Świąteczne przepisy: uszka z grzybami
 
        8 porcji
60 min
Łatwe
3 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Świąteczne przepisy: uszka z grzybami
Świąteczne przepisy: uszka z grzybami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ja nie znam. Znam jednak sporo osób, które boją się ich przyrządzania, bo podobno to takie trudne i skomplikowane. Ale my w Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i w tym filmie pokażę Wam, że własnej roboty uszka do barszczu to nic trudnego.

Opis przygotowania:
- 
	Mrożone grzyby wyjmij z zamrażalnika, rozmroź. 
- 
	Przygotuj ciasto – mąkę przesiej do miski, dodaj sól. W gorącej wodzie rozpuść masło i stopniowo wylewaj ją do mąki. 
- 
	W trakcie dolewania wody mieszaj cały czas łyżką, a jak już ciasto zlepi się w jeden kawałek, wyrabiaj na desce podsypanej odrobiną mąki przez przynajmniej kilka minut. Ciasto musi być bardzo miękkie i plastyczne. 
- 
	Ciasto umieść w misce i przykryj je folią – musi odpocząć przez ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz. 
- 
	Drobno posiekaną cebulę zeszklij na patelni z dodatkiem masła i oliwy. 
- 
	Grzyby pokrój drobno i dodaj na patelnię. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i podsmażaj przez ok. 5 minut. Ważne jest, by z farszu odparowała cała woda. 
- 
	Ciasto podziel na kilka mniejszych części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek, najlepiej ok. 2 mm grubości. 
- 
	Teraz przy pomocy szklanki lub foremki o szerokości ok. 4–5 cm wykrój kółka. Na środek każdego dodaj maksymalnie pół łyżeczki farszu. 
- 
	Złóż ciasto na pół, zagnieć krawędzie i takiego małego pierożka delikatnie owiń wokół opuszka palca. Jeszcze wystarczy lekko przycisnąć i uszko gotowe! 
Zobacz, jak przygotować tradycyjny barszcz wigilijny.

 
                             
                             
                 
                 
    -thumb.webp) 
                     
                     
                     
     
                     
     
                    -thumb.webp) 
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze