Kalafior nie musi być nudny. To, że często ląduje na naszych stołach niedoprawiony i bez wyrazu nie znaczy, że nie da się go przyrządzić z charakterem. Wystarczy kilka dodatków, by stworzyć niezwykle aromatyczne danie z kalafiorem w roli głównej.
Opis przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż na średniej mocy płyty grzewczej, aż się zeszkli. Dorzuć drobno posiekane ząbki czosnku i podsmaż jeszcze przez minutę.
W moździerzu utrzyj ziarna kolendry. Następnie dodaj pozostałe przyprawy (imbir, cynamon, kurkumę, paprykę słodką i ostrą) i dokładnie wymieszaj. Wszystkie przyprawy dodaj na patelnię i smaż kolejne 2 minuty, mieszając drewnianą łyżką.
Następnie dodaj kalafiora podzielonego na różyczki, wlej wodę oraz pomidory z puszki.
Gotuj na małej mocy palnika przez około 15 minut albo do momentu, aż kalafior będzie al dente.
Do składników dodaj mleko kokosowe i pastę curry. Duś kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na koniec danie dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Całość wymieszaj, aby smaki się połączyły.
Curry z kalafiora podawaj z ryżem, posypane posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!