Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak marynować pieczarki?

Jak marynować pieczarki?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Przepis na klasyczne pieczarki marynowane
  2. Marynowane pieczarki na szybko (bez pasteryzowania)
  3. Marynowane pieczarki – do czego pasują?

Szukasz pysznego prawdziwego klasyka polskiej kuchni do wielu zastosowań? Pieczarki marynowane idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, składnik sałatek czy przekąska. Sposób ich przygotowania jest banalnie prosty, a efekty zachwycają smakiem i aromatem. Poniżej przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na marynowane pieczarki, zarówno klasyczne, jak i wersje na szybko, bez pasteryzowania.

Przepis na klasyczne pieczarki marynowane

Jak marynować pieczarki? Proces ten zacznij od wyboru odpowiednich grzybów. Nie kupuj tych obitych czy sinych. Dobre pieczarki powinny być białe lub brązowe, w zależności od tego, na jaki gatunek masz ochotę. Następnie odetnij końcówkę nóżki. Nie płucz pieczarek w dużej ilości wody – mogą nadmiernie zmięknąć, a przez to stracić swój smak. Grzybów nie musisz obierać, zwłaszcza gdy są jędrne.

Zobacz: Jak obrać i usmażyć pieczarki?

Marynowane pieczarki – jak zrobić? Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami – przepis na marynowane pieczarki nie jest skomplikowany nawet dla niedoświadczonych domowych kucharzy.

Na początek przygotuj:

  • 1 kg małych pieczarek;
  • 1 szklankę octu 10%;
  • 3 szklanki wody;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżkę soli;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 3 liście laurowe;
  • ½ łyżeczki gorczycy;
  • opcjonalnie kilka ząbków czosnku i plaster cebuli.

Dowiedz się więcej: Grzyby marynowane.

Całe pieczarki w metalowym garnkuSposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść, pozbywając się resztek ziemi, a później umyj.
  2. Przygotuj duży garnek, wlej do niego wodę i zagotuj z octem, cukrem oraz solą.
  3. Dodaj pieczarki i przyprawy. Gotuj przez około 5 minut od momentu ponownego zagotowania.
  4. Grzyby odcedź i przełóż do wyparzonych słoików.
  5. Zalewę jeszcze raz zagotuj i zalej nią pieczarki. Pozostaw około 1 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
  6. Słoik dokładnie zakręć i pasteryzuj przez około 15 minut.

Jak marynować pieczarki, żeby były białe?

Chcesz zachować ładny, biały kolor pieczarek? Zastosuj kilka praktycznych wskazówek. Pierwsza z nich to dodanie do wody podczas gotowania łyżki soku z cytryny. Alternatywą dla soku z cytryny będzie odrobina kwasku cytrynowego. Ewentualnie przed dodaniem pieczarek do zalewy poddaj je blanszowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem octu.

Marynowane pieczarki na szybko (bez pasteryzowania)

Kiedy czas goni, możesz wykorzystać przepis na pieczarki marynowane bez pasteryzowania. Ominięcie tego etapu pozwoli Ci zaoszczędzić trochę czasu, a dokładniej 15 minut. Jednak nawet chwila w kuchni potrafi mieć znaczenie! Działaj zgodnie z poniższym przepisem.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • ½ szklanki octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyść i umyj.
  2. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą oraz przyprawami.
  3. Dodaj pieczarki, a następnie gotuj przez około 3 minuty.
  4. Pieczarki odcedź i przełóż do miseczki.
  5. W następnym kroku zalej pieczarki zalewą i odstaw do ostygnięcia.
  6. Na koniec przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu kilku dni. Pieczarki w occie bez pasteryzowania gotowe!

Marynowane pieczarki w słoiku

Marynowane pieczarki – do czego pasują?

Marzysz o tym, żeby na domowym stole pojawiły się marynowane pieczarki? Do czego w takim razie pasują? Marynowane pieczarki cechują się uniwersalnością, dlatego śmiało możesz podać je jako dodatek do obiadu, przekąskę, ale również składnik sałatek, zapiekanek i kanapek. Przyjrzyjmy się bliżej każdej z tych propozycji.

  1. Marynowane pieczarki jako składnik kanapek – połącz je na kromce lub toście z serem, wędliną lub pastą jajeczną. Grzyby dodadzą kanapkom wyrazistości i miękkości.
  2. Marynowane pieczarki jako składnik zapiekanek – większość z nas kojarzy tradycyjne zapiekanki posypane serem z dodatkiem pieczarek i odrobiną ketchupu. Marynowane grzyby zdecydowanie wzbogacą smak tego dania.
  3. Marynowane pieczarki jako składnik sałatek – grzyby stworzą ciekawe połączenia smakowe z sałatkami jarzynowymi, ziemniaczanymi, a nawet owocowymi.
  4. Marynowane pieczarki solo jako przekąska – lekko kwaśny, octowy smak grzybów pozwoli Ci zaspokoić mały głód, a przy tym pieczarki dostarczą też składników odżywczych, m.in. błonnika, białka roślinnego, potasu i fosforu.
  5. Marynowane pieczarki jako dodatek do obiadu – użyj ich do mięs grillowanych, duszonych lub pieczonych oraz makaronów (dodatek do sosów). Możesz dodać je także do zup kremów.

Marynowane pieczarki – do czego pasująDomowy sos tatarski – wypróbuj go w kuchni!

Po lekturze naszego artykułu wiesz, jak marynować pieczarki. Przepis na dodatek do wielu dań oceniamy na bardzo łatwy. Mamy nadzieję, że już wkrótce marynowane grzyby zagoszczą na Twoim stole i zachwycą domowników smakiem oraz aromatem.