Jak marynować grzyby?
- Jakie grzyby nadają się do marynowania?
- Jak przygotować grzyby do marynowania?
- Przygotowanie zalewy do grzybów marynowanych
- Pasteryzowanie grzybów marynowanych
- Jak wykorzystać marynowane grzyby?
Marynowanie grzybów to najlepszy sposób, by zachować smaki i aromaty lasu na dłużej. Takie przetwory mogą być bazą do pysznych przekąsek, sosów i sałatek: na co dzień i od Święta. Sprawdź, jak marynować grzyby i poznaj nasze sprawdzone przepisy.
Jakie grzyby nadają się do marynowania?
Doświadczeni grzybiarze przekonują, że do marynowania nadają się przede wszystkim drobne gatunki, dodatkowo trzeba pamiętać, by były one świeże. Oto lista najchętniej wybieranych grzybów:
- kurki,
- podgrzybki,
- borowiki,
- maślaki,
- gąski,
- zajączki,
- koźlaki,
- opieńki,
- gołąbki,
- pieczarki.
Jak marynować grzyby? Możesz je zalać octem w całości (te drobniejsze), pokroić na większe kawałki lub zostawić same kapelusze. Możliwe jest marynowanie różnych rodzajów grzybów w jednym słoiku lub tylko jednego gatunku. Wybór należy do Ciebie.
Dowiedz się też: Jak poprawnie zbierać grzyby leśne?
Wskazówka: Jeśli sam zbierasz grzyby, pamiętaj, by umieszczać je w przewiewnym pojemniku. Nie może to być woreczek foliowy lub plastikowe wiaderko, gdyż te materiały powodują wydzielanie się szkodliwych toksyn. Pamiętaj też, że grzyby można przechowywać maksymalnie 24 godziny w niskich temperaturach (najlepiej w lodówce). Po tym czasie należy je odpowiednio przetworzyć np. zrobić grzyby marynowane w occie.
Jak przygotować grzyby do marynowania?
Zastanawiasz się, jak zrobić grzyby marynowane krok po kroku? Pierwszy etap to ich dokładne oczyszczenie z leśnych pozostałości, a następnie opłukanie pod bieżącą wodą i ewentualnie pokrojenie. Pamiętaj, by delikatnych grzybów np. kurek, nie namaczać zbyt długo, bo utracą swoje właściwości.
Następnie należy je odpowiednio podgotować. Oto kilka zasad, które sprawdzą się w przypadku wszystkich rodzajów grzybów:
- umieść przygotowane zbiory w zimnej wodzie i zacznij gotować,
- dodaj do wody coś kwaskowatego np. trochę soku z cytryny lub octu,
- od czasu do czasu zbieraj powstałe podczas gotowania szumowiny,
- posól grzyby dopiero pod koniec gotowania.
Ile gotować grzyby do marynowania? To zależy od ich wielkości oraz rodzaju: od 15 minut (podgrzybki), aż do 40 minut (borowiki).
Więcej wskazówek na temat gotowania grzybów znajdziesz w tym artykule: Jak i ile gotować grzyby? O tym musisz pamiętać
Przygotowanie zalewy do grzybów marynowanych
Po oczyszczeniu i podgotowaniu czas na przygotowanie zalewy do grzybów marynowanych. Nie ma na nią jednego sprawdzonego przepisu, ale najczęściej stosuje się zasadę proporcji 4:1 lub 3:1 (woda w stosunku do octu). Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Najpierw warto zastosować kilka sprawdzonych przepisów, a później puścić wodze fantazji i eksperymentować. Możesz przygotować również grzyby marynowane w occie jabłkowym, wówczas zastosuj proporcję 2:1.
Zainspiruj się naszym przepisem: Kurki marynowane w occie
Grzyby marynowane w occie
Przygotuj wodę z octem według powyższych proporcji i dodaj przyprawy (cukier, sól, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, gorczycę), następnie zagotuj. Taką marynatą zalej przygotowane w słoikach podgotowane grzyby z dodatkiem cebuli.
Grzyby marynowane na słodko
Jeśli chcesz uzyskać grzyby marynowane w occie z lekką nutą słodyczy, do marynaty dodaj goździki, laskę cynamonu lub marchewkę pokrojoną w krążki.
Grzyby marynowane z papryką
Jak marynować grzyby z papryką? Należy podgotować je według zasad, następnie umieścić warstwowo w słoiku: grzyby, paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka i ząbek czosnku. Na koniec zalać odpowiednią marynatą.
Pasteryzowanie grzybów marynowanych
To ostatni, ale nie najmniej ważny, etap marynowania grzybów, który pozwala na przedłużenie ich trwałości. Sprawdź, jak przeprowadzić pasteryzowanie grzybów marynowanych krok po kroku:
- Przygotuj duży garnek i na jego dnie połóż ścierkę kuchenną (szkło nie może stykać się z garnkiem).
- Zakręć mocno słoiki, włóż je do garnka i zalej do 3/4 wysokości.
- Podgrzewaj pod przykryciem na małym ognia około pół godziny (w temperaturze 90°C).
- Po tym czasie odlej trochę gorącej wody i dodaj zimnej.
- Wyciągnij słoiki i postaw je do górny dnem aż do wystygnięcia.
Jak wykorzystać marynowane grzyby?
Marynowane grzyby leśne to podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Na ich bazie przygotujesz pyszny sos tatarski, który urozmaici smak jajek na twardo, deski serów i szynek oraz kanapek.
Marynowane grzyby będą też świetnym dodatkiem do mięsa pieczonego, pasztetu, sałatki, strogonowa czy tatara.
Wypróbuj: Tatar z polędwicy wołowej
Znasz już sprawdzony przepis na marynowanie grzybów, czas tę wiedzę zastosować w praktyce. Własne słoiczki z tym przysmakiem i np. udekorowanym wieczkiem mogą być też świetnym pomysłem na prezent.