Świąteczne przepisy: barszcz wigilijny
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Świąteczne przepisy: barszcz wigilijny
Świąteczne przepisy: barszcz wigilijny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Danie to najlepiej przyrządzić w tradycyjny, domowy sposób. Przygotowanie barszczu na zakwasie wymaga trochę czasu, najlepiej zacząć go przyrządzać nawet tydzień przed wigilią.
Opis przygotowania:
-
Na tydzień przed przygotowaniem barszczu nastaw zakwas. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, zagotuj i odstaw do przestudzenia. Buraki umyj, obierz ze skórki, następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym, suchym słoiku (do kiszenia buraków możesz użyć również tradycyjnej kamionki czy większego naczynia z ceramiki).
Sprawdź dokładny przepis na zakwas na wigilijny barszcz czerwony. -
Dodaj liście laurowe, ząbki czosnku, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
-
Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię, to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
-
Jeżeli chcesz przyspieszyć proces fermentacji, możesz dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.
-
Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Jeśli nie masz pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gazą lub ściereczką i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką.
-
Słoik odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5–7 dni.
-
Przygotowanie barszczu rozpocznij od namoczenia suszonych grzybów. Powinny moczyć się przez kilka godzin – najlepiej zalać je wieczorem wodą i odstawić na noc.
-
Namoczone grzyby ugotuj w małej ilości wody. Odstaw.
-
Umyj włoszczyznę. Buraki umyj, obierz ze skórki, pokrój w plasterki.
-
Wszystkie warzywa zalej wrzątkiem, dodaj sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i gotuj do miękkości.
-
Połącz wywar z buraków z wywarem z grzybów oraz dodaj szklankę zakwasu.
-
Całość podgrzej na płycie grzewczej, ale nie gotuj. Barszcz podawaj z wigilijnymi uszkami z grzybami.
Zobacz, jak przygotować uszka z grzybami do wigilijnego barszczu.
Komentarze