Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak rozpuścić żelatynę?

Jak rozpuścić żelatynę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Żelatyna – skład i zastosowanie w kuchni
  2. Czy żelatyna jest szkodliwa?
  3. Żelatyna spożywcza – jakie proporcje
  4. Jak rozpuścić żelatynę by nie było grudek?
  5. Najpopularniejsze przepisy z użyciem żelatyny

Żelatyna to powszechnie stosowane m.in. w kuchni i kosmetyce białko powstałe w wyniku zagotowania kolagenu zwierzęcego. W wodzie tworzy lepki roztwór, który po ostudzeniu tężeje, przyjmując formę galaretki. Można ją wykorzystać zarówno w daniach wytrawnych, jak i w deserach.. Czy żelatyna jest zdrowa? Jakie rozpuścić żelatynę? Proporcje i inne cenne wskazówki znajdziesz w poniższym tekście!

Żelatyna – skład i zastosowanie w kuchni

Żelatyna to nic innego jak rozpuszczalna w wodzie substancja na bazie kolagenu, w składzie której znajdziemy takie aminokwasy, jak: prolina, glicyna i hydroksyprolina. Występuje zazwyczaj w formie drobnych granulek, proszku lub listków, co pozwala  wszechstronnie ją wykorzystywać. Jakie zastosowanie ma żelatyna do gotowania?

  1. Żelatyna do ciast – w wyrobach cukierniczych żelatyna przede wszystkim stabilizuje ich konsystencję. Doskonale sprawdza się do wszelkiego rodzaju ciast na zimno, takich jak sernik czy biszkopt z galaretką, czy delikatnych pianek.
  2. Bita śmietana z żelatyną – dodatek żelatyny do bitej śmietany, jak i innych produktów mlecznych powoduje, że są one bardziej stabilne, a ich struktura gładka i aksamitna.
  3. Żelatyna do mięs – można ją wykorzystać zarówno do przygotowania popularnego galertu, jak i do uzyskania pożądanej konsystencji np. pasztetów czy innych mielonych przetworów mięsnych.

Czy żelatyna jest szkodliwa?

Żelatyna powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym nosi oznaczenie E411. Czy żelatyna jest zdrowa? Choć wiele osób stara się, jak może, unikać tego typu składników w produktach, to akurat żelatyna jako obojętny koloid jest dla naszego organizmu całkowicie bezpieczna.

Warto wspomnieć, że zarówno naturalna, jak i syntetycznie produkowana żelatyna może wywierać korzystny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim dzięki zawartości wspomnianych aminokwasów uczestniczy w odbudowie i wzmocnieniu tkanki łącznej, wspierając prawidłową pracę stawów. Oprócz tego korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci, zmniejszając ich łamliwość i zapobiegając wypadaniu, a także stymulując procesy regeneracji. Oprócz tego żelatyna może również wspomagać odchudzanie, chociażby ze względu na zapewnienie na dłużej uczucia sytości.

Czytaj także: Co kryje się w składach produktów?

Żelatyna spożywcza – jakie proporcje

Jak rozpuścić żelatynę 2

Jak rozpuścić żelatynę? Proporcje zależą tak naprawdę od tego, do jakiej potrawy chcemy ją wykorzystać.

Przykładowo, przygotowując sernik na zimno, najczęściej potrzebujemy około 3 łyżeczek żelatyny na 1 kg masy serowej. Jeżeli marzy nam się bita śmietana z żelatyną, czyli taka w stabilniejszej formie, wystarczy, że na każde 500 ml śmietany dodamy łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody. Gdy chcemy natomiast przygotować klasyczną galaretkę, na 500 ml płynu powinniśmy dodać ok. 3 łyżeczek żelatyny.

Pamiętajmy jednak, że żelatyna żelatynie nierówna, dlatego zawsze przed rozpoczęciem gotowania należy zweryfikować zalecane przez producenta na opakowaniu proporcje.

Jak rozpuścić żelatynę by nie było grudek?

1. Potrzebną ilość żelatyny wsyp do naczynia z zimną lub letnią wodą i pozostaw do napęcznienia na około 10 minut. Użyj odpowiednio – 1 łyżeczki żelatyny w proszku na ok. 25 ml wody (5 łyżeczek).

2. W osobnym garnku zagotuj ok. 2 szklanek wody i umieść nad nim naczynie z napęczniałą żelatyną. Podgrzewaj ją cały czas, mieszając, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Pamiętaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia mieszaniny!

3. Rozpuszczoną żelatynę odstaw do lekkiego ostudzenia.

4. Do naczynia z żelatyną dodaj kilka łyżek masy, którą chcesz usztywnić i dokładnie wymieszaj. Najlepiej, by miały one zbliżoną temperaturę.

5. Cienkim strumieniem, cały czas mieszając, wlewaj żelatynę do pozostałej masy.

6. Odstaw do całkowitego stężenia.

Najpopularniejsze przepisy z użyciem żelatyny

Jak rozpuścić żelatynę 3

Żelatyna to podstawowy składnik wielu znanych i lubianych potraw, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Oto niektóre z nich:

Frużelina – czyli owoce w żelu. To nie tylko doskonały sposób na to, aby zachować na dłużej smak sezonowych owoców, ale również na zwiększenie ich ilości w naszej codziennej diecie. Frużelina najlepiej wychodzi z takich owoców jak: porzeczki, wiśnie, jagody czy truskawki.

Sprawdź również: Jak zrobić frużelinę wiśniową, malinową, truskawkową? Wszechstronne zastosowanie w słodkich wypiekach

Ryba w galarecie – klasyczna potrawa polskiej kuchni, przygotowywana nie tylko w okresie Bożego Narodzenia, ale również na inne uroczystości i przyjęcia rodzinne. Doskonale smakuje zarówno z karpiem, łososiem jak i innymi gatunkami ryb, zwłaszcza wzbogacona o warzywa.

Czytaj więcej: Ryba w galarecie

Galaretka z truskawkami – dla wielu deser ten nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem. Prosty i szybki w przygotowaniu, doskonale sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Wypróbuj przepis: Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną