Co zrobić z czerstwego chleba?
- Jak przedłużyć żywotność pieczywa?
- Dania obiadowe z czerstwego pieczywa
- Przekąski z czerstwego pieczywa
Jeżeli kupiliście za dużo pieczywa i martwicie się, że nie zdążycie zjeść go, zanim zacznie czerstwieć. Spokojnie – z naszego poradnika dowiecie się jak wydłużyć świeżość chleba i bułek, a także jak wykorzystać to pieczywo, które już zdążyło się zsechnąć.
Jak przedłużyć żywotność pieczywa?
Odpowiednie przechowywanie pozwoli nam za wydłużenie świeżości i chrupkości pieczywa. Nie potrzebujemy do tego specjalistycznych sprzętów, czy pojemników.
Stary sposób naszych babć sprawdza się doskonale. Lniany worek – bo o nim mowa – pozwoli zakupiony przez nas bułkom zachować świeżość aż o kilka dni dłużej. Podobnie oczywiście z chlebem.
Doskonale sprawdza się również gliniany pojemnik. Glina zapewnia optymalny klimat pojemnika, dzięki czemu chleb dłużej utrzymuje swoją świeżość. Silnie higroskopijna glina zatrzymuje wilgoć, a boczne otwory zapewniają właściwą cyrkulację powietrza. Wszystko to sprawia, że chleb możemy spożywać o kilka dni dłużej!
Przeczytaj więcej, jak przechowywać pieczywo?
Co zrobić, gdy kupiliśmy za dużo pieczywa?
Jeżeli nie posiadacie worka lnianego bądź glinianego pojemnika, a nie chcecie, aby Wasze pieczywo się zmarnowało – mamy kolejny, prosty sposób na wydłużenie jego żywotności.
Wystarczy, że posiadacie zamrażarkę. Dokładnie tak – zamrożenie pieczywa zatrzymuje jego proces schnięcia. Pieczywo możecie przechowywać w zamrażalniku aż do 3 miesięcy. Jeżeli będziecie chcieli je spożyć – wystarczy wyciągnąć je na noc z zamrażalnika, a chleb czy bułki swobodnie się rozmrożą.
Dowiedz się też, jak odświeżyć chleb?
Dania obiadowe z czerstwego pieczywa
Musimy pamiętać o tym, że żadne spowolnienie procesu starzenia się chleba nie uchroni go przed całkowitym wyschnięciem. Co więc zrobić, gdy nasze pieczywo będzie już czerstwe? Możemy wykorzystać je na przepyszne dania czy przekąski. Zapiekanki, kotlety – zdradzimy Wam przepisy.
Kotlety z czerstwego chleba – potrzebujemy połowę bochenka chleba, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 3 łyżki ziaren słonecznika oraz olej, pieprz i sól.
- Prażymy ziarna, równolegle namaczając chleb w mleku.
- Odciskamy mleko i ugniatamy chleb na jednolitą masę, dodając jajka, ziarna i przyprawy,
- Formujemy kotlety i smażymy z obu stron.
Zapiekanka z czerstwego pieczywa – 4 kromki chleba, 3 jajka, 2,5 szklanki mleka, 2 łyżki majonezu, 2 parówki, pęto śląskiej kiełbasy, 1 pomidor, 3 plastry żółtego sera, przyprawy.
- Chleb i pomidora kroimy w dużą kostkę. Parówki i kiełbasę – w plasterki.
- Miksujemy jajka z majonezem i przyprawiamy.
- Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową chleba i zalewamy połową sosu. Przykrywamy warstwą kiełbasy i parówek, wysypujemy pomidora i kładziemy żółty ser. Zalewamy resztą sosu.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.
Przekąski z czerstwego pieczywa
Z suchego pieczywa z łatwością możemy przygotować również przekąski. Czyli coś na drobny głód lub uzupełnienie dania. Czosnkowe grzanki z bułki czy chleba – świetnie pasują jako dodatek do sałatek lub po prostu do moczenia w dipie jako przystawka imprezowa. Grzankami z czerstwego chleba możemy wzbogacić naszą zupę, np. krem z pomidorów.
Z suchych bułek w prosty sposób przygotowujemy śląskie knedle, które zjemy jako danie główne, ale i przekąskę pomiędzy posiłkami.
Śniadanie z czerstwego pieczywa
Tosty francuskie – niech zgłosi się ktoś, kto nigdy nie zjadł takiego śniadania. Potocznie nazywamy je „chlebem w jajku”, a czerstwy chleb nadaje się do nich jak żaden inny! Jak je przyrządzić?
Wystarczy rozmieszać 2 jajka razem z połową szklanki mleka, doprawić ulubionymi przyprawami i w tym namoczyć nasz chleb. Następnie smażymy kromkę z obu stron, aż otrzymamy złoty kolor. Chleb w jajku możemy jeść na słono, jak i na słodko. Dodatki zależą od nas!
Po przeczytaniu naszego poradnika jesteśmy pewni jednej rzeczy – już nigdy nie staniecie przed dylematem: co zrobić z czerstwym pieczywem!