Rodzaje ziemniaków i ich zastosowanie

Rodzaje ziemniaków i ich zastosowanie

Ziemniak niejedno ma imię : kartofel, bulwa, pyra, batat, barabola, kompera, grula, bulba. Warzywo wykorzystuje się do bezpośredniego spożycia (pieczone, gotowane), produkcji przetworów (puree, frytki, chipsy), do produkcji skrobi oraz alkoholu.



Ziemniaki mogą znacznie różnić się od siebie w zależności od odmiany. Z najpopularniejszych odmian można wyróżnić:



Typ A - sałatkowy. Odmiany ziemniaków zaliczanych do typu A charakteryzują się tym, że się nie rozgotowują. Mają zwartą strukturę, dzięki temu dobrze się je kroi. Sprawdzą się do sałatek, zup, zapiekanek oraz smażenia. Najpopularniejsze odmiany zaliczane do typu A to: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Viviana, Volumia



Typ B - ogólnoużytkowy to najbardziej popularne ziemniaki. Swoją strukturą nadają się zarówno do sałatek, zapiekanek, zup jak również kopytek oraz jako dodatek obiadowy tzw. ziemniak z wody. Najpopularniejsze odmiany ziemniaków typu B to: Arielle, Asterix, Agria, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Bila, Bohun, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Ramos, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victoria



Typ C - mączysty to ziemniaki, których miąższ po ugotowaniu jest sypki i suchy.  Dobrze sprawdzi się do produkcji frytek, pure oraz placków ziemniaczanych. Najpopularniejsze odmiany ziemniaków zaliczanych do tej grupy to: Ametyst, Agnes, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Donald, Etiuda, Gracja, Gustaw, Honorata, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody