Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak lepić uszka?

Jak lepić uszka?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Wybór idealnego ciasta na uszka
  2. Tworzenie doskonałego farszu do uszek
  3. Lepienie tradycyjnych uszek
  4. Przygotowanie uszek do barszczu
  5. Gotowanie i podawanie uszek
  6. Podsumowanie

Wielu nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez barszczu z uszkami z kapustą i grzybami. Uszka w kuchni polskiej pojawiają się też w kontekście innych dań – są ich ważną częścią. Z naszego artykułu dowiesz się, jak tworzyć przepyszne farsze oraz w jaki sposób ulepić idealne uszka. Opanowanie tej sztuki na pewno Ci się opłaci!

Wybór idealnego ciasta na uszka

Podstawą perfekcyjnych uszek jest dobrze zrobione ciasto. Idealne ciasto na uszka powinno składać się z:

  • 500 g mąki pszennej;
  • ok. 250 ml wody;
  • 1 płaskiej łyżeczki soli.

Uzyskane ciasto musi być elastyczne, zwarte i proste do formowania. Powinno ono łatwo odchodzić od dłoni. Proporcje mąki do wody to 2:1. Przesianą przez sito mąkę powinieneś umieścić w misce. Następnie rozpuść sól w wodzie. Dodawaj ją stopniowo do ciasta na uszka, cały czas wyrabiając je.

Sprawdź, jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi

Tworzenie doskonałego farszu do uszek

Za smak uszek – wigilijnych i nie tylko – odpowiada farsz: mięsny, grzybowy lub kapustny. Zobacz, jak je przyrządzić. Jak zrobić dobry farsz do uszek?

  • Farsz do uszek z mięsem – w misce dokładnie wymieszaj 500 g mielonego mięsa (wołowego bądź wieprzowego), drobno posiekaną cebulę, 2 ząbki sprasowanego czosnku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1 łyżeczkę suszonego tymianku oraz pieprz i sól.
  • Farsz do uszek z pieczarkami (grzybowy) – przygotuj 300 g suszonych grzybów (np. borowików lub pieczarek), drobno posiekaną cebulę, 2 ząbki sprasowanego czosnku, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 200 ml bulionu warzywnego oraz sól i pieprz do smaku. Namoczone grzyby dodaj do rondla, w którym wcześniej rozgrzałeś masło, podsmażyłeś cebulkę i czosnek. Dodaj mąkę i mieszaj aż do zarumienia. Powoli wzbogać całość o bulion i wodę po moczeniu grzybów. Gotuj, mieszając, dopóki farsz nie zgęstnieje. Dopraw do smaku.
  • Farsz kapustny – pokrój dużą główkę kapusty kiszonej na cienkie paski. Gotuj ją przez 15 minut, a potem odcedź. Odcedzoną kapustę smaż przez kilka minut z posiekaną cebulą, 2 ząbkami sprasowanego czosnku, 400 g mielonego mięsa, a na dopraw solą i pieprzem.

Poczuj kulinarną magię Świąt! Świąteczne przepisy: uszka z grzybami

Lepienie tradycyjnych uszek

lepienie uszek_1

Kiedy masz już gotowe ciasto i farsz, samo lepienie uszek jest czystą przyjemnością. Zacznij od podzielenia ciasta na parę mniejszych kawałków. Później rozwałkuj każdy z nich na placek o grubości 2 mm. Teraz czas na wykrojenie kółek za pomocą szklanki, którą znajdziesz w każdej kuchni – nie trzeba do tego specjalnych foremek. Nie wiesz, jak kleić uszka? Dużą rolę w tym procesie odgrywa odpowiednia porcja farszu, czyli maksymalnie pół łyżeczki położone na sam środek kółka z ciasta. Jeśli farszu będzie za dużo, wypadnie z uszka, a jeśli za mało, danie nie będzie tak pyszne, jak mogłoby być.

Sam proces lepienia uszek wygląda tak:

Złóż ciasto na pół, potem zagnieć krawędzie i tak utworzony mały pierożek owiń wokół opuszka jednego palca. Na koniec dociśnij ciasto – kształtne uszko gotowe!

Przygotowanie uszek do barszczu

lepienie uszek_2

Uszka i barszcz czerwony to klasyczne zestawienie. Barszcz z uszkami gości na stole wigilijnym jako jedno z najbardziej wyczekiwanych dań. Wtedy pojawia się też ważne pytanie: jak długo gotować uszka? Pamiętaj bowiem, że przed wrzuceniem uszek do wnętrza garnka z barszczem, trzeba je koniecznie ugotować.

Świąteczne przepisy: barszcz wigilijny

Gotowanie i podawanie uszek

Chcesz, aby uszka były idealnie miękkie i smaczne? Przygotuj garnek z osoloną wodą i doprowadź do jej wrzenia. Dodaj uszka do gorącej wody i gotuj je przez 5–7 minut. Po upływie tego czasu powinny być miękkie i wypływać na wierzch. Następnie wyjmij delikatnie uszka łyżką cedzakową i odsącz. Uszka są już gotowe do umieszczenia w talerzu pysznego czerwonego barszczu lub jako dodatek do mięsa. Można potraktować je również jako samodzielne danie, podawane np. na maśle czosnkowym lub z dowolnie wybranym sosem.

Podsumowanie

Lepienie uszek można śmiało nazwać sztuką, która nie tylko odwołuje się do tradycji, ale buduje też wyjątkowe rodzinne wspomnienia. Eksperymentowanie z różnymi rodzajami farszu i samo klejenie uszek może być wspaniałą zabawą z bliskimi, nie tylko od święta.