Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak ugotować brukselkę?

Jak ugotować brukselkę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Gotowanie brukselki
  2. Pieczona brukselka
  3. Brukselka z patelni
  4. Gotowanie brukselki na parze
  5. Unikanie goryczki w brukselce
  6. Czas gotowania brukselki

Ta mała kapustka jest dość kontrowersyjnym warzywem. Jedni ją kochają, a drudzy nienawidzą. Doceniana jest ze względu na swoje wartości odżywcze oraz znaczne ilości witamin i składników mineralnych. Jednak zbyt długo gotowana faktycznie może mieć nieprzyjemny zapach oraz wyczuwalną goryczkę. Na szczęście dobrze przyrządzona brukselka smakuje wyśmienicie. Jej listki są przyjemnie chrupiące i z delikatną słodką nutą. Gotowanie to nie jedyny sposób by przygotować brukselkę. Z powodzeniem można ją piec i smażyć. Sprawdź nasze wskazówki, jak zachować pełnię smaku.

Gotowanie brukselki

W pierwszej kolejności musisz zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru (po 1 łyżeczce na każdy 1 litr wody). Czekając, aż zacznie wrzeć możesz umyć brukselkę i usunąć wierzchnie liście. Dodatkowo natnij niewielki krzyżyk na końcach główek. Po wrzuceniu kapustek do wody gotuj je przez około 5 minut. Najlepiej wrzucaj je po kolei, by woda nie przestała wrzeć. Gotowa brukselka powinna być al dente.

Zobacz: jak przyrządzić brukselkę.

Pieczona brukselka

Bardzo wysoka temperatura sprawia, że pieczona brukselka jest znacznie bardziej aromatyczna niż ta gotowana. Jednocześnie czas jej przygotowania będzie najdłuższy z wszystkich omówionych. Aby upiec brukselkę, potrzebujesz bowiem zazwyczaj około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika będzie jednocześnie chrupiąca i rozpływająca się w ustach. Co istotne - można ją wykorzystać na kilka sposobów. Doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska, dodatek do obiadu czy składnik różnego rodzaju zapiekanek, sałatek, zup i potrawek.

Brukselka z patelni

Kluczem do uzyskania chrupkiej i smakowitej brukselki jest dobrze rozgrzany olej. Wysoka temperatura sprawia, że listki nabierają złocistego koloru i lekko się karmelizują. Jednak zacznijmy od początku. Po umyciu i usunięciu zewnętrznych liści pokrój brukselkę. W zależności od wielkości główek należy pokroić ją na połówki lub ćwiartki. Możesz je lekko posolić, posypać papryką lub chili i skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną wrzuć na patelnię i smaż od 3 do maksymalnie 5 minut.

Brukselka dobrze komponuje się również z cebulą, czosnkiem, porem, imbirem, limonką, papryczką chili, cebulką dymką, suszonymi pomidorami, miętą, kolendrą, trawą cytrynową, sezamem, czarnuszką, cynamonem oraz pieprzem. Możesz ją podać również z sosem sojowym, posiekanymi orzechami lub obtoczoną w bułce tartej i podsmażoną.

gotowanie brukselki_1

Gotowanie brukselki na parze

To dobry sposób dla osób, które boją się rozgotowania brukselki w wodzie. Kapustki przygotowuje się tak samo jak w przypadku tradycyjnego gotowania. Jedyną różnicą jest czas obróbki. Brukselka gotowana na parze potrzebuje około 10 minut.

Unikanie goryczki w brukselce

Jest kilka sposobów na to by uniknąć goryczki w przygotowanej brukselce. By po ugotowaniu dalej była delikatna w smaku do wody, oprócz soli, dodaj także niewielką ilość cukru lub cynamonu. Bardzo ważne jest, abyś brukselkę wrzucał ją bezpośrednio do wrzątku. Gotowana w zimnej wodzie zrobi rozmiękła i straci kolor. W zupełności wystarczy jej krótkie około siedmiominutowe gotowanie. Jeśli brukselkę będziesz wykorzystywać do przygotowania sałatki lub surówki, to po odcedzeniu najlepiej „zahartuj” ją w zimnej wodzie.

Podczas gotowania zrezygnuj z przykrywki. Dzięki temu nieprzyjemny zapach się ulotni zamiast kumulować w liściach.

Osoby gotujące brukselkę po raz pierwszy i niepewne swoich umiejętności mogą włożyć ją na około 1-2 godziny do zamrażalnika. Niska temperatura skutecznie niweluje goryczkę.

gotowanie brukselki_2

Czas gotowania brukselki

Pilnowanie czasu gotowania brukselki jest niezwykle ważne. Dzięki temu zachowa ona chrupkość liści, delikatny smak, przyjemną słodką nutę oraz wartości odżywcze.

Czas obróbki termicznej w zależności od metody:

  • Gotowanie - 5-7 minut,
  • Gotowanie na parze - 10 minut,
  • Smażenie - 3-5 minut,
  • Pieczenie - 15-25 minut.

Podane czasy są orientacyjne i mogą się różnić w zależności od wielkości brukselek. Podczas obróbki warto sprawdzać widelcem, czy robi się miękka.

Brukselka to zdrowe i wartościowe warzywo. Zdecydowanie warto jeść ją regularnie. Jej zaletą jest także możliwość przygotowania jej na kilka różnorodnych sposobów. Pozwala to na eksperymentowanie z rodzajami obróbki termicznej oraz wypróbowanie połączeń z dodatkami i przyprawami.