Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Babka piaskowa

Opis wykonania

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez babki piaskowej. Oto babka wielkanocna z dodatkiem rumu, wilgotna i aromatyczna, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.

  1. Wilgotna babka wielkanocna z dodatkiem alkoholu zaskoczy Twoich gości wyjątkowym smakiem. Jak zrobić babkę piaskową? Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na puszystą masę. Świetnie sprawdzi się do tego robot kuchenny Bosch. Stopniowo dodawaj jaja i rum, cały czas mieszając. Po dodaniu jajek ciasto należy mieszać krótko, aby placek nie zapadł się.

  2. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj, przesiej i dodaj do masy, również stale mieszając na najniższych obrotach robota.

    Posmaruj prostokątną formę i napełnij ją ciastem. 

  3. Piekarnik: grzanie górne/dolne 150-170⁰C 60-80 minut. Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, by uzyskać wilgotną babkę piaskową.

    Wskazówki: Zamiast rumu można dodać aromat cytrynowy lub pomarańczowy.

  4. Podanie:

    Babkę warto oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem królewskim.

Bosch do kuchni