Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czym można zastąpić papier do pieczenia?

Czym można zastąpić papier do pieczenia?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Porady na temat pieczenia w papierze do pieczenia
  2. Co można piec w papierze do pieczenia – pomysły i inspiracje
  3. Alternatywy dla papieru do pieczenia – kiedy i dlaczego warto je znać
  4. Folia aluminiowa – uniwersalny zastępca w piekarniku
  5. Silikonowe maty do pieczenia – nie tylko dla profesjonalistów
  6. Ceramika i szkło – tradycyjne, ale skuteczne

Papier do pieczenia to niezbędny przedmiot w każdej kuchni. Zapobiega on przywieraniu wypieku do naczynia bądź blaszki. Czym można zastąpić papier do pieczenia, gdy akurat nie mamy go pod ręką? Sprawdź wszystkie możliwe sposoby i ciesz się udanymi wypiekami!

Porady na temat pieczenia w papierze do pieczenia

Wielu domowych miłośników wypieków zastanawia się, mając w rękach papier do pieczenia, która strona jest właściwa. Wyjaśniamy! Papier do pieczenia w arkuszach czy w rolce, aby dobrze pełnił swoją funkcję, powinien być położony tak, by błyszcząca strona stykała się z jedzeniem. Wtedy ograniczamy ryzyko przywarcia potrawy.

O czym jeszcze warto pamiętać podczas pieczenia w papierze do pieczenia?

  • Zastosuj go tylko jeden raz inaczej może się pokruszyć, a jego silikonowa warstwa będzie już w większości spalona.
  • Podczas zakupu sprawdź, jaka jest maksymalna temperatura, w jakiej można go użyć do pieczenia – zwykle jest to 220 lub 200 stopni. W innym przypadku papier do pieczenia może się zapalić.
  • Biały papier do pieczenia (śniadaniowy) również może być przydatny w trakcie pieczenia, jednak wcześniej trzeba posmarować go tłuszczem. Do tego celu użyj oleju lub masła.
  • Czy papier do pieczenia trzeba smarować tłuszczem? Nie, jeśli ma jedną stronę matową, a drugą z powłoką silikonową.
  • Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia? Złóż go dwukrotnie na pół, później w formę trójkąta, a na koniec zwiń do środka i przytnij wystające fragmenty. Idealne koło gotowe!
  • Mokry papier do pieczenia – czy to dobry pomysł? Tak! Delikatnie zgnieciony i zmoczony w wodzie pergamin nie będzie się wywijał, a dodatkowo zniesie wyższe temperatury.

Przeczytaj artykuł: Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania i chemii?

Co można piec w papierze do pieczenia – pomysły i inspiracje

Piekarniki marki Bosch to idealne rozwiązanie dla osób lubiących ciasta i inne dania pieczone w papierze do pieczenia. Zacznijmy od słodkości. Ozdoby z czekolady? To świetna myśl! W ten sposób powstaną m.in. dekoracje z czekolady na tort. Papier do pieczenia będzie również przydatny podczas przyrządzania pieczonego łososia czy piersi z kurczaka.

Alternatywy dla papieru do pieczenia – kiedy i dlaczego warto je znać

Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić papier do pieczenia, już odpowiadamy na to pytanie. Poznaj sprawdzone alternatywy dla tradycyjnego papieru do pieczenia.

Folia aluminiowa – uniwersalny zastępca w piekarniku

Folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia to najczęściej wybierana opcja. Sreberko jest pokryte powłoczką żaroodporną, dlatego można piec w nim produkty wymagające obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze. Pozwala ona także zachować soki wypływające z potrawy. Warto posmarować błyszczącą stronę (skierowaną do środka) folii tłuszczem, by nie przywierała do jedzenia. Unikaj stosowania jednocześnie folii aluminiowej i metalowych blach – mogą wchodzić w niepożądane reakcje chemiczne.

Jak wykorzystać folię aluminiową do pieczenia

Jak używać folii aluminiowej w kuchni? Możesz śmiało wykorzystać ją do przygotowania kurczaka oraz ryby. Zobacz, jak to zrobić.

  • Pieczenie kurczaka w folii aluminiowej: zamarynowane w przyprawach mięso zawiń szczelnie folią błyszczącą stroną do wewnątrz. Piecz 20–60 minut w zależności od wielkości danego kawałka. Zrób to w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  • Pieczenie ryby w folii aluminiowej: doprawiony kawałek ryby zawiń w folię i piecz przez 20–30 minut. Jeśli na końcu pieczenia rozwiniesz folię, uzyskasz chrupiącą skórkę.
czym zastąpić papier do pieczenia

Silikonowe maty do pieczenia – nie tylko dla profesjonalistów

Czym zastąpić jeszcze można papier do pieczenia? Postaw na silikonowe maty. Ich niewątpliwą zaletą jest możliwość wielokrotne wykorzystania – przetrwają nawet kilka lat. Są one również bardzo odporne na wysokie temperatury, bezpieczne w kontakcie z żywnością i nie wymagają użycia tłuszczu. W szufladzie warto mieć maty oraz foremki w różnych kształtach i rozmiarach. W taki sposób łatwiej dopasujesz je do przygotowywanej potrawy. Maty cieszą się popularnością w kuchni również dlatego, że są jednocześnie elastyczne i stabilnie trzymają się blaszki. Jest to także ekologiczne rozwiązanie, które nie generuje zbędnych śmieci.

Porady dotyczące używania mat silikonowych

  • Maty silikonowe ochronią przyrządzane danie przed przywieraniem oraz przypaleniem.
  • Oprócz pieczenia – ciast, warzyw i mięs – możesz wykorzystać je także jako stolnicę do wyrabiania ciasta.
  • Zwykle maty z silikonu wytrzymują temperaturę do 250 stopni Celsjusza, jednak dla pewności sprawdź tę informację na opakowaniu.
  • Co ważne, nie używaj w ich pobliżu ostrych przedmiotów z metalu – zastąp je drewnianymi lub plastikowymi.
  • Po użyciu umyj matę ciepłą wodą z mydłem, a następnie osusz.

Ceramika i szkło – tradycyjne, ale skuteczne

Naczynia ceramiczne i szklane jak najbardziej nadają się do umieszczenia w piekarniku. Będą odporne na wysokie temperatury, dzięki czemu mogą bezpiecznie przebywać nim przez dłuższy czas. Ich atutem jest gładka powierzchnia – zatem są higieniczne i łatwiej zadbać o ich czystość. Warto też wybierać modele z wygodnie wyprofilowanymi uchwytami. Szklane naczynia żaroodporne wyróżniają się także tym, że dzięki przezroczystości można kontrolować stan potrawy, natomiast ceramiczne – zwłaszcza z porcelany – wykorzystuje się również do mrożenia produktów. Wysmarowanie dna i ścianek tłuszczem gwarantuje perfekcyjne wypieczone danie.

Jak dostosować przepisy pieczenia do naczyń ceramicznych i szklanych

Zapiekanka makaronowa z warzywami, lasagne, cukinia faszerowana z kaszą i pieczarkami, ryba zapiekana ze szpinakiem oraz jajka w kokilkach to tylko niektóre z wielu przepisów. Dowiedz się więcej na temat dań, które można przygotować w naczyniach żaroodpornych.

Papier do pieczenia, chociaż może wydawać się niezbędny w kuchni, może być zastąpiony przez inne akcesoria: folię aluminiową, silikonowe maty czy ceramiczne i szklane naczynia żaroodporne. Wszystkie spełniają podwójną rolę: chronią produkty przez przypaleniem i sprawiają, że będą doskonale upieczone.