Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez barszczu z uszkami
Danie to najlepiej przyrządzić w tradycyjny, domowy sposób. Przygotowanie barszczu na zakwasie wymaga trochę czasu, najlepiej zacząć go przyrządzać nawet tydzień przed wigilią.
Opis przygotowania:
Na tydzień przed przygotowaniem barszczu nastaw zakwas. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, zagotuj i odstaw do przestudzenia. Buraki umyj, obierz ze skórki, następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym, suchym słoiku (do kiszenia buraków możesz użyć również tradycyjnej kamionki czy większego naczynia z ceramiki).
Dodaj liście laurowe, ząbki czosnku, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
Jeżeli chcesz przyspieszyć proces fermentacji to możesz dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.
Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Jeśli nie masz pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gazą lub ściereczką i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką.
Słoik odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni.
Przygotowanie barszczu rozpocznij od namoczenia suszonych grzybów. Powinny moczyć się przez kilka godzin - najlepiej zalać je wieczorem wodą i odstawić na noc.
Namoczone grzyby ugotuj w małej ilości wody. Odstaw.
Umyj włoszczyznę. Buraki umyj, obierz ze skórki, pokrój w plasterki.
Wszystkie warzywa zalej wrzątkiem, dodaj sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i gotuj do miękkości.
Połącz wywar z buraków z wywarem z grzybów oraz dodaj szklankę zakwasu.
Całość podgrzej, ale nie gotuj. Barszcz podawaj z wigilijnymi uszkami z grzybami.
Witam, Ile wody w garnku na wywar warzywny? Dziekuje
Witam, Ile wody w garnku na wywar warzywny? Dziekuje