Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Formy do pieczenia i tortownice

Formy do pieczenia i tortownice
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Czemu nasze ciasta czasem w nowej formie dopieczenia zachowują się inaczej niż zwykle? Jest to związane z rodzajem formy do pieczenia jakiej użyliśmy, Oczywiście możemy mówić o grubościach ścianek i innych właściwościach metalu, szkła czy ceramiki. Najczęściej jednak pieczemy w zwykłych, ogólnie dostępnych i tanich formach z blachy. Jeżeli używacie form pokrytych powłoką czarną lub szarą to nie ma znaczenia czy forma jest nowa czy używana i już wypalona. Jednak gdy kupimy nowa błyszcząca metalową formę musimy się liczyć z tym, że nasz wypiek będzie się piekł dłużej niż w starej wysłużonej. Podczas wypiekania bab drożdżowych na święta mieliśmy zarówno używane już spatynowane formy ale i ze dwie trzy nowe kupione z uwagi na nowy kształt i wielkość. Okazało się, że te nowe spowolniły znacząco czas wypieku, baby wyszły w nich ciut bledsze i trzeba było zakrywać ich wierzch żeby się nie spaliły.