Najlepsze ciasto na pierogi

Dobre ciasto na pierogi to podstawa.

Wyrabianie ciasta na pierogi wydaje się trudne i pracochłonne. Jednocześnie pierogi kojarzą się z domem, gdzie mama lub babcia dbała o rodzinę i w porze obiadowej potrafiła zebrać ją przy stole. Sekret pierogów i ich wyjątkowego smaku tkwi w cieście. Nawet najwymyślniejszy farsz ich nie uratuje jeśli ciasto będzie za twarde lub zbyt mączyste. Jeśli zastosujesz się do naszych wskazówek i wypróbujesz nasz sprawdzony przepis przygotowanie pierogów wcale nie będzie takie trudne.

Ciepła woda

Powinna być wręcz gorąca, ale równocześnie powinna umożliwiać wyrobienie ciasta bez poparzenia rąk. W ciepłej wodzie mąka się zaparzy, a gotowe ciasto będzie bardziej elastyczne i delikatne. Jeśli przygotowujesz słodkie pierogi wodę możesz zastąpić ciepłym mlekiem. Ciasto będzie słodsze i dobrze skomponuje się z owocowym farszem.

Mąka

Na pierogi najlepsza jest mąka pszenna typ 500 lub 650. Z tej mąki ciasto będzie lekkie i elastyczne. Przygotowując ciasto z mąk pełnoziarnistych musisz liczyć się koniecznością większego dodatku wody oraz z tym, że ugotowane ciasto może okazać się twardawe.

Jajko

Dodatek jajka jest niepotrzebny. Ciasto bez jego dodatku wyjdzie znakomicie. Jednocześnie nie znaczy to, że ciasto z jajkiem lub samym żółtkiem jest niedobre. Żółtko doda lekkiego koloru, ale takie ciasto trzeba dłużej wyrabiać. Osoby początkujące powinny zacząć od ciasta tylko z wody i mąki. Gdy dojdą już do wprawy i będą wiedziały jaką konsystencję powinno mieć ciasto dopiero wtedy bez problemu mogą dodawać jajko do ciasta.

Czas

Wyrobione ciasto warto zawinąć w odstawić na co najmniej 15 minut. W tym czasie następuje formowanie glutenu, który wpływa na strukturę gotowego ciasta. Jeśli po wyrobieniu ciasto odpocznie będzie bardziej elastyczne, lekkie i puszyste.

Wałkowanie

Podczas rozwałkowywania ciasta uważaj na dodatek mąki. Jest konieczny aby ciasto nie kleiło się do stolnicy, ale jeśli będzie jej zbyt dużo ciasto nie będzie się kleiło i pierogi rozpadną się podczas gotowania. Zbyt duża ilość mąki podczas wałkowania może spowodować, że ugotowane ciasto będzie twarde.

Ciasto na pierogi

Przygotowywanie pierogów ułatwi Ci zapamiętanie, że proporcje mąki do wody to 2:1.

Składniki na ciasto (duża porcja):

500 g mąki pszennej

ok. 250 ml wody

1 płaska łyżeczka soli

Mąkę przesiej przez sito do miski. Sól rozpuść w wodzie. Wodę dodawaj stopniowo cały czas wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto powinno być zwarte i bez problemu odchodzić od rąk.