Grzyby marynowane
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Grzyby marynowane
Grzyby marynowane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marynowanie grzybów to sztuka, która może dostarczyć wiele radości i smakowitych doznań. Grzyby oczyść i w razie potrzeby przetrzyj wilgotną ściereczką lub umyj pod bieżącą wodą. Tradycyjne grzyby marynowane to kurki, pieczarki, borowiki, podgrzybki, zielonki, opienki i kozaki. Bardzo smaczne są także maślaki, ale je trzeba dodatkowo obrać przed marynowaniem.
Ile gotować grzyby do marynowania? Wystarczy wrzucić je delikatnie do wrzątku z kwaskiem i solą, gotować około 5–10 minut, w zależności od wielkości. Gorące grzyby włóż do słoików do 2/3 wysokości słoika. Można również dodać pokrojoną cebulę i marchewkę.
Zalewa do grzybów marynowanych jest bardzo prosta: zagotuj wodę i dodaj do niej ocet oraz przyprawy. Całość gotuj 15 minut, by przeszła aromatem przypraw. Wyrazisty smak octu winnego w połączeniu z odpowiednio dobranymi ziołami tworzy wyjątkowe doznanie smakowe.
Jak zamarynować grzyby? Leśne skarby lasu w słoikach zalej gorącą marynatą. Zakręć słoiki, odwróć dnem do góry i zostaw do ostygnięcia. Czas marynowania grzybów może się różnić w zależności od rodzaju grzybów. Najczęściej proces trwa od kilku dni do kilku tygodni. Grzyby marynowane w occie można przechowywać przez dłuższy okres, często sięgający 12 miesięcy.
Marynowane grzyby świetnie pasują do ziemniaków przyprawionych koperkiem lub ryżu jaśminowego z różnymi mięsami i rybami. Można je wykorzystać w różnorodnych przekąskach i sałatkach, jako dodatek do tatara czy też samodzielna przekąska.
Komentarze