Jak obierać ziemniaki?
- Czy trzeba obierać ziemniaki?
- Obieranie ziemniaków – przydatne akcesoria
- Jak obierać gotowane ziemniaki?
Nikt z nas nie wyobraża sobie niedzielnego schabowego bez pysznych ziemniaków. Jest to produkt, który często gości w naszej kuchni. Niekiedy zaczynamy traktować go dość pospolicie, zapominając i nie doceniając jakie wartości wprowadza do naszej codziennej diety. Możemy spożywać go w przeróżnej postaci – purée do drugiego dania, w zupie – pokrojone w kostki, czy jako farsz do pierogów. Więcej wartości odżywczych mają ziemniaki ugotowane w mundurkach – warto to zapamiętać. Obieranie ziemniaków kojarzy nam się z dość mozolną pracą. Podpowiemy Wam jak w prosty sposób obrać ziemniaki!
Czy trzeba obierać ziemniaki?
Musimy zacząć od podziału ziemniaków – na młode i stare. Młode mają cienką warstwę skórki i – jeśli wyglądają zdrowo – wystarczy, że porządnie umyjemy i wyszorujemy ich wierzch. Dzięki temu nie pozbędziemy się składników odżywczych, które znajdują się pod nią.
Starsze ziemniaki mają twardszą skórkę, mogą również kiełkować i mieć drobne uszkodzenia. Takie warzywo musimy dokładnie obrać, a wszystkie niedoskonałości wyciąć. Dlaczego? W skórce dojrzałego ziemniaka oraz w kiełkach występuje toksyczny związek – solanina.
Zobacz też: rodzaje ziemniaków i ich zastosowanie.
Obieranie ziemniaków – przydatne akcesoria
Zacznijmy od klasyki – nóż. Każdy z nas ma w swojej szufladzie ulubiony nóż, który jest ostry i poradzi sobie ze wszystkim. Nóż do obierania ziemniaków nie powinien być zbyt duży, gdyż lepiej operuje się małym, dzięki czemu precyzyjnie obierzemy nasze warzywo i wytniemy wszystkie brzydkie oczka.
Obieraczka – zdecydowanie szybciej obierzecie ziemniaki obieraczką, niż nożem. Często jednak w sklepach są to produkty niskiej jakości, które potrafią się popsuć po kilku użyciach. Wybierajcie więc produkty ze stali nierdzewnej, która jest trwalsza. Warto zwrócić uwagę również na to, czy obieraczka posiada na końcu niewielkie ostrze, które służy do wycinania oczek. Dzięki temu nie będziecie potrzebowali noża.
Wspomnieliśmy pokrótce jak obierać młode ziemniaki, warto jednak pamiętać, że wcześniej powinniśmy je namoczyć. Dzięki temu ich wierzchnia warstwa zmięknie i będzie nam zdecydowanie łatwiej oczyścić je z ziemi i cienkiej skórki. Do szorowania młodych ziemniaków sprawdzi się druciak lub szczotka.
Maszyna do obierania ziemniaków – czy warto?
Jeżeli lubimy oszczędzać czas, a ziemniaki są nieodłącznym elementem naszych dań, warto wyposażyć się w maszynę do obierania ziemniaków. Dodatkowo nasze ręce pozostaną wtedy czyste i zadbane.
W jaki sposób działa maszynka do obierania ziemniaków? Napędzana jest na prąd, wystarczy nalać do niej odpowiednią ilość wody, wrzucić ziemniaki i włączyć. Napęd uruchamia tarkę, która obraca nasze ziemniaki, obierając je. Cały proces trwa około dwóch minut.
W ten sposób – w zależności od wybranego przez nas urządzenia – możemy obrać ok. 1 kg różnego rodzaju ziemniaków. Oczywiście, jeżeli prowadzicie lokal gastronomiczny, powinniście zdecydować się na przemysłową maszynę do obierania ziemniaków, która pomieści większe ilości ziemniaków. Pamiętajmy jednak, że po obraniu ziemniaków przez maszynkę, wciąż musimy opłukać ziemniaki i wykroić ewentualne oczka.
Jak obierać gotowane ziemniaki?
Ziemniaki gotowane w mundurkach są mniej kaloryczne, mają witaminę C, mikroelementy oraz zawierają więcej błonnika – to wszystko znajduje się właśnie w skórce i w jej najbliższej okolicy. Dlatego najkorzystniejsze i najzdrowsze dla naszego organizmu będzie gotowanie ziemniaków wraz ze skórką.
Przed ugotowaniem ziemniaków w mundurkach, powinniśmy dokładnie je umyć i lekko wyszorować z ziemi. Wybierajcie bulwy jednakowej wielkości i odmiany, aby równomiernie się gotowały.
Ziemniaki zawsze dodawajcie do wrzącej, osolonej wody (1 łyżeczka soli na litr) – dzięki temu szybciej się ugotują i zachowają więcej wartości odżywczych. Woda powinna przykrywać ziemniaki – 1cm-1,5cm ponad ich poziom. Przed gotowaniem warto lekko naciąć skórkę, aby później łatwiej nam się je obierało.
Gotujcie bez przykrycia, na średnim ogniu. W ten sposób skrobia ma warunki do równomiernego wytrącania się. Gdy nastawimy palnik na wyższy poziom, ziemniaki będące na górze mogą się szybciej ugotować od tych na spodzie.
Po 20 minutach sprawdźcie poziom ugotowania ziemniaków. Te w mundurkach potrzebują około 30 minut, jednak zależne jest to od ich wielkości. Dlatego co kilka minut sprawdzajcie widelcem stopień ugotowania.
Gdy ziemniaki gotowane w mundurkach są już miękkie, odlejcie wrzątek i przepłuczcie je pod zimną wodą. W ten sposób skóra będzie łatwiej odchodziła i nie będziecie parzyć swoich palców. Teraz wystarczy lekko nożem odrywać odchodzącą skórkę.