Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przygotować pełnowartościową pastę z orzechów włoskich?

 Jak przygotować pełnowartościową pastę z orzechów włoskich?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Orzechy moczymy 10-14 godzin w wodzie przegotowanej chłodnej. Wody powinno być ponad poziom orzechów. Odlewamy wodę podsuszamy orzechy wykładając je na ściereczkę. Mielimy w malakserze na pastę. Pod koniec dodajemy odrobinę miodu do smaku. Możemy dodać szczyptę soli himalajskiej. Orzechy po namoczeniu pęcznieją i mają smak jakby przed chwilą zostały zerwane z drzewa. Oprócz smaku, składniki mineralne i witaminy w nich zawarte są prawie w 100% przyswajalne przez organizm. Można je jeść w formie pasty do pieczywa lub zajadać w całości.