Świąteczne przepisy: uszka z grzybami
Opis wykonania
Jestem ciekaw, czy znacie kogoś kto nie lubi wigilijnych uszek z grzybami?
Ja nie znam. Znam jednak sporo osób, które boją się ich przyrządzania, bo podobno to takie trudne i skomplikowane. Ale my w Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i w tym filmie pokażę Wam, że własnej roboty uszka do barszczu to nic trudnego.
Opis przygotowania:
- Mrożone grzyby wyjmij z zamrażalnika, rozmroź.
- Przygotuj ciasto - mąkę przesiej do miski, dodaj sól. W gorącej wodzie rozpuść masło i stopniowo wylewaj ją do mąki.
- W trakcie dolewania wody mieszaj cały czas łyżką, a jak już ciasto zlepi się w jeden kawałek, wyrabiaj na desce podsypanej odrobiną mąki przez przynajmniej kilka minut. Ciasto musi być bardzo miękkie i plastyczne.
- Ciasto umieść w misce i przykryj je folią - musi odpocząć przez ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
- Drobno posiekaną cebulę zeszklij na patelni z dodatkiem masła i oliwy.
- Grzyby pokrój drobno i dodaj na patelnię. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i podsmażaj przez ok. 5 minut. Ważne żeby z farszu odparowała cała woda.
- Ciasto podziel na kilka mniejszych części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek, najlepiej żeby miał ok. 2 mm grubości.
- Teraz przy pomocy szklanki lub foremki o szerokości ok. 4-5 cm wykrój kółka. Na środek każdego dodaj maksymalnie pół łyżeczki farszu.
- Złóż ciasto na pół, zagnieć krawędzie i takiego małego pierożka delikatnie owiń wokół opuszka palca. Jeszcze wystarczy lekko przycisnąć i uszko gotowe!
Zobacz, jak przygotować tradycyjny barszcz wigilijny.