Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb

Składniki

1 kalafior (o wadze ok. 800 g)
400 g pomidorów w puszce
400 ml mleka kokosowego
125 ml wody
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kurkumy
Po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu, ostrej papryki
1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Ryż i świeża kolendra lub natka pietruszki do podania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
359 kcal
Tłuszcz
24 g
Węglowodany
22.15 g
Błonnik
8.63 g
Białko
6.88 g
Sól
1.25 g

Opis wykonania

Kalafior nie musi być nudny. To, że często ląduje na naszych stołach niedoprawiony i bez wyrazu nie znaczy, że nie da się go przyrządzić z charakterem. Wystarczy kilka dodatków, by stworzyć niezwykle aromatyczne danie z kalafiorem w roli głównej.

Curry z kalafiora - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż na średniej mocy płyty grzewczej, aż się zeszkli. Dorzuć drobno posiekane ząbki czosnku i podsmaż jeszcze przez minutę.
  2. W moździerzu utrzyj ziarna kolendry. Następnie dodaj pozostałe przyprawy (imbir, cynamon, kurkumę, paprykę słodką i ostrą) i dokładnie wymieszaj. Wszystkie przyprawy dodaj na patelnię i smaż kolejne 2 minuty, mieszając drewnianą łyżką.
  3. Następnie dodaj kalafiora podzielonego na różyczki, wlej wodę oraz pomidory z puszki.
  4. Gotuj na małej mocy palnika przez około 15 minut albo do momentu, aż kalafior będzie al dente.
  5. Do składników dodaj mleko kokosowe i pastę curry. Duś kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Na koniec danie dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Całość wymieszaj, aby smaki się połączyły.
  7. Curry z kalafiora podawaj z ryżem, posypane posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki! 

Curry z kalafiora - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych