Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Egzotyczne suprefoods kontra lokalne polskie produkty

Egzotyczne suprefoods kontra lokalne polskie produkty
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Egzotyczne a lokalne produkty

To grupa produktów, które mają szczególnie dobroczynny wpływ na nasz organizm. Są bogate w witaminy, substancje odżywcze i antyoksydanty. Super żywność to wyłącznie produkty naturalne, nie zalicza się do niej produktów sztucznych (bez sztucznych dodatków i substancji konserwujących). Lista produktów superfoods jest nieskończenie długa. Można na niej znaleźć takie żywieniowe ciekawostki jak: spirulina, algi, aloes, jagody goji i acai czy quinoa.

Egzotyczne a lokalne produkty

Super żywność wcale nie musi być wyłącznie egzotyczna. Wiele z naszych lokalnych produktów ma naprawdę potężny potencjał. W ich przypadku sprawdza się powiedzenie - cudze chwalicie, swego nie znacie. Jak łatwo zamienić egzotyczną super żywność lokalnym produktem o podobnym składzie i właściwościach prozdrowotnych? Podpowiadam jakie produkty wybrać:

  • Nasiona chia zamień na siemię lniane, które zawiera kwas tłuszczowy omega-3, białka, błonnik pokarmowy, składniki mineralne (magnez, wapń, cynk, żelazo, potas, miedź, mangan) i witaminy (B1, B6, PP, kwas foliowy). Siemię lniane oskarżane o wysoką kaloryczność, tak naprawdę jest sprzymierzeńcem w walce z kilogramami. Regularne zajadanie siemienia lnianego przeciwdziała zatrzymaniu wody w organizmie i tyciu. Nasiona lnu wywołują wrażenie sytości, dzięki czemu osoby odchudzające się nie czują potrzeby sięgnięcia po kolejną przegryzkę.

  • Jagody goi łatwo zastąpisz w sezonie letnim naszą rodzimą porzeczką, która ma podobne właściwości i co najciekawsze, zawiera sporo więcej cennych składników. Innym polskim odpowiednikiem jagód goji jest żurawina. Zawiera wszystkie te prozdrowotne związki, które znajdziesz w jagodach.

  • Aloes także ma swój odpowiednik w postaci polskich ziół, np. pokrzyw. Pokrzywa, powszechnie uważana za chwast, jest prawdziwą bombą witamin, wartości odżywczych i mikroelementów. Od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Działa krwiotwórczo (zawiera mnóstwo żelaza), oczyszcza nerki i zawiera wiele związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

  • Orzechy pekan zastąpisz orzechami włoskimi. To prawdziwy żywieniowy hit poprawiający koncentrację i wspomagający pracę mózgu. Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, wielu witamin i minerałów, dzięki czemu ich spożywanie wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację.