Sos śmietanowy – jak zrobić i do czego pasuje?
- Jak zrobić sos śmietanowy? Podstawowy przepis
- Sos śmietanowy do makaronu – szybki i pyszny obiad
- Sos śmietanowy do kurczaka
- Sos śmietanowy do innych dań
Sos śmietanowy jest jak „mała czarna” w modzie: klasyka, która sprawdza się na każdą okazję. Dlatego składniki do jego przyrządzenia zawsze warto mieć pod ręką! Sprawdź, jak przygotować sos śmietanowy, żeby był idealnie kremowy. W artykule przedstawiamy sprawdzone przepisy.
Jak zrobić sos śmietanowy? Podstawowy przepis
W książkach i na kulinarnych stronach internetowych znajdziesz sporo przepisów na sos śmietanowy. Jedni dodają do niego podstawowe składniki, jak bulion czy śmietana, inni wzbogacają smak np. parmezanem. Podpowiadamy, jak zrobić sos śmietanowy w klasyczny sposób.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz i inne przyprawy do smaku
Oto 4 proste kroki, dzięki którym przygotujesz aksamitny sos śmietanowy.
Krok 1
Rozpuść masło na średnim ogniu.
Krok 2
Dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż do powstania zasmażki i jej lekkiego zarumienienia się.
Krok 3
Śmietanę (która powinna mieć temperaturę pokojową) dodawaj stopniowo do zasmażki i cały czas mieszaj. Dzięki temu unikniesz grudek.
Krok 4
Gotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia. Jeśli okaże się, że sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę mleka lub wody. Dopraw do smaku.
Dowiedz się więcej: Indukcyjne płyty grzewcze i elektryczne płyty grzewcze.
Sos śmietanowy do makaronu – szybki i pyszny obiad
Sos śmietanowy idealnie komponuje się z makaronem i różnymi dodatkami: boczkiem, grzybami oraz warzywami. Jak zrobić takie danie na bazie podstawowego przepisu? Wystarczy, że na początku razem z masłem podsmażysz czosnek. Potem do gotowego sosu dodaj ulubione dodatki np. pokrojone pomidorki koktajlowe i listki świeżej bazylii. Wypróbuj i przekonaj się, że pyszny obiad możesz przygotować błyskawicznie.
Wskazówka: Do makaronu najbardziej sprawdza się słodka śmietana 30% lub 36%.
Sprawdź przepis na: Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym.
Sos śmietanowy do kurczaka
Sos śmietanowy smakuje pysznie nie tylko z makaronem, ale też różnego rodzaju mięsami: kurczakiem, indykiem oraz wieprzowiną. W takim zestawieniu będzie doskonałym elementem dania głównego: na co dzień i od święta. Jak zrobić sos śmietanowy do kurczaka w prosty sposób? Sprawdź 3 nasze wskazówki!
1. Dobra baza
Elementarnym krokiem będzie przygotowanie sosu śmietanowego według podstawowego przepisu.
2. Ulubione warzywa
Do gotowego sosu dodaj podsmażone pieczarki, cebulę i inne ulubione warzywa np. cukinię.
3. Do smaku
Taki sos dopraw ziołami i przyprawami. Sos śmietanowy doskonale komponuje się z: papryką, curry, świeżo mielonym pieprzem oraz świeżymi ziołami: bazylią, rozmarynem, tymiankiem.
Przygotowany sos śmietanowy podawaj z pieczonym lub smażonym kurczakiem. Danie uzupełnij ulubioną kaszą oraz sałatką ze świeżych warzyw (np. selera naciowego, sałaty masłowej i marchwi).
Zainspiruj się: Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym.
Sos śmietanowy do innych dań
Pamiętaj, że sos śmietanowy jest uniwersalny jak „mała czarna”. Pasuje nie tylko do makaronu i kurczaka. Sprawdzi się w wielu innych daniach: od ryb po frytki. Oto kilka naszych pomysłów.
Sos śmietanowy do ryb
Na dobry początek przygotuj filet z morszczuka w sosie śmietanowym z odrobiną świeżego koperku.
Sos śmietanowy do mięsa
Tak jak już wspominaliśmy, ten sos komponuje się idealnie z różnymi rodzajami mięsa. W tym miejscu chcemy zachęcić Cię do przygotowania na jego bazie kultowych pulpetów, które zasmakują całej rodzinie.
Dip śmietanowy do różnych przekąsek
Sos w wersji na zimno, czyli po prostu dip śmietanowy, pasuje do zapiekanki ziemniaczanej, pizzy, sałatek i placków ziemniaczanych. Możesz serwować go też z tradycyjnymi frytkami z ziemniaków lub frytkami z batatów, marchewki, dyni, pietruszki. Przygotuj go na bazie majonezu, śmietany i jogurtu. Dopraw do smaku solą oraz cukrem.
Wiesz już, jak zrobić sos śmietanowy w wersji na ciepło i zimno oraz z czym go serwować. Na koniec pamiętaj, że przygotowując tego typu danie, warto zadbać o najlepsze produkty. Wysoka jakość składników to sekret wyjątkowego smaku najprostszych dań.