczęściej używa się cukinii, marchewki, buraka, batata, selera, pietruszki oraz ogórka. Coraz popularniejsze są też makarony z dyni, szczególnie w odmianie „spaghetti squash”.
Czy makaron warzywny jest zdrowy?
Tak, makaron warzywny jest zdrowy, ponieważ jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik, witaminy oraz naturalne antyoksydanty. Jest także lekkostrawny i doskonale sprawdza się w diecie osób dbających o linię lub unikających glutenu. To sposób na zwiększenie ilości warzyw w codziennej diecie bez rezygnacji z ulubionych dań.
Jak zrobić makaron z warzyw?
Makaron z warzyw można przygotować za pomocą spiralizera, temperówki do warzyw, mandoliny lub nawet zwykłego obieraka Julienne. Wystarczy umyć i obrać warzywo, a następnie pokroić je na cienkie paseczki przypominające spaghetti lub tagliatelle. Taki makaron można krótko podsmażyć, zblanszować lub jeść na surowo – w zależności od warzywa i rodzaju dania.
