Jak zrobić schabowe?
- Jak wygląda idealny kotlet schabowy?
- Jak zrobić kotleta schabowego, aby miał on wyjątkowe walory smakowe?
- Jak zrobić schabowe, aby zachwyciły gości i domowników? Nie popełnij takich błędów!
Schab to mięso, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Na pewno na naszym domowym stole nieraz gościły kotlety schabowe w towarzystwie ziemniaczków i mizerii. Ale jak przygotować idealnego kotleta schabowego, aby cieszyć się niepowtarzalnymi walorami smakowymi? Mięso musi zostać odpowiednio przygotowane. Sprawdź więc, jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie, kruche i smakowite. Z artykułu dowiecie się jak przygotować mięso, a następnie ile trzeba je smażyć oraz jakie przyprawy zastosować, by zachwycić domowników.
Jak wygląda idealny kotlet schabowy?
Kotlet schabowy, jak sama nazwa wskazuje, przygotowywany jest ze schabu, który pozyskiwany jest z tuszy wieprzowej. Kotlety przygotowujemy z plastrów wspomnianego wcześniej mięsa, które po odpowiednim przygotowaniu, obtaczamy w panierce z mąki lub bułki tartej – bądź z wykorzystaniem jednego i drugiego – ponadto dodajemy jajka i mleko.
Zobacz: jak przygotować chrupiącą panierkę.
Jak powinien smakować i wyglądać nasz kotlet? Przede wszystkim musi być cienko rozbity, do tego z odpowiednią ilością panierki (nie za gruba, nie za cienka) – panierka nie może odchodzić/odpadać od mięsa. Dobrze usmażone mięso ma kolor biały, a w końcowym efekcie, kotlet powinien być soczysty, miękki i kruchy.
Jak zrobić kotleta schabowego, aby miał on wyjątkowe walory smakowe?
Do przygotowania idealnych kotletów schabowych będziemy potrzebowali przede wszystkim schabu (bez kości) – najlepiej świeżo ukrojonego ze środkowej części mięsa, która jest najbardziej soczysta. Wybierz takie, które ma różowy kolor. Kotlety po ukrojeniu powinny mieć grubość około 1,5 centymetra. Do tego potrzebować będziemy sól, pieprz, mąkę i/lub bułkę tartą, mleko, jajka i smalec do smażenia, bądź inny rodzaj tłuszczu, na którym lubicie smażyć.
Przejdźmy do przygotowania naszego mięsa. Dokładnie je opłuczmy pod letnią wodą, a następnie osuszmy ręcznikiem papierowym. Wykrójmy wszystkie żyłki i tłuste elementy. Teraz kładziemy szmatkę na blat kuchenny, na to deskę do krojenia i zaczynamy rozbijać kotlety. Przed rozbiciem możecie przykryć mięso folią spożywczą, aby nie pobrudzić blatu – właściwie całego otoczenia – dookoła. Dokładnie rozbijamy mięso tłuczkiem tak, aby miało grubość około 0,7 mm. Jest to bardzo ważny etap przygotowania schabu, gdyż dzięki temu kotlet jest miękki, kruchy i zachowuje soczystość.
Następnie możemy na godzinę odstawić mięso, aby namoczyło się w mleku – dzięki temu będzie jeszcze bardziej delikatne. Opcjonalnie możemy wrzucić pokrojoną cebulę do mleka. Jeżeli chcemy pominąć ten krok, od razu przejdźmy do przyprawiania i panierowania.
Z obu stron przyprawiamy mięso solą i pieprzem, a następnie wkładamy do mąki – obtaczamy z obu stron, następnie moczymy w jajku, a na koniec w bułce tartej. Jeżeli korzystamy tylko z jednego produktu (mąka lub bułka), to dwukrotnie obtaczamy nasze kotlety w danym produkcie.
Tak panierowane kotlety smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu – w ten sposób będą one miękkie i soczyste. Najlepiej smażyć na smalcu, gdyż niesie on ze sobą pyszne walory smakowe. Możecie też wybrać olej rzepakowy, tłuszcz wieprzowy lub masło klarowane.
Smażcie kotlety tak długo, aż osiągną złoty kolor. Wystarczy im ok. 2 minuty na stronę. Po smażeniu należy odsączyć tłuszcz ręcznikiem papierowym.
Kotlety najlepiej podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą lub mizerią.
Jak zrobić schabowe, aby zachwyciły gości i domowników? Nie popełnij takich błędów!
Najważniejsze jest mięso, dlatego nie wybierajcie mięsa wątpliwej jakości - o złym kolorze (musi być różowe), zapachu. Kupujcie świeżo krojone, soczyste kawałki. Pamiętajcie, że mięso nie może być przechowywane w lodówce dłużej, niż 2 dni od zakupu.
Nie rozbijajcie wcześniej nieopłukanego mięsa – musi być czyste. A do rozbijania kotletów, wybierzecie deskę, która przeznaczona jest do mięs. Schab nie może być też za bardzo rozbity, gdyż straci swoje walory smakowe.
Wybierzcie odpowiedni tłuszcz, najlepszy w tym wypadku jest smalec. Jeżeli zależy Wam, aby kotlet schabowy miał mniej kalorii, zdecydujcie się na olej rzepakowy.
Sprawdźcie: jaki tłuszcz wybrać, żeby smażyć zdrowiej.
Aby kotlety schabowe były soczyste i miękkie, niezwykle ważna jest temperatura ich smażenia. Tłuszcz musi być bardzo dobrze rozgrzany również po to, aby nasze mięso nim nie nasiąknęło – zbyt zimny olej spowoduje, że panierka go wchłonie. Aby temu zaradzić, warto wykorzystywać nowoczesne płyty grzewcze, na przykład Bosch, w których dostępna jest wielopoziomowa regulacja mocy czy sensor smażenia PerfectFry.
Zobacz: nowoczesne płyty grzewcze Bosch.
Stosując się do naszych porad, przygotujecie pyszne kotlety schabowe, które są tradycyjnym polskim obiadem, bardzo często goszczącym w naszych domach. Prawidłowe przygotowania mięsa oraz odpowiednie warunki smażenia, pozwolą Wam na przygotowanie soczystych kotletów schabowych dla całej rodziny.