Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: uszka z grzybami

Opis wykonania

Jestem ciekaw, czy znacie kogoś kto nie lubi wigilijnych uszek z grzybami?

Ja nie znam. Znam jednak sporo osób, które boją się ich przyrządzania, bo podobno to takie trudne i skomplikowane. Ale my w Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i w tym filmie pokażę Wam, że własnej roboty uszka do barszczu to nic trudnego.





Opis przygotowania:



  1. Mrożone grzyby wyjmij z zamrażalnika, rozmroź.

  2. Przygotuj ciasto - mąkę przesiej do miski, dodaj sól. W gorącej wodzie rozpuść masło i stopniowo wylewaj ją do mąki.

  3. W trakcie dolewania wody mieszaj cały czas łyżką, a jak już ciasto zlepi się w jeden kawałek, wyrabiaj na desce podsypanej odrobiną mąki przez przynajmniej kilka minut. Ciasto musi być bardzo miękkie i plastyczne.

  4. Ciasto umieść w misce i przykryj je folią - musi odpocząć przez ok. 30 minut.  W tym czasie przygotuj farsz.

  5. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na patelni z dodatkiem masła i oliwy.

  6. Grzyby pokrój drobno i dodaj na patelnię. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i podsmażaj przez ok. 5 minut. Ważne żeby z farszu odparowała cała woda.

  7. Ciasto podziel na kilka mniejszych części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek, najlepiej żeby miał ok. 2 mm grubości.

  8. Teraz przy pomocy szklanki lub foremki o szerokości ok. 4-5 cm wykrój kółka. Na środek każdego dodaj maksymalnie pół łyżeczki farszu.

  9. Złóż ciasto na pół, zagnieć krawędzie i takiego małego pierożka delikatnie owiń wokół opuszka palca. Jeszcze wystarczy lekko przycisnąć i uszko gotowe!

Zobacz, jak przygotować tradycyjny barszcz wigilijny.