Kalafior w panierce
![Kalafior w panierce](https://akademiasmaku.pl/storage/7290/conversions/kalafior-w-panierce-4458-single.webp)
4 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Kalafior w chrupiącej panierce to pyszna przekąska lub dodatek do drugiego dania. Różyczki kalafiora są ugotowane, a następnie usmażone w panierce z dodatkiem przypraw – słodkiej papryki i kurkumy.
Składniki
1 szt. - kalafiora
2 szt. - jajka
0,5 szklanki - bułki tartej
2 łyżki - oliwy z oliwek
1 łyżeczka - słodkiej papryki
1 łyżeczka - kurkumy
- sól, pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
178.75 kcal
Tłuszcz
8.3 g
Węglowodany
14.63 g
Błonnik
8.95 g
Białko
4.93 g
Sól
1.5 g
Kalafior w panierce
Kalafior w panierce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8497/conversions/VF5CeYF3baroVl-thumb.webp)
Kalafior podziel na mniejsze różyczki, umyj, następnie wrzuć na wrzątek na 10 minut. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8498/conversions/UblWUfkZzMo3Az-thumb.webp)
W misce rozbij jajka z solą oraz pieprzem, a w drugiej bułkę tartą z słodką papryką i kurkumą.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8499/conversions/MTq3eNLyTkKA8f-thumb.webp)
Każdą różyczkę obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej i przyprawach. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą i smaż różyczki na złoty kolor.
Komentarze