


Znakomite jako przekąska lub dodatek do kanapek.
Marynowanie to jeden ze sposobów, by cieszyć się smakiem leśnych grzybów przez cały rok.
Grzyby oczyść i w razie potrzeby przetrzyj wilgotną ściereczką. Gotuj je około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku. Gorące grzyby włóż do słoików do 2/3 wysokości słoika. Wodę na zalewę zagotuj. Do wrzątku dodaj ocet i przyprawy. Zalewę gotuj 10-15 minut, by przeszła aromatem przypraw. Grzyby w słoikach zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki, odwróć dnem do góry i zostaw do ostygnięcia.
Zalewę można przecedzić. Unikniesz wtedy wyławiania grzybów i obierania ich z ziarenek.
Do słoików można dodać pokrojoną cebulę i marchewkę.
Maślaki przed marynowaniem należy obrać ze skórki.