Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Curry z kalafiora aromatyczne

Opis wykonania

Kalafior nie musi być nudny.

To, że często ląduje na naszych stołach niedoprawiony i bez wyrazu nie znaczy, że nie da się go przyrządzić z charakterem. Wystarczy kilka dodatków, by stworzyć niezwykle aromatyczne danie z kalafiorem w roli głównej.

Curry z kalafiora - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dorzuć drobno posiekane ząbki czosnku i podsmaż jeszcze przez minutę.
  2. W moździerzu utrzyj ziarna kolendry. Następnie dodaj pozostałe przyprawy (imbir, cynamon, kurkumę, paprykę słodką i ostrą) i dokładnie wymieszaj. Wszystkie przyprawy dodaj na patelnię i smaż kolejne 2 minuty mieszając drewnianą łyżką.
  3. Następnie dodaj kalafiora podzielonego na różyczki, wlej wodę oraz pomidory z puszki.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut albo do momentu, aż kalafior będzie al dente.
  5. Do składników dodaj mleko kokosowe i pastę curry. Duś kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Na koniec danie dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Całość wymieszaj, aby smaki się połączyły.
  7. Curry z kalafiora podawaj z ryżem, posypane posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Curry z kalafiora - zdjęcie 2