Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Grzyby marynowane to przysmak, który zdobywa serca smakoszy na całym świecie. W Polsce również cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza wśród miłośników tradycyjnej kuchni. Marynowanie to jeden ze sposobów, by cieszyć się smakiem leśnych grzybów przez cały rok. Dowiedz się, jak zrobić grzyby marynowane w occie.

Składniki

2 kg grzybów
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3 szklanka filtrowanej wody
8 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
4 szt. liści laurowych
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżka soli

Opis wykonania

Marynowanie grzybów to sztuka, która może dostarczyć wiele radości i smakowitych doznań. Grzyby oczyść i w razie potrzeby przetrzyj wilgotną ściereczką lub umyj pod bieżącą wodą. Tradycyjne grzyby marynowane to kurki, pieczarki, borowiki, podgrzybki, zielonki, opienki i kozaki. Bardzo smaczne są także maślaki, ale je trzeba dodatkowo obrać przed marynowaniem.

Ile gotować grzyby do marynowania? Wystarczy wrzucić je delikatnie do wrzątku z kwaskiem i solą, gotować około 5–10 minut, w zależności od wielkości. Gorące grzyby włóż do słoików do 2/3 wysokości słoika. Można również dodać pokrojoną cebulę i marchewkę.

Zalewa do grzybów marynowanych jest bardzo prosta: zagotuj wodę i dodaj do niej ocet oraz przyprawy. Całość gotuj 15 minut, by przeszła aromatem przypraw. Wyrazisty smak octu winnego w połączeniu z odpowiednio dobranymi ziołami tworzy wyjątkowe doznanie smakowe.

Jak zamarynować grzyby? Leśne skarby lasu w słoikach zalej gorącą marynatą. Zakręć słoiki, odwróć dnem do góry i zostaw do ostygnięcia. Czas marynowania grzybów może się różnić w zależności od rodzaju grzybów. Najczęściej proces trwa od kilku dni do kilku tygodni. Grzyby marynowane w occie można przechowywać przez dłuższy okres, często sięgający 12 miesięcy.

Marynowane grzyby świetnie pasują do ziemniaków przyprawionych koperkiem lub ryżu jaśminowego z różnymi mięsami i rybami. Można je wykorzystać w różnorodnych przekąskach i sałatkach, jako dodatek do tatara czy też samodzielna przekąska.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Dariaa509
Wyglądają wyśmienicie🤤
Aleksandra Pępek
Smaczne i zdrowe.
Babylington
Pierwsze słoiczki w tym sezonie już przygotowane.
monosan9
Dziś otwarłam pierwszy słoik i oczywiście są pyszne. Dobrze, że zrobiłam większy zapas.
Lalaxo
Przepis idealny na jesień. Czas grzybobrania w pełni!
PaulinaK
Dzisiejsze zbiory zamarynowane, jednak zalewa wydawała mi się trochę za kwaśna, więc dodałam 1 szklankę wody więcej.
Jola
Przepis bardzo prosty i szybki. Zalewa wychodzi mocno kwaśna. Ale chyba ostatni raz zbierałam maślaki. Masa przy tym roboty.
olesia
Co roku robię i wszyscy chwalą. Uwielbiam odpoczywać w lesie.