Sałatka z kurczakiem, owocami i roszponką
1 porcje
25 min
Łatwe
Składniki
Sałatka z kurczakiem, owocami i roszponką
Sałatka z kurczakiem, owocami i roszponką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy. Kroimy w paski i dodajemy przyprawę gyros. Jeśli mamy czas, odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Jeżeli nie, to podsmażamy od razu na patelni na oleju kokosowym, do złotego koloru ze wszystkich stron. Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie myjemy roszponkę, owoce, które kroimy według swojego uznania. Odsączamy kulki mozzarelli. Mieszamy w miseczce miód + wodę + oliwę + musztardę + pieprz + sól, robiąc tym samym sos, który odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Na koniec wykładamy do pojemnika bądź na talerz, zaczynając od roszponki, kurczaka, pomarańczy, figi, granatu, posypując orzechami włoskimi i polewając przepysznym sosem.
Komentarze