


Jestem ciekaw, czy znacie kogoś kto nie lubi wigilijnych uszek z grzybami?
Ja nie znam. Znam jednak sporo osób, które boją się ich przyrządzania, bo podobno to takie trudne i skomplikowane. Ale my w Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i w tym filmie pokażę Wam, że własnej roboty uszka do barszczu to nic trudnego.
Mrożone grzyby wyjmij z zamrażalnika, rozmroź.
Przygotuj ciasto – mąkę przesiej do miski, dodaj sól. W gorącej wodzie rozpuść masło i stopniowo wylewaj ją do mąki.
W trakcie dolewania wody mieszaj cały czas łyżką, a jak już ciasto zlepi się w jeden kawałek, wyrabiaj na desce podsypanej odrobiną mąki przez przynajmniej kilka minut. Ciasto musi być bardzo miękkie i plastyczne.
Ciasto umieść w misce i przykryj je folią – musi odpocząć przez ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
Drobno posiekaną cebulę zeszklij na patelni z dodatkiem masła i oliwy.
Grzyby pokrój drobno i dodaj na patelnię. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i podsmażaj przez ok. 5 minut. Ważne jest, by z farszu odparowała cała woda.
Ciasto podziel na kilka mniejszych części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek, najlepiej ok. 2 mm grubości.
Teraz przy pomocy szklanki lub foremki o szerokości ok. 4–5 cm wykrój kółka. Na środek każdego dodaj maksymalnie pół łyżeczki farszu.
Złóż ciasto na pół, zagnieć krawędzie i takiego małego pierożka delikatnie owiń wokół opuszka palca. Jeszcze wystarczy lekko przycisnąć i uszko gotowe!
Zobacz, jak przygotować tradycyjny barszcz wigilijny.