Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez babki piaskowej. Oto babka wielkanocna z dodatkiem rumu, wilgotna i aromatyczna, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki

30 cm forma prostokątna 30 cm
250 g miękkie masło
250 g cukier
1 opakowanie cukier waniliowy
4 szt. jaja
2 łyżka rum
125 g mąka
125 g mąka ziemniaczana
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia

Opis wykonania

Wilgotna babka wielkanocna z dodatkiem alkoholu zaskoczy Twoich gości wyjątkowym smakiem. Jak zrobić babkę piaskową? Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na puszystą masę. Świetnie sprawdzi się do tego robot kuchenny Bosch. Stopniowo dodawaj jaja i rum, cały czas mieszając. Po dodaniu jajek ciasto należy mieszać krótko, aby placek nie zapadł się.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj, przesiej i dodaj do masy, również stale mieszając na najniższych obrotach robota.

Posmaruj prostokątną formę i napełnij ją ciastem. 

Piekarnik: grzanie górne/dolne 150-170⁰C 60-80 minut. Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, by uzyskać wilgotną babkę piaskową.

Wskazówki: Zamiast rumu można dodać aromat cytrynowy lub pomarańczowy.

Podanie:

Babkę warto oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem królewskim.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Babska jest świetna! Mała porada, można jeszcze w formie zalać ją 50 ml soku z pomarańczy i wykładać jak nasiąknie po jakiś 15 minutach. Jest wtedy bardzo aromatyczna i mega wilgotna
Magda
Klasyk. Wszyscy lubimy :)
akorycka5
Szybko smacznie i świątecznie :)
Sylwucha
Znowu brak załączonego zdjęcia, dodaje w kolejnym komentarzu
MiszelPiszel
Uwielbiam babki piaskowe!

Powiązane przepisy