Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Świąteczne przepisy: uszka z grzybami

Świąteczne przepisy: uszka z grzybami
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jestem ciekaw, czy znacie kogoś kto nie lubi wigilijnych uszek z grzybami?

Składniki

Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 ml wrzącej wody
30 g masła
Szczypta soli

Farsz:
200 g mrożonych grzybów, np. podgrzybków
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
198 kcal
Tłuszcz
6.5 g
Węglowodany
28.7 g
Błonnik
5.3 g
Białko
1.9 g
Sól
1.2 g

Opis wykonania

Ja nie znam. Znam jednak sporo osób, które boją się ich przyrządzania, bo podobno to takie trudne i skomplikowane. Ale my w Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i w tym filmie pokażę Wam, że własnej roboty uszka do barszczu to nic trudnego.

Świąteczne przepisy: uszka z grzybami - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Mrożone grzyby wyjmij z zamrażalnika, rozmroź.

  2. Przygotuj ciasto – mąkę przesiej do miski, dodaj sól. W gorącej wodzie rozpuść masło i stopniowo wylewaj ją do mąki.

  3. W trakcie dolewania wody mieszaj cały czas łyżką, a jak już ciasto zlepi się w jeden kawałek, wyrabiaj na desce podsypanej odrobiną mąki przez przynajmniej kilka minut. Ciasto musi być bardzo miękkie i plastyczne.

  4. Ciasto umieść w misce i przykryj je folią – musi odpocząć przez ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz.

  5. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na patelni z dodatkiem masła i oliwy.

  6. Grzyby pokrój drobno i dodaj na patelnię. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i podsmażaj przez ok. 5 minut. Ważne jest, by z farszu odparowała cała woda.

  7. Ciasto podziel na kilka mniejszych części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek, najlepiej ok. 2 mm grubości.

  8. Teraz przy pomocy szklanki lub foremki o szerokości ok. 4–5 cm wykrój kółka. Na środek każdego dodaj maksymalnie pół łyżeczki farszu.

  9. Złóż ciasto na pół, zagnieć krawędzie i takiego małego pierożka delikatnie owiń wokół opuszka palca. Jeszcze wystarczy lekko przycisnąć i uszko gotowe!

Zobacz, jak przygotować tradycyjny barszcz wigilijny.

Świąteczne przepisy: uszka z grzybami - zdjęcie 2

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Idealne do barszczyku