Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak obrać i usmażyć pieczarki?

Jak obrać i usmażyć pieczarki?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak przygotować pieczarki?
  2. Jak usmażyć pieczarki?
  3. Co można zrobić z pieczarek?

Jak przygotować pieczarki?

Odpowiednie przyrządzenie pieczarek rozpoczyna się już w sklepie. W zależności od gatunku kolor powinien być śnieżnobiały lub brązowy. Nie kupuj pieczarek z sinymi plamami czy tych, które są obite. Ponadto świeże pieczarki mają twardy miąższ.

Jak oczyścić pieczarki? Warto wiedzieć, że nie należy płukać ich w dużej ilości wody, a tym bardziej namaczać. Gdy wchłoną zbyt dużo wilgoci, stracą swoją konsystencję podczas smażenia i będą niesmaczne. Zatem delikatnie pozbądź się resztek ziemi czy innych zanieczyszczeń. Zaleca się też odciąć końcówkę nóżki, aby upewnić się, że nie jest robaczywa.

Jak obrać pieczarki?

Istnieje jeden, najprostszy sposób, jak obrać pieczarki. Ostrym nożem lub palcami chwyć skórkę przy podstawie kapelusza i ciągnij ją w stronę wierzchołka. Zaledwie w kilku ruchach, usuniesz niechcianą warstwę. Pamiętaj jednak, że nie jest to konieczne. Jeżeli grzyby są jędrne i nie mają plam, nie trzeba ich obierać.

Poznaj doskonały przepis na faszerowane pieczarki z grilla.

Jak usmażyć pieczarki?

Do smażenia grzybów można użyć masła, aby nadać im maślanego smaku. Oliwa z oliwek lub olej o neutralnym smaku również idealnie sprawdzą się na patelni czy w rondelku. Pamiętaj, że należy dobrze rozgrzać naczynie oraz tłuszcz.

Zobacz indukcyjne płyty elektryczne firmy Bosch, idealne do smażenia i gotowania.

Sposobów, jak pokroić pieczarki, jest wiele. W plasterki, w kostkę, na ćwiartki. Możesz je także zetrzeć na tarce na grubych oczkach – zależy, co chcesz przygotować. Weź pod uwagę, że grzyby stracą swoją objętość podczas podgrzewania. Gdy posiekasz je zbyt drobno, zrobi się z nich tylko papka.

Pozostaje pytanie, jakich przypraw użyć? Do pieczarek obowiązkowo dodaj sól i pieprz, ponieważ bez nich smak grzybów jest mdły. Oregano, tymianek, czosnek świeży lub granulowany też dobrze skomponują się z grzybkami. Dopraw je dopiero po odparowaniu wody, aby zachować aromat przypraw.

Co warto wiedzieć o smażeniu pieczarek?

Uzyskanie odpowiedniej konsystencji wskazuje na to, jak długo smażyć pieczarki. Pamiętaj, że pod wpływem ciepła zmieniają one kolor na ciemnobrązowy, a nawet grafitowy. Warto zaznaczyć, że te grzyby powinno się przyrządzać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do naczynia.

Często słyszy się pytanie, czy można mrozić pieczarki? Odpowiedź jest prosta: oczywiście, że tak! Dobrze jest je wcześniej pokroić i włożyć do zamrażarki już przesmażone, ostudzone porcje w pojemnikach spożywczych lub woreczkach. W ten sposób farsz na pierogi czy grzyby na zupę pieczarkową będziesz mieć zawsze pod ręką.

Zobacz przepis na pyszne krokiety z pieczarkami.

Co można zrobić z pieczarek?

Na pewno każdy znalazł się w sytuacji, gdy lodówka była pełna resztek. To idealny moment na zrobienie sałatki, pizzy czy domowych zapiekanek na rodzinną kolację. Ale co na obiad? Z pieczarkami możesz szybko przygotować farsz do pierogów lub krokietów. W tych tradycyjnych potrawach smakują najlepiej z dodatkiem cebuli, sera żółtego lub kapusty kiszonej. Nie można zapomnieć także o tym przysmaku marynowanym w zalewie octowej z dodatkiem gorczycy. Sprawdzi się idealnie jako element zimnej płyty.

To nie koniec pomysłów na to, co można zrobić z pieczarek. Spotkasz je w restauracji w formie przystawki, usmażone w panierce i podane z dipem czosnkowym. Same często też są podstawą do przyrządzenia kremowych sosów. W tej formie doskonale komponują się ze schabem czy polędwicą, ale również smakują wyśmienicie z mięsem drobiowym.