Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Grzyby marynowane

Opis wykonania

Znakomite jako przekąska lub dodatek do kanapek.

Marynowanie to jeden ze sposobów, by cieszyć się smakiem leśnych grzybów przez cały rok.

Opis wykonania:

Grzyby oczyść i w razie potrzeby przetrzyj wilgotną ściereczką. Gotuj je około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku. Gorące grzyby włóż do słoików do 2/3 wysokości słoika. Wodę na zalewę zagotuj. Do wrzątku dodaj ocet i przyprawy. Zalewę gotuj 10-15 minut, by przeszła aromatem przypraw. Grzyby w słoikach zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki, odwróć dnem do góry i zostaw do ostygnięcia.

TIP

Zalewę można przecedzić. Unikniesz wtedy wyławiania grzybów i obierania ich z ziarenek.
Do słoików można dodać pokrojoną cebulę i marchewkę.
Maślaki przed marynowaniem należy obrać ze skórki.

Bosch do kuchni