Ile czasu i jak gotować kalafior żeby był biały?
- Jak gotować kalafiora?
- Jak gotować kalafiora, aby był biały i pachnący?
- Pomysł na obiad z kalafiora
- Pomysł na przystawkę z kalafiora
Kalafior to smak lata. Może stanowić osobne pyszne i pożywne danie, możemy zrobić z niego zdrową przystawkę, a także zupę krem. Jednakże gotowanie kalafiora może być dla niektórych nieprzyjemne, a wiąże się to z zapachem, który powstaje właśnie podczas gotowania. Dodatkowo warzywo to lubi ściemnieć, przez co nie wygląda apetycznie. Jak gotować kalafiora, żeby nie śmierdział i pozostał biały? Odpowiadamy.
Jak gotować kalafiora?
Ugotowany kalafior ze smażoną bułką tartą i odrobiną soli, to wspaniały pomysł na szybki i pożywny obiad. To danie bardzo kojarzy nam się z wakacjami na wsi, dlatego często do niego wracamy. Gotowanie go jest stosunkowo proste i możemy zrobić to na dwa sposoby.
Jeżeli zdecydujemy się na gotowanie kalafiora w całości, musimy znaleźć odpowiednio duży garnek. Wcześniej jednak umyjmy dokładnie nasze warzywo oraz zerwijmy liście. Możemy też nico skrócić głąb, jeżeli wystaje poza obręb – wtedy zyskamy nieco więcej miejsca w garnku.
Kalafiora zalewamy ok. 3 litrami wody – tak, aby zakryć go w całości, ale nie gotujemy go od razu – wrzucamy dopiero do wrzątku. Na tym etapie odmierzaliśmy potrzebną ilość wody. Gdy woda zaczyna wrzeć, dodaj 3 łyżeczki soli, wrzucamy go na 15 minut. Ważne, żeby nie rozgotować naszego kalafiora, ponieważ może powodować wzdęcia.
Kalafior może być gotowany również w różyczkach, wtedy czas gotowania skracamy do 10 minut. Najlepiej jednak stopień ugotowania kontrolować widelcem.
Zobacz: jak prawidłowo gotować brokuły.
Jak gotować kalafiora, aby był biały i pachnący?
Aby nasz kalafior zachował swój piękny, biały kolor, wystarczy jeden prosty trik. Gdy dodamy szczyptę cukru lub łyżeczkę sody oczyszczonej do gotującej się wody, nasze warzywo nie ściemnieje i pozostanie śnieżnobiałe.
Aby nasz kalafior nie śmierdział podczas gotowania, wystarczy, że dodamy pół szklanki mleka do gotującej się wody. Dobrym i skutecznym sposobem jest też sok z cytryny. Możemy dodać również listek laurowy lub szczyptę startej gałki muszkatołowej. W ten sposób na pewno unikniemy brzydkiego zapachu podczas gotowania kalafiora.
Wypróbuj: przepis na curry z kalafiora.
Pomysł na obiad z kalafiora
Stek z kalafiora – to przysmak wegetarian, ale jesteśmy pewni, że niejeden fan mięsa na pewno będzie miał przyjemność podczas jedzenia tego dania. Jak je przygotować? Potrzebujemy:
- 2 duże kalafiory
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka najlepiej płynnego miodu
- przyprawy: 1 płaska łyżka słodkiej papryki; po pół płaskiej łyżeczki soli, kuminu i kolendry; po 1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki, pieprzu i czosnku
- do podania: dowolny sezam
Warzywo oczyszczamy, dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Przekrajamy oba kalafiory na pół przez środek. Kroimy w miarę równy "plaster/stek" o szerokości około 2–2,5 cm. Z każdej połówki będziemy w stanie ukroić po jednym takim steku. Surowe plastry smarujemy miodem oraz oliwą. Przyprawy mieszamy i rozkładamy równolegle na warzywach.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub do 170 stopni z termoobiegiem. Blaszkę ze stekami umieszczamy w dobrze nagrzanym piekarniku. Pieczemy 30–35 minut.
Podajemy z posypką z sezamu.
Pomysł na przystawkę z kalafiora
Kiszonki – naturalne źródło prebiotyków, a zarazem świetna i smaczna przystawka. Dlatego proponujemy Wam przepis na kiszonego kalafiora. Potrzebujemy:
- średni kalafior
- 3 marchewki
- 3 łyżki cukru
- 1 pęczek koperku
- 50 g chrzanu
- 2 łyżki soli
- 2 litry wody
- główka czosnku
Przygotowujemy zalewę: 2 litry wody, 2 łyżki soli i cukru, podgrzewamy, aż sól i cukier się rozpuszczą. Do zalewy dodajemy pokrojony czosnek, koperek i chrzan. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Obraną marchew kroimy w talarki. Do dużego, wcześniej umytego, słoika wkładamy kalafiora wraz z marchwią i zalewamy go przygotowaną zalewą. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 5–7 dni, po tym czasie można jeść gotowego kiszonego kalafiora.
Zobacz: też jak zrobić kalafior w bułce tartej.
Smacznego!