Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Babka piaskowa

Opis wykonania

Babka piaskowa z dodatkiem rumu.

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez babki piaskowej. Tym razem warto urozmaicić ją aromatycznym rumem.

Opis przygotowania:

  1. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jaja i rum, cały czas mieszając. 
  2. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj, przesiej i dodaj do masy, również stale mieszając.
  3. Posmaruj prostokątną formę i napełnij ją ciastem.  Piecz w podany sposób.

Sposób nastawiania:

Piekarnik: grzanie górne/dolne 150-170⁰C 60-80 minut.

TIP:

  • Zamiast rumu można dodać aromat cytrynowy lub pomarańczowy. 
  • Po dodaniu jajek ciasto należy mieszać krótko, aby placek nie zapadł się.