Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: barszcz wigilijny

Opis wykonania

Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez barszczu z uszkami.

Danie to najlepiej przyrządzić w tradycyjny, domowy sposób. Przygotowanie barszczu na zakwasie wymaga trochę czasu, najlepiej zacząć go przyrządzać nawet tydzień przed wigilią.

barszcz uszkami, stół, zupa, barszcz czerwony

Opis przygotowania:

  1. Na tydzień przed przygotowaniem barszczu nastaw zakwas. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, zagotuj i odstaw do przestudzenia. Buraki umyj, obierz ze skórki, następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym, suchym słoiku (do kiszenia buraków możesz użyć również tradycyjnej kamionki czy większego naczynia z ceramiki).

    Sprawdź dokładny przepis na zakwas na wigilijny barszcz czerwony.

  2. Dodaj liście laurowe, ząbki czosnku, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.

  3. Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię, to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).

  4. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces fermentacji, możesz dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.

  5. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Jeśli nie masz pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gazą lub ściereczką i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką.

  6. Słoik odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5–7 dni.

  7. Przygotowanie barszczu rozpocznij od namoczenia suszonych grzybów. Powinny moczyć się przez kilka godzin – najlepiej zalać je wieczorem wodą i odstawić na noc.

  8. Namoczone grzyby ugotuj w małej ilości wody. Odstaw.

  9. Umyj włoszczyznę. Buraki umyj, obierz ze skórki, pokrój w plasterki.

  10. Wszystkie warzywa zalej wrzątkiem, dodaj sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i gotuj do miękkości.

  11. Połącz wywar z buraków z wywarem z grzybów oraz dodaj szklankę zakwasu.

  12. Całość podgrzej na płycie grzewczej, ale nie gotuj. Barszcz podawaj z wigilijnymi uszkami z grzybami.

Zobacz, jak przygotować uszka z grzybami do wigilijnego barszczu.

barszcz czerwony,barszcz  uszkami, danie wigilijne

Akademia Smaku