Jak przyrządzić karczochy?
Karczochy to warzywa o łuskowatych kwiatostanach, zielonych lub lekko fioletowych. Na pierwszy rzut oka trudne do przyrządzenia. Odstraszają łuski, przycinanie i usuwanie włosków z dna kwiatowego. A szkoda, bo to smaczne warzywa, które dają duże możliwości kulinarne. Pokażę jak oswoić karczochy i przyrządzić je na wiele sposobów.
Jak smakują karczochy?
Karczochy mają wytrawny, charakterystyczny smak. Wyróżniają się one lekko gorzkawym aromatem. Smak jest wyjątkowy i z każdym kęsem chce się więcej. Najsmaczniejsze są nieduże, młode karczochy. Po ugotowaniu można zjeść je liść po liściu, aż dojdziemy do dna, czyli serca karczocha. Jest ono najbardziej delikatną, najlepszą jego częścią. Karczochy można smażyć, piec, gotować, a także grillować. W przypadku dużych główek można je faszerować.
Przygotowanie karczochów
Na początku należy obrać karczochy i odciąć łodygę nad nasadą. Następnie odciąć zewnętrzne, twarde liście oraz końcówki na 1/3 wysokości. Na koniec pokroić karczocha na pół i usunąć dokładnie włoski. Trzeba to robić ostrożnie by nie uszkodzić serca (najpyszniejszej części) karczocha i na tyle dokładnie, by usunąć je wszystkie. Teraz obranego karczocha wystarczy włożyć do wody z sokiem z cytryną, by nie ściemniał.
Gotowanie karczochów
Warzywa należy zanurzyć całe w wodzie. Gotuj je w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy i kilku kropel cytryny przez ok. 35–40 minut aż warzywa staną się miękkie. Ugotowane w całości karczochy serwuj z rozmaitymi sosami: winegretem, sosem czosnkowym, pesto bazyliowym, sosem majonezowym czy sosem holenderskim. Gotowane karczochy można faszerować, np. pieczarkami.
Grillowanie karczochów
Przygotowane karczochy osusz, skrop solidnie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Grilluj na ruszcie lub patelni grillowej z każdej strony po kilka (do kilkunastu) minut. Należy sprawdzać czy karczochy są miękkie.