Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: barszcz wigilijny

Opis wykonania

Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez barszczu z uszkami

Danie to najlepiej przyrządzić w tradycyjny, domowy sposób. Przygotowanie barszczu na zakwasie wymaga trochę czasu, najlepiej zacząć go przyrządzać nawet tydzień przed wigilią.





Opis przygotowania:



  1. Na tydzień przed przygotowaniem barszczu nastaw zakwas. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, zagotuj i odstaw do przestudzenia. Buraki umyj, obierz ze skórki, następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym, suchym słoiku (do kiszenia buraków możesz użyć również tradycyjnej kamionki czy większego naczynia z ceramiki).

    Sprawdź dokładny przepis na zakwas na wigilijny barszcz czerwony.

     

  2. Dodaj liście laurowe, ząbki czosnku, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.

  3. Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).

  4. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces fermentacji to możesz dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.

  5. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Jeśli nie masz pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gazą lub ściereczką i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką.

  6. Słoik odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni.

  7. Przygotowanie barszczu rozpocznij od namoczenia suszonych grzybów. Powinny moczyć się przez kilka godzin - najlepiej zalać je wieczorem wodą i odstawić na noc.

  8. Namoczone grzyby ugotuj w małej ilości wody. Odstaw.

  9. Umyj włoszczyznę. Buraki umyj, obierz ze skórki, pokrój w plasterki.

  10. Wszystkie warzywa zalej wrzątkiem, dodaj sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i gotuj do miękkości.

  11. Połącz wywar z buraków z wywarem z grzybów oraz dodaj szklankę zakwasu.

  12. Całość podgrzej, ale nie gotuj. Barszcz podawaj z wigilijnymi uszkami z grzybami.

Zobacz, jak przygotować uszka z grzybami do wigilijnego barszczu.




Magda Olszewska