Babka piaskowa
4 porcje
90 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Babka piaskowa
Babka piaskowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wilgotna babka wielkanocna z dodatkiem alkoholu zaskoczy Twoich gości wyjątkowym smakiem. Jak zrobić babkę piaskową? Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na puszystą masę. Świetnie sprawdzi się do tego robot kuchenny Bosch. Stopniowo dodawaj jaja i rum, cały czas mieszając. Po dodaniu jajek ciasto należy mieszać krótko, aby placek nie zapadł się.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj, przesiej i dodaj do masy, również stale mieszając na najniższych obrotach robota.
Posmaruj prostokątną formę i napełnij ją ciastem.
Piekarnik: grzanie górne/dolne 150-170⁰C 60-80 minut. Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, by uzyskać wilgotną babkę piaskową.
Wskazówki: Zamiast rumu można dodać aromat cytrynowy lub pomarańczowy.
Podanie:
Babkę warto oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem królewskim.
Komentarze