Figi zapiekane z serem i orzechami
![Figi zapiekane z serem i orzechami](https://akademiasmaku.pl/storage/7706/conversions/figi-zapiekane-z-serem-i-orzechami-4881-single.webp)
3 porcje
25 min
Łatwe
Składniki
Figi zapiekane z serem i orzechami
Figi zapiekane z serem i orzechami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9527/conversions/cejIVnZUMYD5oe-thumb.webp)
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni na średniej mocy płyty grzewczej. Orzechy rozdrobnij z pomocą blendera i również dodaj na patelnię.
Orzechy z boczkiem podsmaż przez kolejne 2–3 minuty do czasu aż boczek się zrumieni.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9528/conversions/Hn29ull5XgpkIL-thumb.webp)
Figi umyj, pozbaw ogonków i natnij od góry w taki sposób, aby ćwiartki figi u dołu były nadal połączone.
W nacięcia włóż po kawałku sera pleśniowego, a następnie posyp każdą figę kruszonką przygotowaną z orzechów i boczku.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9529/conversions/3bFNgsaJAC8Qw2-thumb.webp)
Figi ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i zapiekaj 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C, w funkcji grilla z termoobiegiem.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9530/conversions/65vcadbpxvQlXR-thumb.webp)
Upieczone figi polej miodem i podawaj na ciepło lub przestudzone.
Komentarze