Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb

Składniki

6 świeżych fig
50 g wędzonego boczku
50 g sera gorgonzola
50 g orzechów włoskich
2-3 łyżki płynnego miodu
świeży tymianek do dekoracji

Opis wykonania

1

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni na średniej mocy płyty grzewczej. Orzechy rozdrobnij z pomocą blendera i również dodaj na patelnię. 

Orzechy z boczkiem podsmaż przez kolejne 2–3 minuty do czasu aż boczek się zrumieni.

2

Figi umyj, pozbaw ogonków i natnij od góry w taki sposób, aby ćwiartki figi u dołu były nadal połączone.

W nacięcia włóż po kawałku sera pleśniowego, a następnie posyp każdą figę kruszonką przygotowaną z orzechów i boczku.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
3

Figi ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i zapiekaj 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C, w funkcji grilla z termoobiegiem.

4

Upieczone figi polej miodem i podawaj na ciepło lub przestudzone.​

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Prosta przekąską, a fantastycznie smakuje i prezentuje się na stole. SUper smak i efekt