- Orzechy włoskie wartości odżywcze
- Jak przechowywać i suszyć orzechy włoskie?
- Co zrobić z orzechów włoskich?
Orzechy włoskie wartości odżywcze
Orzechy to nie tylko smaczna przekąska czy dodatek do różnego rodzaju deserów, placuszków, wypieków, ciastek czy kremów. Jedna garść to około 30 g i 200 kcal. Mimo wysokiej kaloryczności są sycące i mogą zmniejszyć ochotę na podjadanie słodkich i niezdrowych przekąsek.
Orzechy włoskie charakteryzują się sporą zawartością cennych składników odżywczych, mineralnych oraz witamin. Taka kombinacja sprawia, że mają one korzystny i prozdrowotny wpływ na nasz organizm.
W pierwszej kolejności na uwagę zasługują nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6. Są one odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka chorób serca i układu krążenia oraz obniżeniem poziomu „złego” cholesterolu LDL – w tym ostatnim pomaga również wysoka zawartość błonnika i fitosteroli.
Regularne jedzenie orzechów stabilizuje poziom glikemii oraz zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz nadwagi.
Antyoksydanty i związki prozdrowotne mają działanie przeciwzapalne, zwalczają wolne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniem oraz zmniejszają ryzyko niektórych typów nowotworów i chorób zapalnych.
Orzechy stanowią również bogate źródło witamin z grupy B, m.in.: B6, B1, B2, B3, B5 i kwasu foliowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Liczne korzyści płynące z regularnego jedzenia orzechów to dobry powód, by włączyć je do naszego menu.
Przeczytaj również: Owoce leśne – pomysły na przetwory
Jak przechowywać i suszyć orzechy włoskie?
Odpowiedni sposób przechowywania orzechów jest bardzo ważny. Dzięki niemu orzechy będą dłużej świeże i smaczne. To, w jaki sposób je przechowasz zależy od ich formy – a konkretnie czy mają łupinę.
W przypadku orzechów w łupinie sprawdzić, czy nie są wilgotne, a następnie włóż je do przewiewnego woreczka. Najlepiej sprawdzą się te wykonane z naturalnych materiałów jak len lub bawełna. Orzechy w łupinkach możesz przechowywać także w wiklinowym koszyku.
Z kolei obrane już orzechy przechowuj w szczelnie zamykanych (najlepiej hermetycznych lub próżniowych) pojemnikach. W obu przypadkach orzechy umieść w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Orzechy włoskie wchłaniają zapachy z otoczenia, dlatego unikaj trzymania ich w pobliżu silnie pachnących produktów oraz upewnij się, że wybrane pojemniki również nie mają zapachu.
Świeżo zebrane orzechy włoskie mają delikatny, lekko słodki smak i kremową konsystencję, niestety bardzo szybko może zaatakować je pleśń. Z tego względu jeśli nie zjesz ich od razu, wysusz je. Można to zrobić na kilka sposobów:
- na słońcu – ułóż je równomiernie na wodoodpornym materiale w słoneczną pogodę i susz przez kilka dni;
- w ciepłym pomieszczeniu – orzechy włożone do woreczka lub w koszyku wiklinowym umieść blisko kaloryfera, by suszyły się przez kilka dni;
- w suszarce do żywności – wystarczy kilka godzin w 30°C.
- w piekarniku – rozłożone na blaszkach orzechy suszy się w temperaturze 40°C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Suszenie powinno trwać około 3 godziny
Jak poznać, że orzechy są już wysuszone? Najlepiej rozłupać kilka orzechów i ich spróbować. Można również potrząsnąć orzechem – jeśli rusza się w łupinie to znak, że można zakończyć suszenie.
Co zrobić z orzechów włoskich?
Chociaż orzechy włoskie znakomicie smakują samodzielnie jako przekąska, wypróbuj również innych sposobów ich wykorzystania. Pokrojone lub mielone będą znakomitym dodatkiem do owsianek, granoli, jogurtów, sałatek owocowych, drożdżówek, rolad, keksów, puddingów czy ciasteczek. Możesz z nich przygotować własne chrupki czekoladowo-orzechowe. Z kolei masło orzechowe lub krem z orzechów włoskich sprawdzi się do tostów francuskich, rogalików, przekładanych ciast czy tortów.
Oczywiście nie musisz ograniczać się wyłącznie do słodkich dań. Orzechy sprawdzą się jako dodatek do sałatek, pizzy, tostów, koreczków czy zawijańców z ciasta francuskiego. Dobrze łączą się z jajkami, rybami, owocami morza, serami (dojrzewającymi i pleśniowymi). Łosoś wędzony lub ser kozi i orzechy włoskie to klasyczne i pełne smaku połączenia.
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu możesz z nich przygotować olej. Wykorzystuje się go na zimno jako dodatek do sałatek, dipów, dressingów i sosów. Możesz` nim skropić grillowane warzywa, sery czy mięso.
Przepis na szybkie ciasto z orzechami włoskimi
Składniki:
- 3 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego,
- orzechy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj zmielone orzechy, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystygnięcia w formie.
- Wierzch ciasta posmaruj miodem lub syropem klonowym i udekoruj posiekanymi orzechami lub połówkami orzechów.
- Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce przez godzinę.
Dla urozmaicenia smaku do ciasta możesz dodać kawałki czekolady, rodzynki, żurawinę lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Jako polewę możesz wykorzystać roztopioną czekoladę lub lukier. Ciasto możesz podawać z bitą śmietaną, lodami lub jogurtem naturalnym.
Zdecydowanie warto włączyć orzechy włoskie do codziennej diety. Nie tylko świetnie smakują i są uniwersalne w kuchni, ale również mają one wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Dzięki licznym możliwością ich wykorzystywania nie ma obaw, że szybko nam się znudzą.